Política

El consistori tarragoní torna a girar l'esquena al procés català

El ple rebutja, amb catorze vots en contra i vuit a favor, el text de suport a la resolució del Parlament de desconnexió d'Espanya i n'aprova una d'antagònica del PSC

Els regidors de Ciutadans abandonen el ple

ERC: “La moció és fruit d'una nítida majoria parlamentària”

El ple de l'Ajuntament de Tarragona va tornar a girar ahir l'esquena al procés cap a la independència de Catalunya amb dues mocions antagòniques. Per una banda, rebutjant la moció presentada per ERC i la CUP, a la qual es va sumar també el grup de CDC, de suport a la resolució 1/XI del Parlament sobre l'inici del procés de creació d'un estat català independent; per l'altra, aprovant una moció just en sentit contrari, presentada per l'equip de govern socialista, en la qual es nega que el resultat de les eleccions del 27-S hagi atorgat “un mandat democràtic per a un procés unilateral cap a la independència”.

Els quatre regidors de Ciutadans van abandonar el ple per evitar debatre la moció de desconnexió d'Espanya. “No volem formar part d'aquest debat; hi ha molts altres problemes i aquest és un debat acabat”, va dir el portaveu de C's, Rubén Viñuales, un cop acabada la sessió. La moció de suport a la resolució del Parlament va quedar en paper mullat amb catorze vots en contra (del PSC, ICV-EUiA, el PP i del regidor d'Unió Democràtica, ja que el grup de CiU va demanar poder votar de manera individual) i vuit a favor (la CUP, CDC i ERC). “No ens volem/podem situar fora de la legalitat”, va dir l'alcalde, Josep Fèlix Ballesteros, que es va declarar “socialista, d'esquerra i internacionalista” i a favor d'un estat federal “d'acord amb la resta d'Espanya” i sotmès “a un referèndum, quan toqui”.

Els altres grups disconformes amb el text van adduir que la declaració del Parlament “és il·legal i ha estat suspesa pel Tribunal Constitucional”, i que “no té prou vots ni tampoc és majoria al Parlament”, segons Alejandro Fernández (PP), i també que “la primera obligació del Parlament és designar un president i fer un govern”, segons Arga Sentís (ICV), que va insistir en la necessitat de convocar un referèndum. Els grups favorables a la moció van defensar la seva legitimitat i van destacar que “és fruit d'una majoria parlamentària absolutament nítida”, segons el portaveu d'ERC, Pau Ricomà. Per la seva banda, el regidor de la CUP, Jordi Martí, va recordar que la CUP i Junts pel Sí han acordat “un programa de mínims per a la construcció de la nova república”.

Moció contrària

Per contra, en la mateixa sessió –que va durar més de sis hores–el ple sí que va aprovar la moció socialista que camina en sentit contrari i en què s'indica que “l'aprovació de la proposta de resolució presentada per Junts pel Sí i la CUP el 27 d'octubre passat constitueix un error polític molt greu des de la recuperació de les insti-tucions democràtiques”. Aquest segon text va obtenir el suport del PSC, el PP, C's i Unió.

“Tarragona ciutat no
és independentista i avui s'ha evidenciat en el ple per vuitena vegada”, va destacar el regidor del PP Alejandro Fernández, després que la majoria del
ple hagués manifestat, per partida doble, el seu no a la resolució de desconnexió d'Espanya.

Els Jocs del 2017 recuperen 710.000 euros

El ple va aprovar una modificació de crèdit segons la qual 710.000 euros que originàriament eren per als Jocs del Mediterrani però que s'havien reenviat per al Mercat Central, tornin ara a ser per als Jocs.

Fer “un referent cultural” de la Casa de la Festa

Per unanimitat es va aprovar ahir la moció presentada per CiU per convertir la Casa de la Festa “en un referent cultural de la ciutat”, amb l'elaboració d'un projecte “de potenciació cultural i turística”.

Aprovat el protocol del seguici popular

El ple va aprovar –amb les abstencions de la CUP i el PP– el nou protocol del seguici popular de la ciutat, un document que actualitza l'última revisió que existia d'aquest text i que data del 2000.

Rebutjada una auditoria del deute municipal

La petició d'una auditoria del deute municipal presentada per la CUP va ser rebutjada per la resta de grups, amb l'abstenció d'ERC. El deute s'enfila a més de 230 milions, segons Laia Estrada.

Quatre declaracions institucionals

Els grups havien pactat en les juntes de portaveus que les mocions amb suport unànime es transformarien en declaracions institucionals. Ahir se'n van llegir quatre, una de suport al sector del peix blau.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona