Política

El PSC insta a no permetre que C's faci president Rajoy

Sánchez avisa a Barcelona que els de Rivera facilitaran la revàlida del PP si no guanya el PSOE

Ofereix un pacte a Ciutadans i Podem si aconsegueix desmentir les enquestes i guanyar el 20-D

El PSC té, en aquestes eleccions, el repte impossible, segons les enquestes, de continuar sent l'aposta històrica de Catalunya per canviar el govern d'Espanya –el PSOE no ha arribat mai a La Moncloa sense guanyar a Catalunya–. Fa quatre anys, per primer cop des de la recuperació democràtica, els catalans castigaven el PSOE per la gestió fallida de la crisi i del nou Estatut i li feien perdre enfront de CiU les eleccions que sempre havia guanyat. Però la travessia del desert del PSC i el PSOE ha estat tan imprevisible i dura aquests darrers quatre anys que avui és molt més difícil recuperar la victòria que no pas salvar els mobles com va fer Miquel Iceta a les eleccions catalanes.

El 2011 el PSC-PSOE va mantenir catorze diputats i la segona posició, però les enquestes preveuen que, en el millor dels casos, els socialistes competeixin al 20-D per la tercera o quarta posició amb una forquilla que va dels set als nou diputats. També és cert, però, que la majoria d'enquestes apunten a percentatges de vots molt propers entre tres o quatre partits. I aquí s'agafa el PSC per no donar per descartada la victòria.

Davant l'amenaça que li suposa la pèrdua de vots cap a En Comú Podem i Ciutadans, el presidenciable Pedro Sánchez ha vingut el primer dia de campanya a Catalunya, on també la tancarà, amb el missatge principal que només ell pot ser l'alternativa a Rajoy comptant que totes les enquestes el situen segon a Espanya. L'advertència al votant d'esquerres és clara: si no el voten a ell, Ciutadans farà president Rajoy. Aquest va ser el discurs, ahir, de Sánchez, Chacón i Miquel Iceta al poliesportiu Sergio Manzano de Bellvitge. La crida al vot útil va dirigida sobretot als que van votar Ciutadans el 27-S per dir no a la independència. Ara s'ha de dir no a la dreta espanyola, defensaven tant Chacón com Iceta.

El candidat a La Moncloa i el primer secretari dels socialistes catalans van recordar al llarg del dia que Ciutadans sempre ha investit president el guanyador, sigui a Andalusia o a Madrid, i que cal desmentir les enquestes i guanyar les eleccions si es vol evitar que el partit de Rivera permeti la continuïtat de Rajoy.

En aquest sentit, Chacón va recordar que el candidat per Barcelona de Ciutadans, Juan Carlos Girauta, s'ha presentat abans en tres ocasions a les eleccions pel PP. “Si donen suport als copagaments sanitaris, a la reforma laboral i volen suprimir l'IVA reduït, són com la dreta de sempre”, deia Sánchez sobre C's en un míting en què es van fer només crítiques esporàdiques a Podem. Sánchez, que va passejar al matí per Nou Barris de Barcelona acompanyat de Chacón, abans havia ofert la mà a Ciutadans, Podem, IU o el PNB per explorar un pacte de govern si aconsegueix guanyar el PP, una proposta que va llançar des del fòrum Primera plana d'El Periódico.

Sánchez es va comprometre a reformar la Constitució perquè Catalunya s'hi senti reconeguda i va afirmar que “la confrontació interessa a qui té problemes per ser president de la Generalitat i a aquell altre que amaga el debat sobre les retallades socials”.

LA FRASE

Ni taronja ni blava, la dreta que torni cap a casa, que prou mal ja ha fet a aquest país
Carme Chacón
candidata del psc a les eleccions


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Les protestes propalestines es traslladen als campus dels Estats Units

barcelona
Estats Units

Un editor de premsa groga reconeix que va afavorir Trump en la campanya de 2016

Barcelona
estat espanyol

La parella d’Ayuso va proposar al fiscal acceptar 8 mesos de presó pel frau fiscal

barcelona
guerra a gaza

L’ONU demana investigar les fosses comunes trobades en els hospitals de Gaza

barcelona
política

Vergés (Junts) reivindica la llengua catalana a la Diada de Sant Jordi

sant feliu de guíxols
unió europea

L’Eurocambra avala les noves regles fiscals que han de reduir el dèficit i el deute

barcelona
política

El TC avala Puigdemont de candidat contra el recurs de Cs

barcelona
regne unit

Sunak anuncia un augment de la despesa en defensa

barcelona
guerra a europa

Hezbol·là ataca amb drons una caserna israeliana a 15 quilòmetres de la frontera

barcelona