Política

La CUP vol que l'assemblea triï entre quatre possibilitats

Dues de les propostes ofereixen l'opció de votar Mas i només una planteja acceptar l'acord amb JxSí

El sector Endavant continua proposant un vet a la investidura del líder de Convergència

Fins a quatre escenaris vol proposar el secretariat nacional de la CUP a la seva militància en l'assemblea que el dia 27 decidirà el camí que pren l'esquerra anticapitalista i, de retruc, el rumb del procés independentista.

De les quatre opcions, només dues plantegen investir Artur Mas president i només una inclou la possibilitat d'acceptar l'acord polític amb Junts pel Sí (JxSí), el contingut del qual es negociarà fins al dia 22. Aquest pacte es treballa al voltant de tres eixos d'actuació: pla de xoc contra la pobresa, ruptura amb l'Estat i procés constituent de la república catalana. El fet que només una de les alternatives plantegi un vot favorable a l'acord posa en relleu les dificultats que els mateixos negociadors admeten que planen sobre la taula. Ahir mateix va caure una de les mesures que feien referència a “reconsiderar quan caduquin” –això és
el 2020– les subvencions de les escoles concertades que separen l'alumnat per raó de sexe, segons va confirmar ahir el mateix president de la Generalitat en funcions, Artur Mas.

A grans trets, els quatre escenaris que es proposen són: un sí a Mas i a la proposta d'investidura amb Junts pel Sí (JxSí); mantenir el no a tot i esgotar els terminis per si l'altra part cedeix i hi ha un candidat de consens a la presidència –en cas contrari, s'assumeix que hi haurà noves eleccions–; un no a la proposta de JxSí, però un sí a Mas que permeti continuar amb el procés sobiranista i eixamplar la base social independentista, i finalment es proposa una abstenció perquè JxSí busqui nous aliats que permetin investir Mas. Ahir mateix, el col·lectiu polític Endavant, dins de la CUP, ja va avançar en un comunicat la seva negativa a fer Mas president.

De moment, però, fonts de la CUP alerten que es tracta d'un document intern que ha de servir de base de treball en el consell polític de demà i que haurà de ser validat de nou pel secretariat nacional quan es resolguin les esmenes presentades. El text final podria estar enllestit entre dilluns i dimarts, en funció del nombre de suggeriments que aportin els membres del consell. Quant al sistema de votació, es farà per opció i s'aniran retirant les propostes amb menys suports fins que en quedi només una. A més a més, es proposa una segona votació perquè es valori del 0 al 5 cadascun dels eixos que formen part de l'acord d'investidura amb Junts pel Sí.

Endavant, un dels sectors amb més influència dins de la CUP, continua collant i proposant un vet a la investidura d'Artur Mas. “Aquesta posició creiem que no ha de ser replantejable per un pla de xoc rebaixat i sense garanties de compliment”, assenyala l'entitat en un comunicat –la diputada Anna Gabriel forma part d'Endavant.

Sense acord en educació

El president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, va confirmar ahir en una entrevista a RAC1 que la referència sobre els concerts educatius que estaven negociant Junts pel Sí i la CUP s'ha retirat de la mesa perquè no hi ha un punt de trobada. “La CUP pretén una cosa que nosaltres no acceptem de cap manera i, per tant, s'ha decidit treure aquest punt”, va subratllar el líder de Convergència, que va assegurar que
“hi ha un clima millor del que hi havia abans” entre els negociadors. Veient aquest escenari, confia que hi haurà entesa. “Cada dia que passa, és un dia que guanyem a favor que les coses es resolguin sense eleccions”, va assegurar, encara que no va descartar del tot aquesta possibilitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia