Política

Veus de Podem dilueixen la consulta per acostar el PSOE

La valenciana Mónica Oltra avisa sobre el referèndum català que “tot és negociable en la forma i en el fons”

Susana Díaz avala Sánchez perquè explori l'entesa si renuncien al dret d'autodeterminació

El principal escull perquè el PSOE i Podem copiïn
la recepta portuguesa del pacte d'esquerres és el compromís de Pablo Iglesias amb el dret a decidir. Després dels prolegòmens de tempteig en què Podem l'esgrimia com una “línia vermella”, ahir veus de l'entorn de Podem com ara els valencians Mónica Oltra i Joan Baldoví, de Compromís, començaven a diluir la prioritat de la consulta catalana en el cas de poder desallotjar Mariano Rajoy i instal·lar un progressista a La Moncloa. “Tot és negociable en la forma i en el fons”, advertia Oltra obertament.

L'endemà de la visita a Lisboa de Pedro Sánchez per escoltar amb accent portuguès com el primer ministre Antonio Costa ha unit les esquerres davant del triomf conservador del PSD de Passos Coelho, es va iniciar un desglaç entre el PSOE i Podem. Des de Sevilla, la presidenta d'Andalusia, Susana Díaz, va fer un gir en el seu discurs
i per primer cop va avalar que Sánchez explori l'aliança amb Podem, IU i alguna força més per arribar a La Moncloa. “Té tota la meva confiança i tot el meu suport per explorar un acord d'esquerres”, va concedir Díaz a Sánchez.

Però aviat va subratllar un “però” en forma de línia vermella amb la qual Sánchez no ha de transigir. “Però per asseure'ns a parlar [amb Podem] és necessari que renunciïn al dret d'autodeterminació, perquè el dret a decidir el tenim tots”, va avisar Díaz delimitant des de Sevilla el terreny de joc a Madrid. I no va voler desmentir l'estereotip de pujar a l'AVE cada cop que la disgusta el mapa de Ferraz. “A Santa Justa [estació sevillana de l'AVE que va a Madrid], hi vaig molt i agafo els trens que calgui”, avisava.

En paral·lel al primer gest de distensió des d'Andalusia, al Congrés acudia el diputat valencià Joan Baldoví i, alineant-se amb la companya de Compromís Mónica Oltra, no descartava investir Sánchez encara que no es comprometi a celebrar la consulta adduint que Podem no ho té debatut. “N'hauríem de parlar i formaria part de
la discussió que hem de tenir conjuntament tots”, opinava evidenciant que és un front obert. Dit això, Baldoví va admetre que la consulta és “una manera de solucionar” un problema que “s'ha enquistat”.

En nom de la direcció de Podem, la secretària de programes i ara diputada electa Carolina Bescansa tampoc va afirmar que una eventual investidura de Sánchez impliqui que el PSOE accepti la consulta i, en canvi, sí que va citar com a “irrenunciable” que els socialistes permetin
a Podem formar quatre grups al Congrés (el català En Comú Podem, el gallec En Marea i Compromís, a més del d'Iglesias). El més rotund que va esgrimir Bescansa és que el dret a decidir figura en el programa de Podem i que Podem no oblida el seu programa. “Hem establert un compromís que en aquest país existeixi el dret a decidir. Això és el que hem posat damunt la taula, perquè hem recordat el nostre programa”, va assenyalar entre la simfonia de veus.

Ciutadans i l'aritmètica

A diferència de Portugal, on les esquerres sumen una còmoda majoria de 122 escons sobre 230, al Congrés el PSOE (90), Podem (69) i IU (2) en sumen 161 i queden encara a 15 de la majoria absoluta (176). “L'aritmètica dóna per al que dóna”, prevenia ahir Susana Díaz. Davant, a més, hi tindrien el bloc del PP (123) i Ciutadans (40), que sumen 163 i aspiren a vetar la jugada de copiar la recepta portuguesa. De fet, Albert Rivera advertia ahir que C's no votaria Sánchez ni en el supòsit que Podem retiri la consulta per pactar amb el PSOE. El primer duel es dirimirà dimecres, dia de la constitució del Congrés: no es perfila un president per a la cambra, i el PP i el PSOE hi volen situar un dels seus.

LES FRASES

El dret a decidir és una promesa que figura en el nostre programa i que no oblidem
Carolina Bescansa
secretària de programes i diputada de podem al congrés
No m'agraden les línies vermelles. Tot és negociable en la forma i en el fons
Mónica Oltra
vicepresidenta de la generalitat valenciana
N'hauríem de parlar [d'investir Sánchez tot i no acceptar la consulta] i formaria part de la discussió entre tots
s
Joan Baldoví
diputat de compromís al congrés

Rajoy: “O jo, o l'extrema esquerra, o anirem a eleccions”

El president espanyol en funcions, Mariano Rajoy, va acudir ahir al Congrés a recollir l'acta de diputat i va voler exposar els escenaris que dibuixa per a Espanya després del 20-D: “O
el que jo plantejo, o un govern de l'esquerra amb l'extrema esquerra, o anirem a noves eleccions.”

Oferts els tres escenaris, va reiterar que ell prefereix
el primer: és a dir, que el PSOE i C's facilitin la seva investidura i ell governi “amb el suport de més de 200 diputats”. I, si bé veu Sánchez “capaç d'intentar governar amb vuit o nou partits”, per primer cop obre la porta a la repetició de les eleccions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona