Política

El TC té previst anul·lar la declaració sobiranista en l'arrencada de campanya

L'alt tribunal va iniciar ahir la deliberació amb la intenció de dictar la resolució entre avui i demà

S'espera un ampli consens a favor de l'abolició

S'afirma que no volen interferir en campanya, però just la vigília que arranqui el 20-D, el Tribunal Constitucional dictarà una resolució sobre la declaració sobiranista aprovada pel Parlament el 9 de novembre passat. Ahir mateix, els magistrats es van reunir per començar a deliberar i està previst que possiblement avui –o com a molt tard demà– s'informi d'un veredicte que es dóna per fet que serà el de deixar sense efecte el document sobiranista que fixa el full de ruta cap a la desconnexió amb Espanya, seguint les tesis del recurs presentat per l'executiu de Mariano Rajoy.

En els darrers temps, el president de l'alt tribunal, Francisco Pérez de los Cobos, ha anat buscant el paper de la resta de membres del tribunal per determinar si hi ha una majoria prou àmplia per anul·lar el text abans del 20-D. Després de comprovar que hi haurà quòrum, va incloure l'assumpte al ple ordinari que es va iniciar ahir i que continuarà fins dijous. El TC ja va suspendre temporalment la resolució l'11 de novembre passat –i per a un període de cinc mesos– arran del recurs de Rajoy, el qual reclamava al tribunal que apliqués de forma immediata mesures cautelars per evitar que la resolució pogués iniciar el seu camí.

En aquell escrit, a més, l'òrgan judicial advertia personalment vint-i-una autoritats catalanes –entre elles el president en funcions de la Generalitat, Artur Mas, i la presidenta del Parlament, Carme Forcadell– de les conseqüències fins i tot penals que podria suposar l'incompliment de la suspensió del text. A la resolució final s'espera que també s'hi repeteixin els advertiments en el supòsit que els al·ludits optin per no reconèixer l'autoritat del TCl.

Ahir mateix la vicepresidenta Neus Munté assegurava que l'abolició no canviarà els “efectes polítics” de la resolució insistint que es treballarà per donar forma al “mandat” que va sortir de les urnes el 27-S. El cap de llista de Democràcia i Llibertat, Francesc Homs, denunciava ahir les presses del TC per complir les “consignes” del PP i del PSOE per tal de torpedinar el procés, mentre que Joan Tardà i Gabriel Rufián, d'ERC, emfasitzaven que aquest és un òrgan “corromput i venut” als dos partits estatals.

El precedent de les vigílies del combat pel 27-S

No és la primera vegada que el TC accelera les deliberacions o decideix impulsar mesures cautelars a les vigílies d'una campanya electoral. Així va ser el mes de setembre passat, quan en ple combat pel 27-S el tribunal decidia suspendre la captació de nous inspectors per a l'Agència Tributària de Catalunya, mentre que també posava el vet a un tribut creat des de la Generlaitat i que havia de servir per impulsar el sector audiovisual. Aquells dies, el PP iniciava al Congrés el debat per promoure els canvis normatius que van acabar dotant el TC de capacitat sancionadora. Però de la mateixa manera que en algunes ocasions hi ha pressa, en altres interessa més alentir els assumptes. És el cas de la imputació de Mas, Joana Ortega i Irene Rigau per haver impulsat la consulta del 9-N. El ministre Rafael Català va admetre que el TSJC havia decidit ajornar l'entrega de les citacions per evitar interferir en la campanya del 27-S.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Israel pressiona Hezbol·là al Líban mentre continua bombardejant Rafah

barcelona
GIRONA

Junts fa una aposta per la transformació digital de les empreses

GIRONA
GIRONA

Trobada dels candidats d’ERC amb els sindicats per parlar d’habitatge

GIRONA
estat espanyol

Brussel·les expedienta Espanya per no garantir la presumpció d’innocència

barcelona
iran

L’Iran condemna a mort un raper per donar suport a les protestes de Mahsa Amini

barcelona
Política

Mor Andreu José Mestres, el batlle més longeu de Collbató (1983-1995)

política

La CUP proposa un pla de xoc a l’escola per fer front al retrocés del català

salt
rússia

Detenen el viceministre de Defensa acusat d’acceptar suborns

barcelona
política

El govern nega que amagués l’acord per actualitzar les condicions de Hard Rock

barcelona