Política

López presidirà un Congrés controlat pel PP i Ciutadans

El PP renuncia a presentar candidat però manté el major nombre de membres a la mesa

Els de Rivera, amb dos representants, tindran opció de bloqueig

En Comú Podem es queda sense grup

Mariano Rajoy ho va vendre com una concessió dels populars per seguir el dictat de pluralitat marcat per les urnes i, sobretot, pel que considera que ha de ser l'avantsala de la gran coalició que ahir tornava a reclamar el president espanyol en funcions, però el cert és que l'acord previ entre el PSOE i Ciutadans els ha deixat fora de la presidència del Congrés, tot i haver estat la força més votada el 20-D. A partir d'avui, un representant de l'oposició, el socialista Patxi López, es convertirà en la tercera autoritat de l'Estat en una mesa de la cambra –formada per nou membres– i que, si no hi ha ensurts de darrera hora, estarà controlada pel PP (amb tres representants) i Ciutadans que, tot i ser els quarts en nombre d'escons, en tindrà dos. Per tot plegat, el paper del dirigent basc, doncs, podria quedar forçar diluït davant una aliança de les formacions de la dreta.

En canvi, amb aquesta operació estratègica els d'Albert Rivera tornen a situar-se dins el taulell polític –després d'haver quedat força tocats arran dels minsos resultats electorals– i tindran la clau de l'òrgan de govern de la cambra. C's, que ahir es vantava d'haver liderat l'acord, negociant a dues bandes amb populars i socialistes, i d'haver impedit que en pugui formar part el PNB, DL o ERC, a partir d'ara podrà jugar a totes bandes, ja que el PSOE i Podem (amb dos membres cadascun) difícilment podran fer la guitza a un hipotètic executiu del PP sense el vistiplau del partit taronja.

Sense grup propi

En canvi, Pablo Iglesias ha quedat exclòs de les negociacions d'aquest repartiment pel fet que els de Podem exigien que tant Barcelona en Comú com Compromís o En Marees tinguessin grup propi. La negativa del PP, però sobretot del PSOE, a fer una interpretació del reglament que facilités la disgregació dels 69 diputats de Podem en quatre grups, impedirà que es visualitzi la tasca dels de Xavier Domènec i de les coalicions valenciana i gallega. I això, segons Iglesias, es convertirà en un handicap per si en un futur cal explorar vies per formar un govern alternatiu d'esquerres amb Sánchez, assegurava el dirigent després d'haver-se reunit amb els caps visibles de les diferents coalicions. Ahir, en tot cas, el dirigent socialista i el líder del partit morat es van trobar durant una hora desprès que ja s'hagués fet públic l'acord per repartir-se la mesa del Congrés.

Segons el pacte tancat ahir a la tarda, a més de López presidint la cambra baixa i l'andalusa Micaela Navarro ocupant la vicepresidència segona, el PP pretén que l'andalusa Celia Villalobos es converteixi en la vicepresidenta primera; la castellanomanxega Rosa Romero, la vicepresidenta tercera, i la catalana Alícia Sánchez Camacho, la secretaria primera. Per part de C's es proposa l'asturià Nacho Prendes i la madrilenya Patricia Reyes per a dues secretaries, mentre que Podem ha donat els noms de Gloria Elizo per a la secretaria quarta i el del diputat català d'En Comú, Marcelo Expósito, per a la secretaria quarta.

La composició al Senat, que també es constitueix avui, serà molt més senzilla, ja que la majoria absoluta del PP en aquesta cambra es reflectirà a una mesa que continuarà sent presidida pel madrileny Pío García Escudero.

“Generositat” del PP

Iglesias va aprofitar l'acord per alertar que “sembla que els tres del búnquer comencen a cavalcar”, tot suggerint que tot plegat és el primer pas perquè hi hagi un acord a tres bandes per a la constitució del futur govern espanyol. Tant és així que, simultàniament, des del PP es presentava l'eventual cessió de la presidència –aparentment forçada per les circumstàncies– com un acte de “generositat” que hauria de tenir conseqüències de futur.

En aquest sentit, Rajoy suggeria que la composició de la mesa del Congrés ha de reflectir l'esperit de pacte que, segons el dirigent del PP, han traçat les urnes i que insistia que ha d'implicar o bé una gran coalició entre populars, socialistes i C's, o un govern en minoria dels conservadors amb un suport extern, però ferm i compromès, dels altres dos partits amb els quals assegura que el PP comparteix la mateixa posició sobre el procés català, la necessitat de consolidar la recuperació o en la política exterior i de defensa.

Rajoy va dirigir-se als seus en la reunió de la direcció per refermar la seva pressió al PSOE, tot blasmant d'un eventual acord d'esquerres, alhora que els ratificava que si hi ha repetició d'eleccions ell tornarà a ser el candidat.

LES XIFRES

9
membres
té la mesa del Congrés dels Diputats, que es repartiran els representants dels quatre grups majoritaris.
7
membres
té la mesa del Senat, que tindrà majoria absoluta del PP i estarà presidida per Pío García Escudero.

Compàs d'espera a ERC i DL

Mentre En Comú Podem té escasses o nul·les possibilitats de disposar de grup parlamentari propi, ERC i Democràcia i Llibertat ho tenen relativament a prop, si bé encara estan pendents de tancar alguns serrells amb les dues principals formacions. És per això que anit ningú no ho donava per fet. En tot cas, el PP, i molt especialment el PSOE, els han donat garanties que es farà una lectura flexible del reglament de la cambra baixa per tal de passar per alt que en la circumscripció de Barcelona tant els de Gabriel Rufián com els de Francesc Homs no van arribar al 15% dels vots exigible. A la resta de circumscripcions, compleixen amb escreix, alhora que cadascun dels partits tenen més dels cinc parlamentaris, que és una altra de les exigències per formar grup. Si més no, hi ha precedents que en ocasions han facilitat la seva formació i, amb els mateixos arguments, altres vegades s'ha vetat. També en el cas del Senat s'està a l'espera de tancar un acord per tal de disposar de grups propis. En aquest cas, seria necessària la cessió temporal de diputats d'altres partits per sumar els deu representants necessaris. Els dos partits catalans disposen de vuit senadors cadascun.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona

ERC diu que és l’única que treballa per la llibertat de Catalunya i la millora de la gent

girona

Vergés: “Amb el lideratge de Puigdemont recuperarem el bon govern”

girona
estats units

Més universitaris detinguts a Los Angeles en protestes propalestines

barcelona
POLíTICA

L’extrema dreta rebenta un debat electoral a Barcelona

barcelona