Política

La CUP posa preu al sí a Mas

Demanen que les 20 mesures del pla de xoc vagin acompanyades de calendari, pressupost i avaluació

Exigeix a Junts pel Sí que es comprometi a aturar les externalitzacions i privatitzacions de serveis sanitaris

Junts pel Sí i la CUP es van retrobar ahir al matí en la taula única de negociació que va proposar l'esquerra independentista per poder enllestir abans del dia 22 un acord que faciliti la investidura d'Artur Mas al gener. L'ordre del dia estava dedicat al pla de xoc i, més concretament, a les vint mesures que la coalició de CDC i ERC van oferir la setmana passada a l'esquerra independentista. Es tractava d'avançar a partir d'aquest text de treball que la CUP, però, ja va qualificar de “document de mínims” i, per tant, “insuficient”.

Ahir, a la mateixa hora de la reunió, però en un altre indret, dos diputats de la CUP, Josep Manel Busqueta i Julià de Jodar, denunciaven davant dels mitjans de comunicació la situació “precària” en què es troba l'assistència sanitària tant pel que fa als contractes laborals dels professionals de la medicina com als serveis mèdics. A les portes de l'hospital de Bellvitge, els dos parlamentaris van estar acompanyats de professionals sanitaris i col·lectius de ciutadans en defensa de la sanitat pública que van anar denunciant una a una les diverses problemàtiques que afronten alguns ambulatoris i hospitals del país, des de Tarragona fins a Girona.

En acabar l'acte, Busqueta enviava un missatge clar: “És trampós i poc honest plantejar la construcció de la república catalana mentre un govern en funcions continua desmantellant un patrimoni públic com és la sanitat”, advertia. El diputat no va estalviar crítiques a la gestió sanitària i va lamentar que l'objectiu de les privatitzacions i externalitzacions és aconseguir “recursos per pagar el deute als bancs”. A la crítica, el diputat hi va afegir el conjunt de línies vermelles que la formació anticapitalista planteja als “que volen el suport de la CUP”. “No acceptarem mitges tintes en allò que considerem un dret fonamental”, va alertar. Així, reclamen la retirada del consorci sanitari de Lleida; dels plans funcionals de Tarragona que, segons denuncien, consisteix en un transvasament de serveis d'equipaments públics (hospital Joan XXIII) cap a concertats-privats, com és la clínica Santa Tecla; i d'altres projectes similars que s'han localitzat a les comarques del Baix Penedès i de Girona. Tampoc no pensen tolerar que es porti a terme el projecte VISC+ de cessió de dades sanitàries a empreses privades.

Els negociadors de la CUP volen aconseguir un acord per traslladar-lo a l'assemblea que haurà de decidir sobre la investidura el dia 27 vinent. El sí a Mas no pot ser de cap manera gratuït, anuncien fonts de la formació, i a més d'assenyalar les línies vermelles que la formació vol que s'incloguin en el pla de xoc que negocia amb Junts pel Sí, fonts de la CUP també apuntaven ahir que cadascuna de les vint mesures que Junts pel Sí va incloure en el document de treball haurien de ser concretades amb un pressupost, un calendari i una comissió de control i seguiment que avaluï el grau d'execució de cada actuació.

Totes aquestes condicions es van transmetre en la primera reunió de nou format celebrada ahir, que també va decidir treballar les mesures de l'àmbit sanitari en una trobada monogràfica sobre el tema. Fonts de la comissió negociadora de Junts pel Sí es van limitar a valorar positivament la reunió. “Anem avançant”, asseguraven.

Altres temes polèmics del pla de xoc que dificulten l'acord entre totes dues formacions també seran tractats en una propera reunió. Junts pel Sí i la CUP han acceptat fer una reunió diària fins al dia 22, la qual cosa dóna el marge de vuit reunions més abans que l'esquerra independentista celebri l'assemblea nacional el dia 27 per ratificar o no l'encaixada de mans. La diputada Gabriela Serra va explicar que esperen consensuar un preacord després del 20-D i no més tard del dia 23. Fins a la data, les converses hauran de tractar el projecte BCN World, la privatització d'Aigües Ter Llobregat i la moratòria en la venda de patrimoni públic.

Malgrat els dos mesos de converses, encara queden molts deures per fer. El pla de xoc és només una de les tres potes d'un acord que també s'ha de repenjar en accions vinculades a dos processos: el de ruptura amb l'Estat i el constituent de la república. Les negociacions continuen avui i la CUP intensifica la pressió amb un segon acte de denúncia vinculat, aquest cop, a l'ensenyament públic.

LES FRASES

És trampós i poc honest plantejar avançar cap a una república mentre es desmantella el patrimoni
No acceptarem mitges tintes en allò que considerem un dret fonamental: la sanitat pública
Josep Manel Busqueta
diputat de la cup


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona