Política

El Penedès reviu antics acords del Pacte de Sant Martí

Tots els grans acords territorials que s'han fet en els últims cinquanta anys s'han perfilat en l'àmbit que correspon a la reclamada vegueria

La portada de l'aigua i la C-15 són fruit de grans acords comarcals del passat

El dia 2 de desembre passat el Castell de Sant Martí va ser l'escenari de la signatura del pla estratègic del Penedès —que correspon al tercer de l'Alt Penedès i al primer que es fa comptant-hi el Baix Penedès, el Garraf i l'Anoia—. A la taula s'hi van asseure els alcaldes de Vilafranca del Penedès, el Vendrell, Vilanova i la Geltrú i Igualada, i els presidents comarcals de les quatre comarques. El de l'Alt Penedès, Francesc Olivella, va ser el mestre de cerimònies.

Al públic hi havia alcaldes i representants del món associatiu que han participat en la redacció de la proposta. La presentació i signatura del pla, de moment, no passa d'una declaració d'intencions.

La imatge dels alcaldes va fer reviure una foto similar feta el 9 de juny del 2004 a la mateixa sala del castell de Sant Martí. Les cares eren diferents però els protagonistes eren els mateixos: alcaldes i presidents dels consells comarcals, que en aquell moment presentaven el Pacte de Sant Martí.

Què ha passat amb aquest gran acord onze anys després? Els seus protagonistes creuen que va ser útil, en aquell moment, per aconseguir l'acceleració de les obres de la C-15, entre Vilanova i la Geltrú i Igualada, però que no va passar d'aquí. La declaració d'intencions d'aquell dia es va oblidar quan es van produir els canvis de govern municipal a les quatre capitals.

El que aleshores era el president del Consell Comarcal de l'Alt Penedès, el socialista Lluís Valls, creu que l'actual pla estratègic del Penedès és necessari per al desenvolupament del territori. Però diu que fa falta una reflexió profunda sobre la manca d'un fil conductor entre els plans que han precedit l'actual i, fins i tot, el Pacte de Sant Martí. I proposa una anàlisi de la conjuntura actual.

L'exalcalde de Vilafranca del Penedès, Marcel Esteve (PSC), té un bon record d'aquell i dels altres pactes que s'han subscrit en els últims anys. Esteve manté que “de l'acord i el consens en van sorgir projectes tan importants com la Mancomunitat Penedès-Garraf, que va portar l'aigua del Ter-Llobregat a la zona, la Fundació Pro Penedès –que ha coordinat el primer pla estratègic de les quatre comarques–, o l'eix diagonal, que es va fer realitat amb la construcció de la nova C15. Esteve se sent orgullós d'haver format part d'aquell grup de polítics locals pioners a plantejar debats d'interès comú per a tots els municipis de l'àmbit Penedès. a Esteve, “és molt important que hi hagi continuïtat en aquesta manera de treballar des de l'acord perquè és el que dóna bons resultats”.

L'exalcalde de Vilanova Sixte Moral (PSC) té també un bon record del Pacte de Sant Martí, però lamenta que morís “d'inanició”. Segons ell, els governs posteriors “legítimament” no el van incloure entre les seves prioritats i el territori es va haver de conformar amb la finalització de la C15 com a herència d'aquell gran acord. Moral recorda que el Pacte de Sant Martí posava sobre la taula el debat de la línia orbital, que ha quedat oblidat, però confia que els actuals governs locals se'n puguin sortir.

L'exalcaldessa del Vendrell, la socialista Helena Arribas, creu que el pla estratègic del Penedès és una manera de “reprendre el que es va signar al Pacte de Sant Martí” i confia que el nou acord servirà per impulsar el Vendrell com a vila turística. Segons ella, el Penedès necessita un gran acord estratègic i unir esforços per generar un potent pol d'atracció turística dels vins i la cultura.

El pacte per al desenvolupament de les infraestructures és essencial, i calen acords similars
Lluís Valls
expresident comarcal a penedès
Hem de donar el benefici del dubte a l'actual pla perquè a Vilanova és encara un gran desconegut
Sixte Moral
exalcalde de vilanova i la geltrú
Vam treballar des de l'acord i el consens ens va donar bons resultats
Marcel Esteve
exalcalde de vilafranca del penedès
El Vendrell ha d'aprofitar aquesta oportunitat per fer-se un lloc dins el mapa turístic del país
Helena Arribas
exalcaldessa del vendrell


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona

ERC diu que és l’única que treballa per la llibertat de Catalunya i la millora de la gent

girona

Vergés: “Amb el lideratge de Puigdemont recuperarem el bon govern”

girona
estats units

Més universitaris detinguts a Los Angeles en protestes propalestines

barcelona