Política

Puigdemont deixa l'alcaldia de Girona i es busca el relleu

El fins ara alcalde, de CiU, ha de renunciar per incompatibilitat al càrrec que va obtenir l'any 2011

Entre Madrenas, Planas, Ribas i Muradàs sortirà el nou alcalde de la capital gironina

La investidura de Carles Puigdemont com a president de la Generalitat de Catalunya té una conseqüència directa per a la ciutat de Girona, ja que el càrrec de president del país és incompatible amb qualsevol altre. Això implica la renúncia de Puigdemont a l'alcaldia de la capital gironina i la necessitat de buscar quin dels regidor de l'equip de govern de CiU el rellevarà al capdavant del consistori gironí.

La previsió inicial és que, un cop la renúncia sigui un fet, la primera tinent d'alcalde, Isabel Muradàs, assumeixi l'alcaldia de manera provisional fins que es realitzi un ple extraordinari d'elecció del substitut o substituta de Carles Puigdemont a l'alcaldia. La renúncia de Puigdemont sembla que s'hauria de formalitzar en un ple i que des d'aquell moment hi haurà deu dies hàbils per realitzar el ple per escollir nou alcalde de Girona. La marxa ara de Puigdemont farà entrar al ple el número 11 de la candidatura de CiU, Vicenç Estanyol, que forma part ja de Demòcrates i que és el director dels serveis territorials d'Agricultura a les comarques gironines.

Possibles relleus

Des que es va conèixer la notícia tothom fa càbales sobre quin dels regidors pot arribar a l'alcaldia per aquest gir de guió que va suposar ahir la notícia que Puigdemont es converteixi avui en president del govern de Catalunya. L'ús del femení hi és molt pertinent, si es té en compte que en la terna de candidats per succeir Puigdemont sonen amb força la segona tinent d'alcalde i regidora d'una àrea cabdal com Urbanisme, Marta Madrenas, així com la quarta tinent d'alcalde i persona de confiança de Puigdemont, Maria Àngels Planas, però també el portaveu del grup municipal, Carles Ribas, que en l'anterior mandat va anar guanyant pes i assumint els temes més polèmics de la ciutat i que té un marcat perfil polític. Entre els noms també surt Isabel Muradàs, persona altament executiva i resolutiva, però el fet que provingui de Demòcrates per Catalunya un cop va sortir d'Unió Democràtica fa difícil pensar en ella, ja que CDC defensarà mantenir l'alcaldia.

Des d'ahir a la tarda hi ha hagut moviments dels partits i es preveu que avui i demà hi hagi múltiples reunions per escollir qui serà el nou batlle de Girona, que es podrien allargar tota la setmana depenent dels passos administratius que s'hagin de complir. A banda del regidor que esculli Puigdemont per rellevar-lo, també cal tenir present que en el grup municipal hi ha integrants de Demòcrates per Catalunya, membres d'Avancem i de Reagrupament. Un cop a nivell de grup municipal estigui clar, també caldrà tenir en compte que el grup municipal de CiU governa Girona amb minoria, amb només 10 dels 25 regidors que formen el ple, i que, per tant, li caldrà el suport d'algun dels grups a l'oposició. Cal tenir present que ERC-MES ja va donar suport a Puigdemont per repetir a l'alcaldia després de les eleccions municipals del 2015.

Els gironins ho celebren a la plaça del Vi

Un miler de persones es van reunir ahir al vespre a la plaça del Vi de Girona per celebrar l'acord aconseguit en un acte convocat per l'ANC i Òmnium i en el qual es van cridar eslògans a favor de la República Catalana. “Volem agrair al president Mas la seva generositat i també felicitar perquè el proper president serà de Girona”, va destacar la coordinadora de l'ANC a Girona, Marta de Puig, que, en referència a Carles Puigdemont, tot seguit va afegir: “No ens ha fallat mai i ara serà qui ens portarà cap al camí de la independència.” Tant des de l'ANC com des d'Òmnium van insistir que a partir d'ara treballaran per eixamplar la base social per tirar endavant amb la independència i enfortir el procés nacional. Els parlaments dels portaveus de les dues entitats van ser aplaudits pel públic assistent, que amb crits d'independència celebraven l'acord.

En acabar l'acte, les dues entitats, amb el suport de l'Ajuntament, van acordar instal·lar avui a la tarda una pantalla gegant i cadires a la mateixa plaça per poder seguir en directe el ple d'investidura del nou president de la Generalitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona