Política

Rajoy guanya però té molt difícil poder formar govern

El PP s'ensorra fins als 123 diputats i perd 63 escons i més de tres milions i mig de vots respecte al 2011

El partit conservador fa curt i no suma majoria absoluta ni fent un pacte amb Ciutadans

Victòria pírrica i enverinada per a Mariano Rajoy. Tant és així que amb els 123 diputats obtinguts anit li resultarà molt difícil, si no impossible, superar la investidura i poder formar govern. La dreta espanyola s'ha ensorrat, fins al punt que ni tan sols poden confiar amb la crossa de C's –que s'ha quedat amb 40 parlamentaris– per sumar majoria absoluta. I la seva abstenció, sens dubte, no li servirà de res. Ara fa quatre anys, Rajoy va guanyar per primer cop les eleccions, després de tres intents, i va aconseguir 186 escons i el 44,63 per cent dels vots. En la revàlida, i amb el 99,4% escrutat, s'ha deixat pel camí 63 parlamentaris i s'ha quedat amb el 28,7%. I, sobretot, respecte al 2011, gairebé quatre milions d'electors li han girat l'esquena. El PP ha recollit un dels seus pitjors resultats en unes generals.

En les hores prèvies a l'escrutini semblava que el PP tenia millors pronòstics que el que finalment ha estat la realitat. Diversos dirigents passejaven per la sala de premsa, quan l'habitual en eleccions anteriors era que s'amaguessin a la planta noble, on es reuneix la cúpula per seguir la nit electoral. Al mateix temps, durant la tarda es tornava a instal·lar el balcó de les victòries; el de les grans nits electorals, després que en les europees i i les municipals i autonòmiques del maig passat s'hagués optat per no treure el cap al carrer pels mals resultats, però també per manca de simpatitzants amb els quals celebrar-ho. A mesura que avançava la nit, apareixien les cares llargues i s'esfumaven les ganes de celebració. “Aquest país serà ingovernable”, s'exclamaven. Finalment, Rajoy va decidir sortir al balcó, però el seu gest no era de felicitat.

Tot i que les previsions apuntaven ser força negatives, des del seu entorn s'assegurava que a Rajoy se l'ha vist còmode en la campanya. El cert és que, al marge d'escapolir-se dels debats, el president espanyol ha tingut més presència mediàtica en un mes que en quatre anys. I a mesura que avançaven els dies, l'optimisme s'anava instal·lant al PP pel fet que les enquestes internes assenyalaven que la distància amb els rivals s'anava eixamplant. Tot plegat, però, ha estat un miratge.

Amb una majoria absoluta marcada pel rodet, el PP va convertir la legislatura en la més llarga de la història, situant les eleccions a les portes de Nadal. L'objectiu de la data era el de traslladar l'esperit de les festes a les urnes, amb el benentès que, en general, es tracta d'un període de més alegria i de més consum i el PP estava convençut que era el moment idoni perquè es percebés l'eventual recuperació de l'economia. Amb aquests resultats, però, enguany al PP els torrons tindran un regust amarg.

LES FRASES DE RAJOY

Hem guanyat novament les eleccions. I ara repetiré allò que sempre he dit: qui guanya ha d'intentar formar govern
Sóc conscient que hem viscut quatre anys difícils. Jo, als set milions que m'heu votat, us dic que he fet el que pensava que era bo per a Espanya
Crec que Espanya necessita un govern estable. I ara iniciem una etapa que no serà gens fàcil. Serà necessari dialogar molt


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona