Política

Les claus del document

Les accions destinades a la qualitat de vida de les persones ocupen la major part de la proposta d'acord que ha fet Junts pel Sí

No presenta variacions respecte al calendari proposat, que estableix l'assoliment de la independència en divuit mesos

Es proposa la creació de fins a tres organismes pel seguiment del possible pacte

El document d'una seixantena de planes inclou aspectes molt diversos, com que Artur Mas mantingui les funcions intactes com a president, els desnonaments zero, la reducció de les llistes d'espera a la salut, la renda mínima d'inserció i l'aturada i discussió sobre BCN World. Aquests són només alguns dels punts de la proposta d'acord, que inclou molts altres aspectes socials recollits en els gràfics que acompanyen aquesta informació.

Emergència social

Un dels primers aspectes que es volen abordar és la pobresa energètica, a través de l'aprovació abans de dos mesos dels protocols necessaris per a empreses subministradores, serveis públics locals i Generalitat que comuniqui a serveis socials les situacions de talls de subministrament de serveis bàsics d'aigua, llum i gas en famílies d'especial vulnerabilitat. Es manté una partida no inferior als 10 milions als pressupostos. També es recupera la renda mínima d'inserció com a dret subjectiu, ampliar-ne el pressupost per garantir el 100% de cobertura. Es preveu una partida addicional de 70 milions que s'afegiran als 200 gastats durant el 2015. En temes de dependència, es pretén garantir els serveis a través de més places de residència de finançament públic, creixement dels serveis d'atenció domiciliària, amb una inversió de 50 milions.

Habitatge

Partida suplementària de 10 milions per a la incorporació als fons d'habitatges de lloguer social de pisos propietat de bancs, multes per a propietaris d'habitatges de protecció buits en llocs amb demanda o més ajuts al pagament de lloguer social.

Educació

Es consignen 5 milions, sobretot a zones amb centres d'alta complexitat, i es facilitarà l'accés al transport públic en els ensenyaments obligatoris, oferint ajuts especialment a alumnes de poblacions allunyades o zones rurals. Pel que fa a les escoles bressol, es volen potenciar les llars infantils gestionades per organismes públics, entitats socials i de concertació a preus públics, incloent-hi un programa de beques menjador i provisió d'hores complementàries. Quinze milions en total. És a dir, més beques i més ajudes també a FP i la reducció general de la ràtio d'alumnes per aula.

Urbanisme

Recuperació del programa d'ajuts del pla de barris que va impulsar el govern tripartit per a intervenció en barris amb més dificultats socioeconòmiques, amb una consignació de 10 milions en un fons plurianual.

Banc públic

Acceleració en la conversió de l'Institut Català de Finances (ICF) en el banc públic català per al finançament d'empreses i grans projectes estratègics. Aquest procés de conversió deixaria l'entitat preparada davant la independència i tindria un funcionament similar al del Banc d'Espanya actual.

Almenys 1.000 euros

Es contempla l'augment del salari mínim fins als estàndards que defineix la Carta Social Europea i que a Catalunya suposaria un sou d'uns 1.000 euros mensuals. Actualment, el salari mínim és de 648,60 euros al mes.

Salut

Compromís per a la reducció a la meitat del temps mitjà de les llistes d'espera per a la primera visita a especialistes i proves diagnòstiques i un 10% per a operacions. En global suposa una previsió pressupostària de 8 milions anuals. A banda, es preveu l'obertura dels CAP les 24 hores del dia si hi ha un mínim d'activitat, entre altres aspectes. Es compta que això costaria entre 0,45 i 0,47 milions anuals. Pel que fa als medicaments, es proposa garantir l'accés als tractaments farmacològics de forma universal i la revisió dels criteris de gratuïtat i de reducció del percentatge d'aportació. Una altra de les mesures previstes és la garantia d'accés a totes les dones a tècniques de reproducció assistida, tinguin parella o no o siguin heterosexuals o lesbianes. 1,9 milions. També es contempla que els centres hospitalaris privats amb ànim de lucre no s'integrin al SISCAT.

Expiració

Com que el full de ruta estableix que en un període de 18 mesos s'assolirà la independència, es dóna per tancat el pacte passat aquest temps, o si quan hi hagi la qüestió de confiança a què s'ha de sotmetre el president, aquest la perd.

Gestió de desacords

La dinàmica parlamentària és capriciosa i l'actualitat fa que, a vegades, es generin desacords o compromisos que no es poden complir. Per això el document també explicita que en tots aquells aspectes no recollits en el document o es refereixin a decisions sobre el qual no hi hagi consens, ambdós grups podran exercir plena llibertat d'acció de posicionament polític.

Seguiment i control

Per fer un seguiment del compliment dels acords, es preveu la creació de diversos organismes. El primer és una comissió de coordinació dels grups parlamentaris que farà el seguiment setmanal i també resoldrà les qüestions que puguin aparèixer en el dia a dia. A banda, s'estableix un grup de treball pressupostari que analitzarà mensualment l'evolució d'ingressos i despeses, de la tresoreria i l'execució d'acords econòmics. Finalment, es preveu la creació de grups de treball sectorials per seguir temes vinculats a matèries concretes.

Full de ruta

Consta de dues fases. La primera comença amb la declaració de l'inici del procés d'independència que ja va acordar el Parlament de Catalunya i la creació de les estructures d'estat. Posteriorment es proclamarà la independència i l'aprovació de la llei de transitorietat jurídica i la del procés constituent. La segona fase té un caràcter institucionalment constituent, que preveu la celebració d'unes eleccions constituents, la culminació del procés de creació del nou estat amb l'aprovació de la constitució i la seva ratificació a través d'un referèndum.

Estructures d'estat

Per poder tirar endavant la construcció d'un nou país és indispensable que es creïn noves estructures d'estat. Entre elles, n'hi ha de velles conegudes, com l'Agència Tributària o la de Protecció Social (la Seguretat Social). S'estableixen diversos estadis en funció del moment en què es troba el procés constituent. Les anteriors hi serien des del primer moment, així com un departament d'exteriors o la creació de 15 delegacions exteriors. Després vindrien temes com la seguretat, el DNI o el servei d'intel·ligència.

Potenciar l'agenda exterior
Es prepara el reconeixement internacional a partir de la legitimació del mandat del 27-S. S'aposta per la permanència a la Unió Europea.
Negociació a Espanya
Es constata que les eines de què es disposa són el diàleg i la negociació, però que l'Estat s'hi ha negat en rodó. Fruit del 27-S, s'imposa una fase negociadora en què estaran pendents de si arribés un referèndum acordat, però això no aturaria el procés, que aniria fent via.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia