Política

Munté reitera que el procés culminarà en 18 mesos però troba absurd encotillar-lo

Dóna la raó a Puigdemont i diu que les coses s'han de fer bé, tot i que suposin més temps

Iceta demana que es reconegui que el full de ruta és inviable

“Hem de posar el procés i les decisions al davant de la cotilla del termini [els 18 mesos de mandat]; si no el podem escurçar, no passa res.” És una frase que dijous pronunciava el president Carles Puigdemont en la seva primera entrevista televisiva i que ahir la portaveu i consellera de Presidència, Neus Munté, es feia seva. Segons va dir ahir en un acte a Sant Feliu de Codines, el compromís de l'executiu és culminar els “aspectes fonamentals del procés” en el termini de 18 mesos que estableix el full de ruta per la independència. Tot i això, creu que “davant un repte gegantí seria absurd encotillar-nos i tenir els 18 mesos com un termini inamovible”. Per la consellera, la prioritat ha de ser centrar els esforços en fer la feina i fer-la bé, i no pas en discutir o que el govern es veiés excessivament condicionat per aquest calendari. “Ens hem compromès a treballar i en deixar-nos-hi la pell”, va insistir, i va afegir que el moment històric que suposa no mereix que el factor temporal el condicioni més que qualsevol altra cosa. També va comentar les amenaces del govern espanyol amb relació al Departament d'Afers Exteriors que lidera el conseller Raül Romeva. “Les competències en Exterior ja les teníem, les mantindrem i continuarem reforçant”, va assegurar. Munte va recordar que les tasques del Departament s'han fet fins ara des d'una secretaria i que el fet de donar-li categoria de departament respon a un aspecte estratègic: “Volem que es visualitzi perquè fa part del full de ruta de l'acord, la negociació, la pedagogia i l'explicació del procés a nivell d'Europa i de la comunitat internacional”, va concloure. Justament aquest cap de setmana un grup de treball s'ha reunit a Poblet per polir un esborrany de constitució catalana, i quan el tinguin acabat, l'entregaran al Parlament de Catalunya perquè pugui servir de punt de partida per al procés. Per la seva banda, el líder del PSC, Miquel Iceta, afirmava ahir també en una entrevista televisiva que “en algun moment algú haurà de reconèixer que el full de ruta independentista no és viable” i que les propostes del govern són un “placebo” que consisteix a anar fent coses que semblin i a guanyar temps. Per Iceta, no és estrany que ara el termini per culminar el procés “no siguin 18 mesos tan estrictes”, i va afegir que la CUP no donarà estabilitat a la legislatura. També va revelar que el PSC no s'afegirà a una comissió no legislativa sobre el procés perquè considera que les comissions “han de ser útils” i no per “marejar la perdiu”, i va posar l'exemple de la comissió pel dret a decidir que “no va servir de res”.

Junqueras reclama al rei respecte

El vicepresident del govern, Oriol Junqueras, va ser ahir a Palamós, des d'on va reiterar la decisió d'ERC de no reunir-se amb el rei Felip VI. “El nostre posicionament és conegut, però estem encantats de parlar amb tothom, tot i que ens agradaria el màxim respecte per les nostres institucions i dirigents com la presidenta del Parlament i el president de Catalunya”, va dir. Segons ell, la voluntat de diàleg és inqüestionable, però cal que l'altra part també tingui ganes d'escoltar i que faci algun gest o mostri una mica de predisposició de parlar “amb el to i la manera que es correspon”. ERC s'ha negat a participar en les reunions que Felip VI mantindrà amb els grups al Congrés fins que el rei no rebi el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i la presidenta del Parlament, Carme Forcadell.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona