Política

Primer ple, primera topada

JxSí i la CUP voten avui de manera diferent en el ple que obre l'onzena legislatura

El retorn de la paga extra del 2012 als funcionaris, motiu del desacord

La mesura suposa una despesa de 480 milions

L'onzena legislatura comença a caminar avui i Junts pel Sí i la CUP ja han tingut la primera ensopegada. Tot i que les discrepàncies no sembla que posin en risc l'acord que van signar per la investidura de Carles Puigdemont, la topada fa augurar una legislatura complicada en què les diferencies i els pactes in extremis formaran part de les negociacions diàries entre les dues formacions. De moment, i si no s'arriba a un acord al llarg del matí, JxSí pot perdre avui la primera votació o veure's obligat a retirar la seva proposta per falta de suport parlamentari.

Així, el ple que obre el nou curs polític després del 27-S té com a últim punt de l'ordre del dia la proposta de retornar la paga extra de Nadal del 2012 als treballadors públics. La petició va ser signada per tots els grups parlamentaris, excepte Junts pel Sí, abans de l'acord d'investidura i avui arriba al ple, tal com va decidir la junta de portaveus que fixa el contingut de les sessions plenàries.

El problema rau en el fet que la mesura que es reclama, segons fonts de la coalició de CDC i ERC, obliga a fer efectiva una despesa de 480 milions d'euros. Una quantitat que “desestabilitzaria els comptes públics”, va assegurar el diputat republicà Pere Aragonès, que precisament aquesta setmana s'incorpora a l'executiu català com a secretari d'Economia.

Per contrarestar les conseqüències en la tresoreria, JxSí va presentar ahir una esmena perquè el retorn de la paga, a més de la recuperació d'altres drets laborals que reclamen la resta de grups, es pugui fer de manera esglaonada. Però la CUP ja va avançar ahir que votaria en contra de l'afegit que vol incorporar JxSí al text. Segons el portaveu de l'esquerra independentista, Albert Botran, tot i que hi pugui haver una certa “afectació” en els comptes de la Generalitat, tots els actors polítics “estan d'acord amb el retorn de la paga” i gestionar-ho, a més a més, en un “tempo realista” per mitjà de la mesa de la funció pública. Per tant, assegura, no hi ha “motiu suficient per abandonar aquest compromís”.

Tanmateix, Aragonès, per la seva banda, recordava que el pla de xoc pactat amb la CUP va requerir de mesos per ser aprovat i suposa una despesa inferior a la de la proposta que ara hi ha sobre la taula. “Estem d'acord a revertir l'escenari de les retallades, però tothom és conscient que no podem fer front a aquesta despesa de manera immediata”, lamentava el republicà. El futur secretari d'Economia del govern no amagava ahir el malestar per aquesta mesura i reclamava a la CUP “responsabilitat”, ja que per disposar d'aquests recursos econòmics “cal aprovar un pressupost”, advertia. A més a més, aquesta nova partida suposaria reduir-ne d'altres. Per fer-ho, Aragonès és partidari de parlar-ne i “ fixar un calendari i unes prioritats entre els grups i els agents socials implicats”, hi va afegir des de la sala de premsa de la cambra catalana.

Fins a última hora

Que la topada entre JxSí i la CUP s'arribi a visualitzar en el ple d'avui dependrà de les negociacions que es portin a terme “fins a l'últim segon”. Aragonès esta disposat a bregar per aconseguir l'acord i l'entesa amb la CUP amb vista també a l'aprovació del pressupost. “Ens tocarà posar-nos al dia, tot i que ja sabem quina és la situació dels comptes, que no dóna gaires alegries”, lamenta.

Tant representants de JxSí com de la CUP van evitar valorar aquest inici de legislatura i esmentar el desacord. De fet, ahir hi va haver el primer contacte de diputats de la CUP en la reunió setmanal de Junts pel Sí per preparar el ple. Hi va assistir la cupaire Gabriela Serra.

Però, de tensions i diferències de criteri, n'hi ha, com també s'ha fet palès els darrers dies després d'anunciar que la Generalitat es retirava com a acusació particular en els judicis que afecten activistes. La CUP va posar sobre la taula aquesta reclamació a Junts pel Sí, tot i que no ho va supeditar a l'acord d'investidura. La Generalitat s'ha retirat de set procediments i es manté en el conflicte judicial de Can Vies. Segons la CUP, a ells se'ls va comunicar el contrari i ahir aprofitaven novament per reclamar al govern que s'ho repensi i es retiri.

LES FRASES

No podem fer front immediatament al retorn de la paga, però estem disposats a pactar un calendari
Pere Aragonès
diputat de jxsí i futur secretari d'economia del govern
Ens hi vam comprometre abans de l'acord i no hi ha motius suficients per desfer el compromís
Albert Botran
portaveu de la cup

Comissió polèmica al Parlament

El ple aprovarà avui les comissions des de les quals els diputats donaran cos al mandat democràtic i gestionaran i controlaran les àrees del govern. En total seran 29 comissions i en el paquet s'han incorporat les d'obligat compliment, les legislatives, en què s'elaboren les lleis i una d'estudi que, tanmateix, és i serà la més polèmica. Es tracta de la comissió d'estudi del procés constituent, que finalment també incorpora Catalunya Sí que es Pot amb l'objectiu d'atreure'l cap a la construcció d'un nou país. Tot i que Coscubiela va negar ahir que aquest òrgan tingui res a veure amb la independència, sí que va convidar la resta de grups, en especial el PSC, a participar en un “espai de diàleg” de totes aquelles forces que consideren “esgotat” el model de la Transició. Però el PSC ja ho ha descartat, diu que no hi assistirà de figurant, mentre que el PP i C's han advertit que hi tindrien un ull a sobre per vigilar que no s'hi faci cap pas cap a la ruptura amb l'Estat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cañigueral avisa que si no governen “moltes coses quedaran aturades”

cassà de la selva
regne unit

Carles d'Anglaterra reprendrà dimarts l’agenda pública

barcelona
unió europea

La CE posa objeccions a la fusió entre Iberia i Air Europa

barcelona
Política

Mor Frank Field, ministre de la Seguretat Social en el primer govern de Tony Blair

Albiach alerta que es disputen l’escó de Girona amb Aliança Catalana

girona

Paneque: “El projecte clau és la construcció del nou Trueta”

salt
Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona