Política

El govern espanyol recorre al TC la conselleria d'Exteriors

Santamaría anuncia que també es presentarà recurs contra la comissió d'estudi del procés constituent que del Parlament de Catalunya

La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha anunciat aquest divendres que el seu executiu ha acordat presentar recurs al Tribunal Constitucional (TC) contra el decret que regula les atribucions i les funcions de la conselleria d'Exteriors del nou govern de Carles Puigdemont, així com contra la creació de la comissió d'estudi del procés constituent que el Parlament va aprovar en el ple d'aquest dimecres amb els vots de Junts pel Sí, CUP i Catalunya Sí que es Pot . L'executiu de Rajoy actua després de rebre els informes que havia sol·licitat als ministeris de Justícia i Hisenda sobre aquestes dues qüestions. Considera que es vulneren les competències de l'Estat i les resolucions del TC. Sáenz de Santamaría no ha fet referència, en canvi, a la presa de possessió del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, malgrat que el seu govern també havia demanat un informe sobre aquesta qüestió.

Segons ha explicat Sáenz de Santamaría a la roda de premsa posterior al consell de ministres, l'informe de l'Advocat de l'Estat conclou que les atribucions de la conselleria de Raül Romeva desenvolupen una Llei d'Acció Exterior de la Generalitat que el govern espanyol va recórrer al TC, i malgrat que aquest tribunal va aixecar-ne la suspensió automàtica “encara no hi ha sentència”, fet que motiva, ha dit, el seu recurs.

Pel que fa a la comissió d'estudi del procés constituent, l'executiu espanyol argumenta que la voluntat inicial del Parlament era fer una comissió “legislativa” i només va canviar-ne la condició a comissió “d'estudi” quan va detectar que podia ser inconstitucional. “Indubtablement aquest govern ha de tenir l'agilitat i prudència per evitar que el que es volia fer d'una manera no s'acabi fent d'una altra”, ha dit Sáenz de Santamaría, perquè “cal veure si algunes coses es fan per evitar-ne d'altres fent un ús del dret no permès”.

En canvi, l'executiu espanyol no recorrerà la presa de possessió de Puigdemont, tot i que el cas ha estat estudiat per l'advocat de l'Estat. Segons la vicepresidenta, en aquest cas l'advocat de l'Estat considera que Puigdemont ja va complir els requisits quan va prometre el compliment de la Constitució en prendre possessió de l'acta de diputat, i això, sumat al fet que l'Estatut no estableix l'obligació de fer-ho quan un és nomenat president, fa inviable el recurs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona