Política

L'entramat de la CUP

El protagonisme de l'esquerra independentista deixa al descobert una xarxa de grups de treball des de la qual la formació debat i pren les decisions de baix a dalt

El secretariat nacional és l'encarregat d'executar les ordres del consell polític, que es reuneix un cop al mes

Assemblea, consell polític, secretariat nacional i Grup d'Acció Parlamentaria. Són els òrgans interns de la Candidatura d'Unitat Popular (CUP) que han ocupat la primera línia de l'actualitat política després que el 27-S convertís l'esquerra independentista i anticapitalista en una força decisòria per al futur govern del país.

L'assemblearisme és una de les característiques més valorades per la formació i a la qual no renunciaran de cap manera, malgrat els maldecaps que això els pugui ocasionar. Aquesta manera de treballar, en què les decisions es prenen de baix a dalt –de militants a diputats o regidors– els ha obligat a crear una organització complexa, part de la qual es va poder visualitzar diumenge passat a l'assemblea de Sabadell, on poc més de 3.000 militants i simpatitzants, arribats de totes les demarcacions de Catalunya, van poder dir la seva en un tema central com és la investidura d'Artur Mas. L'assemblea és l'òrgan sobirà per excel·lència sense oblidar les assembles locals, fonaments reals des d'on la CUP vol bastir l'edifici de la nova república.

La mà d'obra que representen les assembles locals està representada en tretze assemblees territorials (Alt Ter, Barcelona, Ponent-Pirineus, Maresme-Barcelonès Nord, Catalunya Central, Penedès, Camp de Tarragona, Baix Llobregat, Vallès Occidental, Vallès Oriental-Montseny, Terres de l'Ebre, Nord-Oriental i País Valencià), que es reuneixen un cop al mes al consell polític, que és el màxim òrgan de decisió entre assemblees. Però dins la CUP també conviuen organitzacions polítiques que no tenen representació en les assemblees locals. S'integren en la Crida Constituent i perquè la seva veu també tingui efecte en la decisió dels diputats (últim escalafó en la corretja de decisions des que el 2012 obtenen representació a la cambra catalana) es va crear el Grup d'Acció Parlamentària (GAP) on hi són representades. El consell polític i el GAP, unes 70 persones, es reuniran el dia 2 per escoltar i decidir com desfer l'empat. El secretariat nacional, 15 membres amb veu però sense vot al consell, gestiona el dia a dia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona