Política

El PSC prioritza un nou finançament passat el 20-D

Chacón afirma que no cal esperar a la reforma constitucional per aprovar de manera imminent un sistema que respecti l'ordinalitat

Creu que el PP no girarà l'esquena al canvi “imprescindible”

Un nou sistema de finançament que respecti el criteri d'ordinalitat i el faci compatible amb la solidaritat és la mesura més urgent per l'endemà del 20-D segons la candidata del PSC, Carme Chacón. Els socialistes catalans van presentar ahir un manifest acordat amb el PSOE en què es defensa la “revisió urgent” del sistema de finançament autonòmic i la candidata catalana deixava clar que la reforma ha de ser “imminent” després del 20-D si es produeix el canvi polític a La Moncloa. Pels socialistes catalans el canvi del model financer no pot esperar a l'obertura del meló de la reforma de la Constitució que s'haurà d'abordar durant la pròxima legislatura espanyola.

En el cas de Catalunya, el PSC proposa un pacte fiscal federal que no es basi, de bon començament, en les necessitats preestablertes de despesa sinó en una distribució dels recursos adequant-los a les competències assumides per cada comunitat.

El principi de solidaritat hauria de ser compatible amb el nou principi d'ordinalitat per tal que les autonomies més riques no acabin disposant de menys diners per càpita en els serveis públics. El nou sistema també hauria de ser multilateral per tal que hagués de ser aprovat pel Senat federal i no pel Consell de Política Fiscal i Financera, on s'imposa el criteri del govern estatal. Garantir la participació autonòmica en la recaptació i gestió d'impostos i corregir les “disfuncionalitats” del concert basc o navarrès són altres aspectes d'un nou model que hauria de començar per la quitança del deute als governs autonòmics.

Reforma imprescindible

La reforma posterior de la Constitució ha de reconèixer “les singularitats pròpies de les nacions històriques”, així com les competències exclusives de les comunitats amb llengua pròpia pel que fa a llengua, educació i cultura. Chacón adverteix que l'Estat espanyol afronta una “nova fase” en què no es repetiran les majories absolutes i ningú no podrà aplicar un programa de màxims perquè l'haurà de negociar amb altres forces polítiques.

Només hi haurà un fet inevitable, segons ella: “Haurem de dialogar, negociar i pactar, però és una evidència que la reforma de la Constitució és imprescindible. I el PP crec que no quedarà fora de lloc. Potser la dreta espanyola arribarà més tard, però arribarà perquè és una necessitat”.

LA FRASE

[Per a un nou model de finançament] no cal esperar a la reforma constitucional. S'haurà de fer de seguida
Carme Chacón
candidata del psc a les eleccions

La salut, dret constitucional

El PSC i el PSOE volen que es reconegui la salut com un dret fonamental en la Constitució, així com el dret a serveis socials. A més de comprometre's amb la derogació de la reforma laboral impulsada pel PP amb el suport de CiU, així com dels copagaments sanitaris, el manifest reivindica un nou model econòmic basat en la “recuperació justa i la feina digna i de qualitat”, en paraules de Chacón. El PSC vol facilitar que els instruments de finançament i compra de medicaments estiguin en mans de les comunitats autònomes. Chacón també defensa un pla de xoc contra la pobresa i la posada en marxa de l'ingrés mínim vital, així com la derogació de la Lomqe i l'extensió de l'ensenyament universal i gratuït fins als 18 anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona

ERC diu que és l’única que treballa per la llibertat de Catalunya i la millora de la gent

girona

Vergés: “Amb el lideratge de Puigdemont recuperarem el bon govern”

girona
estats units

Més universitaris detinguts a Los Angeles en protestes propalestines

barcelona
POLíTICA

L’extrema dreta rebenta un debat electoral a Barcelona

barcelona