Política

L'aranesa Mireia Boya presidirà la CUP al Parlament

La diputada que substitueix Usall s'ha compromès amb l'ús de la llengua occitana

La formació va fer presidir el primer ple a Garriga per tancar ferides amb Junts pel Sí

La diputada aranesa Mireia Boya, substituta del cap de llista per Lleida, Ramon Usall, serà la presidenta del grup parlamentari de la CUP, en un altre gest simbòlic de l'esquerra independentista. Occitanista militant, Boya va anunciar la intenció de fer en la seva llengua les intervencions al Parlament, un compromís que no canviarà pel fet que hagi estat triada presidenta, si bé des de la CUP es deixa clar que el criteri s'adoptarà amb flexibilitat sempre que sigui necessari parlar en català.

De fet, des de la formació no s'amaga que les crítiques intolerants que s'han expressat per la xarxa arran del seu anunci d'optar per l'aranès han reforçat l'opció de triar-la presidenta de grup, comptant que la CUP ja havia decidit que una dona el presidiria.

Abans que fos elegida, la formació va demanar a l'històric Joan Garriga, Nana, que fes de president de grup durant el primer ple ordinari del Parlament, abans-d'ahir, amb un doble objectiu. Per una banda, era un gest d'allargar la mà a Junts pel Sí per començar a tancar les ferides obertes per les negociacions d'un pacte que ha acabat amb la renúncia forçada del president Mas i dels diputats cupaires Julià de Jòdar i Josep Manel Busqueta. Internament, Garriga és un veterà del moviment independentista i una veu respectada amb trajectòria als històrics BEAN, MDT i l'UM9 de Sant Pere de Ribes. Garriga, però, no tenia intenció de presidir el grup malgrat haver acceptat l'encàrrec ocasional.

A Mireia Boya també li correspondrà actuar amb mà esquerra amb el govern i el grup parlamentari de Junts pel Sí, al qual la CUP s'ha compromès a garantir l'estabilitat parlamentària en aquest mandat clau pel procés independentista.

LA FRASE

‘Damb veu tà Aran, Occitània, Pirèneu e Ponent. Pera Republica, entara gent' [10 de gener al seu Twitter]
Mireia Boya
presidenta del grup de la cup

De fòrum a conxorxa proetarra

La portaveu del grup parlamentari, Anna Gabriel, s'ha vist immersa en la polèmica projecció a la cadena Antena 3 d'unes imatges en què embarcava a l'aeroport de Madrid en un vol del govern veneçolà per assistir a Caracas, el desembre del 2014, a un fòrum de debat amb María José Aguilar, dirigent de Podem a Castella-la Manxa, i el pare de l'etarra Kikitza Gil de San Vicente. La dirigent de la CUP va publicar posteriorment un article sobre el fòrum. Arran de la informació d'Antena 3, ahir es pronunciaven líders polítics espanyols destacant alguns les relacions de Podem i la CUP amb l'entorn d'ETA i, tots, les relacions amb Veneçuela. La diputada es pregunta qui si no la policia espanyola podria haver gravat les imatges en una zona restringida de Barajas. La mateixa líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, qüestiona com és que la gravació de fa un any es projecta ara, quan Podem pot ser clau de govern amb el PSOE i Rajoy (PP) no pot ser president sense el PSOE.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

regne unit

El Parlament britànic aprova el pla per deportar migrants a Ruanda

barcelona
política

Zapatero: “Hauria estat tremendament negatiu veure Puigdemont a la presó”

barcelona
alemanya

Detenen l'assistent d’un eurodiputat d’AfD sospitós d’espiar per a la Xina

barcelona
Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona
Carles Puigdemont
Candidat de Junts + Puigdemont x Catalunya

“Si hi ha una majoria simple però sòlida hem d’intentar governar”

Perpinyà
Eugeni Pibernat i Roig
Portaveu de Tots per Begur i Esclanyà (TxBE) i cap de l’oposició local

“Sense nous permisos d’obres no hi ha marge per invertir”

Begur
estats units

Desenes de detinguts en la Universitat Yale contra la guerra a Gaza

barcelona
guerra a gaza

Detinguts dos palestins a Jerusalem per atropellament

barcelona
unió europea

Brussel·les amenaça de suspendre TikTok Lite a Espanya i França

barcelona