Política

Girona ha de repetir el ple d'investidura de Ballesta perquè la fórmula usada per prendre possessió no és vàlida

Segons la llei, actualment no és ni regidor ni alcalde perquè va oblidar jurar o prometre el càrrec

La sessió serà aquest vespre, just abans del ple ordinari de febrer i caldrà repetir tot el procediment

Girona ha de repetir el ple extraordinari per investir alcalde Albert Ballesta. Durant la sessió de divendres, el candidat va oblidar prometre o jurar el càrrec i va llegir a seques la fórmula proposada per l'AMI. Amb la llei a la mà, aquest descuit suposa que actualment no és ni regidor ni alcalde. Durant el cap de setmana els serveis jurídics de l'ajuntament han estat revisant la documentació i han conclòs que cal tornar a fer el ple.

La sessió serà aquest vespre, just abans del ple ordinari de febrer, i caldrà repetir tot el procediment amb la proposta de candidats, la votació secreta en urna i l'entrega de la vara d'alcalde. Els portaveus dels grups municipals es reuneixen a primera hora de la tarda per abordar la polèmica.

La polèmica continua viva entorn a l'elecció d'Albert Ballesta com a nou alcalde de Girona. Divendres passat es va celebrar el ple extraordinari per investir-lo alcalde. Abans, però, també va haver de prendre possessió del càrrec de regidor ja que Ballesta ocupava el número 19 de la llista i no formava part de l'equip de govern. En ambdues ocasions, va oblidar jurar o prometre el càrrec i va llegir a seques la fórmula de l'AMI que centenars de regidors i alcaldes van fer servir a les passades eleccions municipals. Aquesta fórmula era una afegitó que els regidors i alcaldes podien llegir un cop haguessin jurat o promès el càrrec.

Aquest descuit ja va generar polèmica en el mateix moment del ple. Va ser la regidora del PPC, Concepció Veray, qui va alertar que la fórmula no era legal i va anunciar que ho posaria en coneixement de la Subdelegació del govern espanyol a Girona. Aquesta advertència també va encendre les alarmes dins del consistori.

Nou ple d'investidura aquest vespre

El secretari municipal i els serveis tècnics especialitzats han estat repassant la documentació i aquest matí a primera hora s'ha comunicat a tots els grups que el ple s'ha de repetir. Amb la llei al a mà, actualment Ballesta no és ni regidor ni alcalde i, per tant, s'ha de tornar a fer tot el procés.

Caldrà, doncs, que novament cada grup proposi o no un candidat, que es torni a situar la urna enmig de la sala de plens, que es cridi un per un tots els regidors perquè dipositin el seu vot, es faci la lectura dels resultats i s'investeixi alcalde per segon cop Albert Ballesta.

Divendres era el darrer dia per investir alcalde a la ciutat després de la renúncia de Carles Puigdemont. El fet que ara s'hagi de tornar a repetir el ple no suposa cap incompliment de terminis. Des del consistori assenyalen que la llei fixa un període de deu dies per convocar el ple i que, per tant, aquest supòsit s'ha complert. El fet que s'hagi de repetir és perquè hi hagut un “error de forma”.

Aquest ple extraordinari s'haurà de celebrar abans de la sessió ordinària de febrer, convocada precisament per aquest vespre a les 19.30h i que ja s'havia aplaçat una setmana a l'espera que el nou alcalde ja estigués investit. Per abordar la polèmica, s'ha convocat una junta de portaveus a primera hora de la tarda. Entre d'altres, es vol evitar, per exemple, que tots els portaveus dels partits hagin de repetir els discursos per tal de fer més àgil tot el nomenament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA