Política

Units contra l'ofensiva judicial

Girona ha rebut també el requeriment a fi que informi de quins regidors van votar la moció de suport a la declaració de ruptura del Parlament

Se'ls investigarà per sedició i rebel·lió

L'ofensiva de l'Audiencia Nacional contra els ajuntaments que han aprovat mocions de suport a la declaració del Parlament de desconnexió de l'Estat espanyol continua. L'Ajuntament de Girona va rebre ahir un requeriment perquè faciliti els noms dels regidors que van votar a favor i en contra de la moció per investigar la denúncia de la fiscalia de l'Audiencia Nacional, per uns presumptes delictes de sedició i rebel·lió. Els grups independentistes amb representació al ple de Girona, CiU, ERC-MES i la CUP-Crida per Girona, van respondre ahir al requeriment de manera conjunta. Acompanyats d'una dotzena de regidors, l'alcalde de la ciutat, Carles Puigdemont, la portaveu d'ERC-MES, Maria Mercè Roca, i el regidor de la CUP, Lluc Salellas, van rebutjar les acusacions i van dir que continuaran lluitant per les llibertats de Catalunya. L'alcalde va dir que “posar en dubte el dret dels representants públics a expressar la seva opinió és portar fins als límits la democràcia.” Va lamentar que l'Estat torni a “malbaratar recursos públic per fer persecució política” i va vaticinar que “se'ls girarà feina” perquè ja són desenes els ajuntaments que han aprovat la moció. Puigdemont, tal com també van fer Roca i Salellas, van declarar que continuaran fidels als mandats del Parlament. Pel que fa a l'enviament de la documentació que els reclama l'Audiencia Nacional, Puigdemont va dir que l'enviaran per no posar en risc els funcionaris, i va recordar que la votació tenia l'aval jurídic dels serveis legals del mateix consistori i de l'AMI.

Fermesa davant l'atac

La portaveu d'ERC-MES va expressar la seva satisfacció per la resposta conjunta que els grups independentistes han donat, i va pronosticar que els atacs de l'Estat contra el procés d'independència “aniran a més”. Va dir que les acusacions “no ens espanten gens” i va concloure que “la unitat ens donarà la força”. Salellas va dir que la CUP no ha reconegut mai la legitimitat de l'Audiencia Nacional perquè és hereva del franquisme”, i va fer una crida a la ciutadania a manifestar el suport als valors de la democràcia. A instàncies del PP, la Subdelegació del Govern espanyol va obrir l'endemà del ple de Girona un expedient, després de reclamar una certificació del secretari i l'informe jurídic. Ahir, quan ja havia actuat l'Audiencia, Ciutadans va registrar un escrit a la Subdelegació per denunciar els fets i en què anunciava que actuarà de la mateixa manera amb tothom que aprovi la moció.

Figueres votarà de nou

El ple de Figueres tornarà a debatre la moció de suport a la declaració de ruptura, després que dijous no es pogués fer en una votació insòlita en què el secretari va haver d'intervenir perquè C's entrava i sortia del ple. Cinc dels set regidors de CiU van votar contra la urgència i l'alcaldessa, Marta Felip, ha explicat la negativa en una carta oberta (vegeu pàgina següent). La portaveu d'ERC, Agnès Lladó, qualifica “d'injustificables” els arguments. I hi afegeix: “De partits com el PP, el PSC o C's ens ho podíem esperar, però no d'alguns regidors de CDC.” Natàlia Sànchez, de la CUP, lamenta que no es pogués debatre la moció.

La “desobediència” de Celrà, a la premsa britànica

La negativa de l'alcalde de Celrà, Dani Cornellà (CUP), a respondre al requeriment que l'Audiencia Nacional els ha adreçat a fi que els enviïn la documentació relativa a la moció de suport a la declaració del Parlament, ha tingut un ressò internacional. És el cas del diari britànic The Telegraph, que ha publicat un article que titulen “L'alcalde d'un poble de Catalunya declara la independència d'Espanya.” En l'article es diu que l'alcalde afirma que desobeiran, tot i l'amenaça de Madrid que qui desobeeixi podria ser engarjolat: “N'estem farts. No obeirem. Ara només obeïm el Parlament de Catalunya, i no hi ha marxa enrere. Hem desconnectat d'Espanya i estem construint la república catalana”, hi manifesta Cornellà. L'alcalde va rebre abans-d'ahir el suport de tots els grups del ple, CUP, iCelrà-ERC i CDC.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

polònia

Tusk avisa d’una “era de prebèl·lica” a Europa

barcelona
política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Desenes de morts per un bombardeig israelià a Síria

barcelona
societat

L’Audiencia Nacional cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona