Política

Tardà emplaça Junts pel Sí i la CUP a negociar “fins l'últim minut” perquè un no-acord seria “un frau”

Creu que la proposta de Mas perquè ERC entri al govern “no té sentit”, i considera “gairebé impossible” que ERC s'integri a la “gran coalició progressista” de Pedro Sánchez

El portaveu d'ERC a Madrid, Joan Tardà, ha emplaçat aquest divendres a Junts pel Sí i la CUP a negociar “fins l'últim minut” per fer possible un govern que tiri endavant el full de ruta independentista perquè “el preu del no acord és extraordinari” i no tancar una entesa seria “un frau a centenars de milers de catalans i catalanes que van votar independència el 27-S” i “la ciutadania no ho perdonarà”. “A mi em sembla que tots hem de fer un esforç, si cal titànic, per patriotisme, perquè les generacions que han lluitat fins la nostra i nosaltres mateixos ens ho mereixem”, ha afirmat. També ha insistit que la proposta d'Artur Mas perquè ERC entri al govern en funcions “no té gens de sentit”, i ha rebutjat igualment que els republicans formin part de la “gran coalició progressista” que Pedro Sánchez va proposar aquest dijous, perquè primer caldria que el PSOE reconegués de forma clara i explícita del dret a decidir.

Sobre la proposta d'Artur Mas a ERC perquè els republicans s'integrin al govern en funcions, Tardà ha assegurat que a hores d'ara “no té gens de sentit” perquè “un govern en funcions té les capacitats molt limitades per llei” i “perquè d'aquí a poques setmanes hi haurà eleccions si no hi ha acord”.

Rebutja la “gran coalició progressista” de Sánchez

El portaveu d'ERC a Madrid també ha rebutjat que ERC pugui participar de la “gran coalició progressista” que Pedro Sánchez va proposar aquest dijous. “Se'm fa estrany que ERC pogués donar suport a qualsevol partit espanyol que no reconegués de manera clara, taxativa i rotunda el dret a decidir”, i “veig molt difícil, per no dir impossible que el PSOE, atenent la seva trajectòria unionista. Jacobina i negadora dels drets nacionals de Catalunya pogués rebre el suport dels republicans catalans. És gairebé impossible”.

Serà portaveu al Congrés

Segons fonts d'ERC, Tardà ocuparà de moment el càrrec de portaveu al Congrés dels Diputats malgrat que Gabriel Rufián va encapçalar la llista dels republicans a les eleccions del 20-D, en què ERC va obtenir nou diputats. Rufián prendrà possessió de l'acta la pròxima setmana, igual que bona part dels diputats republicans.

Negociacions per formar grup

PSOE i PP pugnen per la presidència del Congres –la balança es decanta a favor dels socialistes i el seu candidat, Patxi López– i ERC aspira de moment a poder-se abstenir en aquesta votació. “Nosaltres hem rebut el mateix maltracte per part del PP i del PSOE al Congrés. El PSOE quan tenia majoria a la Mesa ens va prohibir utilitzar el català, i el PP a més ens va vetar a la Comissió de Secrets Oficials, raó per la qual som víctimes i damnificats de les maneres de fer del PSOE i del PP”, ha dit.

Amb tot, ERC vol “garantir” el grup propi al Congrés malgrat que no va obtenir el 15% dels vots reglamentaris a la circumscripció de Barcelona. “Creiem que tenim dret a tenir-lo, i aleshores ja veurem que farem”, ha dit Tardà. Hi ha precedents que avalen que n'obtingui però tot plegat depèn de les negociacions de la Mesa que tenen lloc aquests dies i que conclouran el pròxim 13 de gener amb una votació al Congrés per elegir el president del Congrés i els membres de l'òrgan de govern de la cambra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Un centenar d’universitaris de la USC, detinguts en protestes propalestines

barcelona
POLíTICA

L’extrema dreta rebenta un debat electoral a Barcelona

barcelona
guerra a gaza

El Gabinet de Guerra israelià es reuneix a Tel-Aviv per a tractar la invasió de Rafah

barcelona
guerra a europa

Biden va enviar a Ucraïna en secret míssils ATACMS, revela la Casa Blanca

barcelona
unió europea

L’Eurocambra tanca una legislatura marcada per la covid i Ucraïna

barcelona
ADMINISTRACIONS

Pineda aprova millorar la participació ciutadana als plens

PINEDA DE MAR
política

Salvador Illa guanyaria les eleccions i l’independentisme perdria la majoria al Parlament

barcelona
estat francès

Macron entra en campanya amb un crit d’alarma: “Europa pot morir”

barcelona
Estat espanyol

L’entorn i els socis de Sánchez l’animen a continuar

Barcelona