Política

Rajoy tiba la soga d'un PSOE que es resigna a ser el primer

Sánchez assegura que si el rei l'acaba proposant ell no declinarà i a partir de llavors començarà a negociar

El PP l'avisa que governarà “humiliat” i amb una majoria conservadora en contra

El dia de la marmota. “I ara què?”, es preguntava ahir Mariano Rajoy. “Estem com estàvem el dia 20 de desembre”, amb tres opcions sobre la taula: la proposta de “moderació i consens” que atribueix a la gran coalició; “la de radicalisme, l'independentisme i el govern hipotecat” amb què descriu un govern com el que ha proposat Pablo Iglesias al PSOE, i una tercera opció, la convocatòria de noves eleccions generals. L'amenaça de repetir els comicis no fa gràcia gairebé a ningú, però amb el panorama actual hi ha qui afirma que s'apunta com la més factible. El president del govern espanyol en funcions ha decidit anar tibant la soga al coll que entre tots han col·locat a Pedro Sánchez, mentre el secretari general intenta situar el focus en la renúncia de Rajoy a sotmetre's a la investidura avisant-lo que, si persisteix en la negativa després de la segona tanda de reunions que dimecres iniciarà el rei Felip VI, només li quedarà una sortida: plegar definitivament.

Acceptar per força

Però aquestes noves converses del monarca amaguen un perill per a Sánchez, i és que acabi proposant-lo per ser el primer a sotmetre's a escrutini dels grups del Congrés, si el del PP s'hi torna a negar. Si això passa, ahir el seu entorn s'encarregava de garantir que ell sí que acceptarà “per responsabilitat”, perquè suposaria donar la imatge de covardia i tacticisme que a hores d'ara critiquen de Rajoy, del qual fins i tot indiquen que ha declinat per la “complicada” situació del seu partit, encerclat per la corrupció, arran de la imputació per la destrucció dels ordinadors de Luis Bárcenas. La cúpula del PSOE reiterava ahir el missatge que amb el seu pas enrere el candidat del PP ha quedat inhabilitat per aspirar a la presidència.

En tot cas, un cop digerit l'ensurt de l'oferta de govern llançada per Iglesias, la direcció socialista feia públic ahir un comunicat per avisar Podem que no començaran a negociar fins que no finalitzin les trobades del rei per explorar si en aquesta segona ocasió troba un candidat amb més possibilitats. La tàctica de Sánchez per intentar contrarestar la pressió tant del PP com de Podem serà repetir al monarca –com ja va fer divendres en la seva primera reunió amb el rei– que és del parer que el primer candidat a la investidura ha de ser el del partit més votat. Per aconseguir-ho, procuraran no donar la imatge que s'està duent a terme una negociació formal amb els grups que li haurien de facilitar la investidura i amb els que podria forjar un acord de govern.

Tant és així que el primer polític al qual va trucar ahir Sánchez va ser Albert Rivera. El líder socialista ja havia reblat el dia anterior a Iglesias que el seu projecte favorit és un acord amb Podem i Ciutadans, malgrat que l'esquerra li havia deixar clar que no s'avindria a un pacte que inclogui els del partit taronja.

Cap “imposició”

Però no és només una qüestió d'intentar guanyar temps reiterant que primer li toca a Rajoy i d'insistir a través dels gestos quines són les seves preferències –trucant a Rivera abans de contactar amb els únics que li han fet una oferta en ferm–, el cop d'efecte d'Iglesias ha tingut moltes repercussions dins el PSOE i totes les respostes han estat gairebé unànimes: rebutgen l'intent d'“humiliació” i alerten que no es negociarà “des del xantatge”. I això darrer s'assegurava en el comunicat d'ahir del nucli dur de Sánchez, en el qual es reiterava que el partit està obert al diàleg però al voltant “de polítiques i d'idees concretes”, i mai des del “tacticisme, els interessos partidistes o les imposicions unilaterals”.

La possibilitat que Podem tregui enmig de la negociació la qüestió del referèndum espanta Sánchez per la mala rebuda interna que tindria, però el fet que hagi deixat de ser una de les grans línies vermelles que dies enrere havia marcat Iglesias els permetrà, si més no, asseure's al voltant de la mateixa taula i discutir-ho.

Mentrestant, el líder del PP també utilitzava el terme “humiliació” per referir-se a la situació en què quedaria Sánchez si decidís encapçalar el govern que li proposa Iglesias. En un acte a Còrdova sentenciava que el PSOE seria ostatge de les “hipoteques” de Podem: “Per ser president no n'hi ha prou amb humiliar-se. Necessitem un president amb dignitat, i això és el darrer que pot perdre un polític.”

Majoria de bloqueig

Però no només va voler fer veure a Sánchez la mala imatge que donaria, també li va transmetre les dificultats objectives del seu mandat, recordant-li que toparia amb la majoria absoluta del PP al Senat, que podria frenar totes les iniciatives. En aquest punt, va aprofitar per retreure-li que continuï prometent una reforma de la Constitució, quan sap que sense el PP és impossible que pugui tirar endavant. Per tot plegat, Rajoy concloïa que les forces d'esquerres potser al final aconseguiran sumar, però si és així “faran molt mal al país”.

LES FRASES

El govern de Sánchez estaria hipotecat i humiliat per Podem
Mariano Rajoy
president del govern espanyol
El PSOE no iniciarà negociacions i menys quan es plantegen des del xantatge
Comunicat de la direcció estatal del psoe
Iglesias diu que està disposat a formar un govern en què ja ha repartit les carteres
Ximo Puig
president de la g. valenciana
Humiliar el PSOE pot ser una estratègia, però acabarà sent un error
Guillermo F. Vara
president d'extremadura
La situació de bloqueig es deu exclusivament a l'actitud del PSOE
Luisa Fernanda Rudi
presidenta del pp d'aragó
No s'ha escoltat cap veu crítica dins el PP per la decisió de Rajoy de declinar
Luis de Guindos
ministre d'economia


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Montero afirma que l’Estat protegeix els “interessos de Catalunya” transferint-hi recursos “suficients”

barcelona
política

El Govern va renovar el compromís amb Hard Rock abans de pactar els pressupostos

barcelona
Maite Selva i Huertas
Alcaldessa de Begur (Sempre per Begur i Esclanyà - JxCat)

“El Conservatori del Litoral ens semblaria una eina útil”

Begur

Fragmentats a buscar un estat

Barcelona
política

Calma després de la tempesta

barcelona
la crònica

“Necessitem un conflicte amb Espanya”

política

Llibres, roses i un 12-M pel mig

Barcelona
Convergents

L’últim centre sobiranista

front nacional

L’altra ultradreta