Política

JxSí i la CUP rebaixen el caràcter de la comissió del procés perquè hi entri CSQP

Serà només d'estudi i no legislativa per evitar possibles impugnacions del Tribunal Constitucional

El PP també s'avé a ser-hi però per “plantar cara”

La comissió legislativa per a la transició nacional i procés constituent que volien tirar endavant Junts pel Sí i la CUP serà finalment una comissió d'estudi i del procés constituent. Aquesta era una de les condicions que havia reclamat Catalunya Sí que es Pot per integrar-s'hi, ja que considerava que si no es rebaixava el caràcter de la comissió aquesta duraria poc perquè el Tribunal Constitucional la tombaria automàticament a instàncies de l'Estat. Els de Lluís Rabell recordaven que els serveis jurídics del Parlament ja havien avisat que arran de la suspensió de la declaració d'inici del procés independentista del 9-N les tramitacions legals que se'n derivessin tenien tots els números per ser suspeses també.

La petició de CSQP, doncs, ha estat acceptada i això significa que la comissió serà d'estudi, però l'objectiu final serà igualment aprovar les lleis de transitorietat jurídica i procés constituent.

En la comissió, de la qual el PSC, el PP i C'S havien rebutjat formar part, finalment estarà formada per JxSí, la CUP, CSQP i, en un canvi de posició, el PP. El portaveu parlamentari dels populars, Enric Millo, afirmava ahir que el seu partit “no arrencarà a córrer” si es crea la comissió de la ruptura, sinó que hi participarà amb un únic objectiu: plantar cara al desafiament. Va recordar que el Parlament no té competències per fer cap legislació “que tingui com a objectiu separar Catalunya de la resta d'Espanya”, i que el TC pot actuar a iniciativa pròpia si és una comissió legislativa.

El portaveu parlamentari de C's, Carlos Carrizosa, assegurava que no hi participaran perquè “no fa falta una comissió per saber com hem de saltar-nos les lleis, ni per estudiar-ho ni per legislar-ho”, encara que en qualsevol cas el partit descarta impugnar-la. Tampoc els socialistes tenen intenció d'assistir-hi, sigui quin sigui el caràcter de la comissió, ja que segons la portaveu del PSC, Esther Niubó, si fos de caràcter legislatiu incompliria la sentència del TC, mentre que un estudi no té utilitat.

Romeva i la legalitat d'Exteriors

El conseller d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, va carregar ahir contra els que acusen la Generalitat de malbaratar recursos en l'acció exterior. En una entrevista a TV3, va recordar que el pressupost del departament és de 19 milions, dels quals només 3 es dediquen a les delegacions catalanes al món. “La residència de l'ambaixador espanyol al Marroc costa 6 milions d'euros i totes les delegacions catalanes no arriben als 3 milions”, va posar d'exemple. Va reiterar que no té “cap preocupació” sobre la legalitat de la seva conselleria, tot i les amenaces de l'Estat, i va apuntar que l'expresident Artur Mas tindrà un paper “important” en l'agenda internacional. Ahir, però, el ministre en funcions d'Exteriors, José Manuel García-Margallo, advertia novament que avaluarà l'acció exterior de la Generalitat perquè es desenvolupi “d'acord amb el que ha de ser”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Les protestes propalestines es traslladen als campus dels Estats Units

barcelona
Estats Units

Un editor de premsa groga reconeix que va afavorir Trump en la campanya de 2016

Barcelona
estat espanyol

La parella d’Ayuso va proposar al fiscal acceptar 8 mesos de presó pel frau fiscal

barcelona
guerra a gaza

L’ONU demana investigar les fosses comunes trobades en els hospitals de Gaza

barcelona
política

Vergés (Junts) reivindica la llengua catalana a la Diada de Sant Jordi

sant feliu de guíxols
unió europea

L’Eurocambra avala les noves regles fiscals que han de reduir el dèficit i el deute

barcelona
política

El TC avala Puigdemont de candidat contra el recurs de Cs

barcelona
regne unit

Sunak anuncia un augment de la despesa en defensa

barcelona
guerra a europa

Hezbol·là ataca amb drons una caserna israeliana a 15 quilòmetres de la frontera

barcelona