Política

Obama recorda a Erdogan que “l'enemic comú” és Estat Islàmic i no Rússia

El president nord-americà demana a Turquia que rebaixi la tensió amb el Kremlin

Davutoglu proposa obrir vies de comunicació entre Ankara i Moscou

En la cimera del clima de París no es parla només de l'escalfament global. La coincidència de tants líders mundials per metre quadrat propicia, aquests dies, les gestions diplomàtiques a la capital francesa. En aquest sentit, el president dels Estats Units, Barack Obama, ahir va recalcar al seu homòleg turc, Recep Tayyip Erdogan, que “l'enemic comú” és Estat Islàmic (EI).

En una trobada bilateral entre els dos mandataris al marge de la cimera, Obama va expressar que Turquia és un aliat de l'OTAN i que dóna suport a la defensa del seu territori i el seu espai aeri. Tot i això, va voler deixar clar: “Tots tenim un enemic comú, Estat Islàmic.” L'inquilí de la Casa Blanca no va dubtar a deixar clar quin és el marc d'entesa amb el govern d'Ankara. “Vull estar segur que ens centrem en aquesta amenaça i en la necessitat de trobar una solució política per a Síria.” Obama també va parlar amb Erdogan de com abaixar la tensió i trobar una solució diplomàtica a la picabaralla entre Turquia i Rússia després que les forces aèries turques abatessin un caça rus el 24 de novembre, quan sobrevolava la frontera turca.

Obama va recordar que els EUA, amb la col·laboració de Turquia, de la qual va lloar la generositat a l'hora d'acollir refugiats, i altres socis de la coalició internacional, han fet perdre algunes posicions a Estat Islàmic tant a Síria com a l'Iraq, però a la vegada va recordar que encara “queda feina a fer”.

Erdogan, per la seva banda, va advocar per trobar solucions diplomàtiques afirmant que no té cap intenció d'alimentar les tensions amb el Kremlin. “No volem que hi hagi ferits perquè, si hi ha tensió a la regió, totes les parts implicades patiran fins al final”, va assegurar el president turc. De tota manera, i encara que dilluns va coincidir amb el president rus, Vladímir Putin, a París, aquest últim es va negar a rebre'l i va acusar el govern d'Ankara d'abatre l'avió de combat rus per protegir l'enviament a territori turc del petroli que Ankara compra a Estat Islàmic. Arran d'aquesta acusació, Erdogan va prometre que dimitiria si es demostraven les paraules de Putin, que, a parer seu, “no són morals”.

A causa de la tensió diplomàtica entre Ankara i Moscou, el primer ministre turc, Ahmet Davutoglu, va fer ahir una crida a obrir canals de comunicació entre els governs de tots dos països per prevenir altres possibles incidents com l'abatiment del caça rus.

LES FRASES

Vull que ens centrem en aquesta amenaça [EI] i a trobar una sortida política per a Síria
Barack Obama
president nord-americà
No volem que hi hagi ferits. Si hi ha tensió a la regió, totes les parts patiran fins al final
Recep Tayyip Erdogan
president turc

Cinc ferits per una explosió al metro d'Istanbul

Cinc persones van resultar ferides ahir a Istanbul per una explosió en un pas elevat situat a prop del metro. L'incident va tenir lloc en una hora punta a la part europea de la ciutat i, segons l'alcalde del districte, es tracta d'una bomba amagada en una canonada. La policia, però, va evitar confirmar la pista de l'atemptat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ exigeix a Israel que deixi d'impedir l'accés d'ajuda humanitària

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona