Política

La policia belga no va detenir Abdeslam perquè era de nit

El gihadista era en un pis de Molenbeek després dels atemptats

Està prohibit fer escorcolls de matinada

Salah Abdeslam, el terrorista més buscat, continua lliure per culpa de la burocràcia belga. La policia el va localitzar en un pis de Molenbeek, el seu barri de Brussel·les, només 48 després d'haver perpetrat la massacre de París, però no el va poder arrestar perquè era de nit. Des del 1967, una llei prohibeix als agents fer escorcolls entre les nou de la nit i les cinc de la matinada, amb només dues excepcions: “en cas d'incendi o de delicte flagrant”. Els 130 morts i més de 350 ferits al Bataclan i les terrasses del canal Saint Martin no van semblar una raó suficient a la policia, que va preferir esperar una ordre judicial que no va arribar fins l'endemà a la tarda, massa tard. Abdeslam va poder fugir.

És un escàndol majúscul que ahir va revelar el ministre de Justícia, Koen Geen, en una entrevista a la televisió flamenca VTM. Abdeslam “era probablement en un pis de Molenbeek dos dies després dels atemptats”, la nit del 15 al 16 de novembre, va reconèixer. A diferència del seu germà, Salah no es va immolar fent detonar el cinturó d'explosius que duia a París i, minuts després dels atacs, va trucar per telèfon a dos amics del mateix suburbi de Brussel·les perquè l'anessin a recollir en cotxe i l'ajudessin a fugir. La policia francesa els va aturar a tots tres la mateixa nit en un control de carretera, però, com que les autoritats belgues no havien avisat que Abdeslam estava fitxat per islamista radical, el van deixar escapar.

També la fiscalia belga va haver d'admetre ahir que, efectivament, existia “la sospita” que Abdeslam era al pis de Molenbeek, tot i no tenir-ne confirmació. El Codi Penal, però, no permetia als agents belgues entrar-hi per arrestar-lo, com va fer la policia francesa amb Abdelhamid Abbaoud, mort durant l'assalt al pis de Saint Dennis on s'amagava.

Precisament el primer ministre, Charles Michel, ha proposat que s'elimini aquest anacronisme i que s'ampliï a les 24 hores del dia la possibilitat de fer escorcolls policials. Si es confirmés, aquest nou error, gravíssim, posaria de manifest que intel·ligència belga és un oxímoron i multiplicaria les veus que qüestionen que Brussel·les estigui preparada per ser la capital comunitària.

D'altra banda, la policia austríaca ha detingut a Salzburg dos sospitosos d'haver col·laborat en els atemptats del 13 de novembre. Es tracta de dos ciutadans francesos que s'haurien intentat fer passar per refugiats amb passaports sirians falsos i que són a la presó de manera preventiva.

LA XIFRA

6
cossos policials
diferents té la ciutat de Brussel·les, però no es coordinen ni comparteixen informació.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia