Política

L'OTAN s'obre a Montenegro tot i les advertències de Putin

L'Aliança convidarà el país balcànic 17 anys després de bombardejar-lo

Rússia ho viu com una “provocació”

Disset anys després de bombardejar-la, l'OTAN obrirà les seves portes a Montenegro. L'Aliança Atlàntica creix als Balcans i aprofundeix una expansió oriental que Rússia viu com una “provocació” que podria fracturar la coalició internacional contra Estat Islàmic. Els ministres d'Aferts Estrangers aliats, reunits a Brussel·les, convidaran avui Podgorica a convertir-se en el seu 29è soci, seguint les passes de les també exiugoslaves Albània i Croàcia, membres de l'OTAN des del 2009, i d'Eslovènia, que s'hi va adherir el 2004.

“És un error, una provocació, fins i tot, una irresponsabilitat que perjudica la construcció d'un sistema de seguretat comuna a Europa, que sigui igual per a tots, independentment de si un país pertany a un bloc o un altre”, adverteix el cap de la diplomàcia russa, Serguei Lavrov.

Montenegro trigarà encara entre un any i un any i mig a completar el procés d'adhesió, després d'haver reformat el seu exèrcit i Ministeri de Defensa, i d'haver “recorregut un llarg camí per poder-se unir a la família euroatlàntica”, celebra el secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg. “És una decisió històrica que demostrarà el nostre compromís amb els Balcans Occidentals”, aplaudeix l'exprimer ministre noruec. La decisió s'ha d'aprovar per unanimitat, però les fonts consultades ho donen per fet. Al Kremlin li preocupa que les fronteres aliades es vagin estenent com una taca d'oli cap a l'est, especialment després que Turquia li hagi abatut un avió (és la primera vegada en 63 anys, des del 1952, que l'exèrcit rus perd un avió per un atac d'un membre de l'OTAN).

Els 28 ministres de l'Aliança també hauran d'avaluar avui quins progressos estan fent els altres tres candidats a l'ingrés: Bòsnia i Hercegovina, Macedònia i Geòrgia (que és, amb molta diferència, la que ho té més pelut, després de la secessió d'Abkhàsia i Ossètia del Sud). Putin ja va avisar el 2007 que “l'expansió de l'OTAN no té cap relació amb la modernització de l'Aliança ni amb el manteniment de la seguretat a Europa”, sinó que “és una provocació molt seriosa que redueix la confiança mútua”. Amb l'adhesió de Montenegro, que es va independitzar el 2006 (però que té el 40% del mercat immobiliari en mans russes!), l'OTAN s'assegura el control de pràcticament tota la costa de l'Adriàtic i llança un missatge a potencials aliats futurs, com ara Finlàndia i Suècia: Moscou no té dret de vetar cap ampliació. Al contrari, el mateix Stoltenberg ha replicat a Putin que les seves “ingerències” fan que “el desig de convidar Montenegro a convertir-se en membre de ple dret de l'Aliança sigui encara més gran”.

El 52% dels montenegrins, segons els sondejos, estan a favor d'un ingrés a l'Aliança Atlàntica, que ha rebut el vistiplau del Parlament de Podgorica, tot i les manifestacions en contra que el govern montenegrí atribueix a la diplomàcia russa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Les protestes propalestines es traslladen als campus dels Estats Units

barcelona
Estats Units

Un editor de premsa groga reconeix que va afavorir Trump en la campanya de 2016

Barcelona
estat espanyol

La parella d’Ayuso va proposar al fiscal acceptar 8 mesos de presó pel frau fiscal

barcelona
guerra a gaza

L’ONU demana investigar les fosses comunes trobades en els hospitals de Gaza

barcelona
política

Vergés (Junts) reivindica la llengua catalana a la Diada de Sant Jordi

sant feliu de guíxols
unió europea

L’Eurocambra avala les noves regles fiscals que han de reduir el dèficit i el deute

barcelona
política

El TC avala Puigdemont de candidat contra el recurs de Cs

barcelona
regne unit

Sunak anuncia un augment de la despesa en defensa

barcelona
guerra a europa

Hezbol·là ataca amb drons una caserna israeliana a 15 quilòmetres de la frontera

barcelona