Política

Junqueras sobre el Rei: “Estem encantats de parlar amb tothom però cal un gest de reconeixement a les institucions catalanes”

El vicepresident del Govern reclama “el màxim respecte” per les decisions democràtiques que s'han pres des de Catalunya

El president d'ERC assisteix a la multitudinària presentació de la biografia del republicà i gironí Francesc Dalmau a Palamós

El vicepresident del Govern i president d'ERC, Oriol Junqueras, s'ha mostrat ferm en la decisió del seu partit de no reunir-se amb el rei d'Espanya, Felip VI. “El nostre posicionament és ben sabut però estem encantats de parlar amb tothom, tot i que ens agradaria el màxim respecte per les nostres institucions i dirigents com la presidenta del Parlament i el president de Catalunya”, ha assegurat des de Palamós, al Baix Empordà, on ha assistit a la presentació multitudinària de la biografia del metge i exalcalde d'aquest municipi, Francesc Dalmau.

“La nostra voluntat de diàleg és inqüestionable, jo mateix l'he demostrada, però cal que l'altra part també tingui ganes d'escoltar i que faci algun gest o mostri una mica de predisposició de parlar amb el to i la manera que correspon”, ha insistit el conseller d'Economia.

Aquest passat divendres, ERC va donar a conèixer que s'havia negat a participar en les reunions que Felip VI mantindrà aquesta setmana amb els representants dels grups parlamentaris al Congrés fins que el rei no atengués al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, les dues màximes autoritats de Catalunya. Una idea que ha tornat a reiterar el president d'ERC, vicepresident del Govern i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, aquest diumenge des de Palamós.

“El nostre posicionament és ben sabut i esperem també un gest de part de totes les institucions. Farem tots els passos necessaris perquè les relacions siguin el més fluïdes possibles”, ha assenyalat davant dels periodistes. Junqueras ha continuat assenyalant el següent: “Estarem encantats de parlar però veiem molt oportú que, per parlar, hi hagi un altra part que reconegui que està disposada a fer-ho i reconegui les institucions catalanes i els nomenaments i decisions democràtiques que han pres les institucions catalanes”, ha subratllat.

En aquesta línia, Junqueras ha afirmat que estan “encants de parlar amb tothom” i ha destacat que la voluntat de diàleg dels republicans, i d'ell mateix, és “inqüestionable”. “Jo mateix ho he demostrat parlant amb el ministre José Manuel Garcia Margallo o Jorge Fernández Díaz però ara cal que l'altra part tingui ganes d'escoltar”, ha explicat.

A més, el vicepresident del Govern ha detallat que li agradaria que hi hagués “el màxim respecte” per a les institucions catalanes, concretament per la presidenta del Parlament i per Carles Puigdemont. “Insisteixo, sempre estarem encantats de parlar amb tothom però cal que l'altre part faci algun gest en aquest sentit, mostrar una mica de predisposició a respectar les decisions de les nostres institucions i a parlar amb el to i la manera que els hi corresponen”, ha reiterat.

Tot i la insistència dels periodistes, el republicà no ha volgut entrar a valorar la dimissió de Josep Antoni Duran i Lleida i s'ha limitat a assegurar que tenia “el màxim respecte” per les decisions que prenien tots els dirigents de les formacions polítiques. “És evident que no sóc portaveu de Duran i Lleida ni tampoc d'UDC, no tinc res més a afegir que màxim respecte per tothom”, ha sentenciat.

Francesc Dalmau: “Un gran home”

Junqueras ha fet aquestes declaracions des de Palamós on ha assistit a la presentació de la biografia de Francesc Dalmau, exalcalde de Palamós, que l'any 2000 va ser declarat fill adoptiu de la vila i que enguany es celebren els 100 anys del seu naixement. Ara fa uns anys, la vila va posar el seu nom a una de les places del municipi. L'obra l'ha escrit Francesc Marco Palau i repassa -mitjançant imatges i text- la trajectòria política i la vida personal de Francesc Dalmau. La presentació ha reunit a més de 200 persones al Teatre Auditori La Gorga de la vila, entre elles familiars de Dalmau, regidors de la vila i diputats.

El Teatre ha quedat petit davant l'allau de persones que volien assistir a l'acte i alguns dels interessats, que no disposaven d'entrada, s'han hagut de quedar a les portes. Entre els assistents, cares destacades com el president de la Fundació Josep Irla, Josep Huguet, el catedràtic de la UdG i exalcalde de Girona, Joaquim Nadal, i l'alcalde de Palamós, Lluís Puig, que han fet uns parlaments.

Tots ells han destacat la bondat, audàcia i intel·ligència de Dalmau -metge de professió- qui durant anys va ser l'alcalde de Palamós. “Era un home accessible, amatent, que sempre tenia una bona paraula i atenia a tothom”, ha explicat el batlle d'aquesta localitat del Baix Empordà. “Es va escapa d'Algeciras i nedant va arribar fins a Gibraltar on va poder-se'n sortir dient el nom d'un espia anglès que havia conegut anteriorment; sembla de pel·lícula però així va ser ell”, ha detallat l'autor del llibre, que és la primera biografia sobre Francesc Dalmau. “L'únic que puc demanar és que seguim treballant per fer realitat el somni d'independència que tenia”, ha reclamat Marco.

L'acte ha finalitzat amb les paraules de les familiars de Francesc Dalmau que han agraït tots els esforços del consistori per potenciar i donar a conèixer la seva figura i han donat les gràcies pel “sentit homenatge” que s'havia fet al seu familiar amb la presentació d'aquesta obra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona