Política

Una xarxa feta marca electoral

L'alcaldessa Ada Colau va liderar la construcció de la coalició de les esquerres amb la mirada posada en les municipals del 2015

De Barcelona es va fer el salt directe a les eleccions al Congrés dels Diputats el 20-D

Ada Colau i Xavier Domènech són ara les cares més visibles d'una plataforma que es va començar a construir el 2014 amb la mirada posada en les eleccions municipals del maig del 2015 a Barcelona. El declivi de l'esquerra hegemònica, que aleshores encarnaven el PSC i ICV, la crisi social i econòmica, el descrèdit de la política i la voluntat de retornar el poder a les classes populars van ser els principals ingredients que van empènyer la llavors activista Ada Colau, fundadora de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH), a construir una gran coalició dels grups d'esquerra per a les eleccions municipals del maig. Barcelona era el bastió a conquerir i l'embrió del projecte niava en el municipalisme.

El febrer del 2015 es va concretar la candidatura sota el que ja ha esdevingut una gran marca política. Barcelona en Comú va guanyar les eleccions i Colau va aconseguir l'alcaldia. Però la formació no havia tingut uns inicis fàcils. El segon dia ja va ser forçada a canviar de nom. La primera denominació, Guanyem Barcelona, va ser registrada abans que ho fes l'entorn de Colau, i malgrat que amb el temps el Ministeri de l'Interior els donaria la raó, van decidir aixoplugar-se sota el paraigües d'En Comú. Després de dures negociacions, la candidatura per al 24-M aplegava formacions històriques com ICV i EUiA, els dirigents de les quals eren obligats a fer un pas enrere com a senyal de renovació de la nova plataforma política. Conjuntament amb ecosocialistes, Barcelona en Comú capta altres grups com ara Podem, Equo i Procés Constituent.

L'èxit de Barcelona s'intenta repetir en les eleccions del 27 de setembre, però aquesta vegada Colau, centrada en la política municipal, se'n manté al marge, mentre que les regnes les agafen ICV i Podem. Neix Catalunya Sí que es Pot, però sense el segell dels Comuns. Els resultats no són els esperats.

El segon assalt de Colau té lloc a l'octubre del 2015, quan l'alcaldessa s'implica de nou en la gran coalició i compta amb una persona de la seva confiança com és Xavier Domènec per liderar-la. L'objectiu ja no és municipal i la força de Pablo Iglesias a la resta de l'Estat és una bona palanca per aconseguir la transformació de tot un sistema polític. Es crea la coalició En Comú Podem, on també s'hi afegeixen ICV, EUiA, Equo i Procés Constituent, que esdevé un nou èxit i aconsegueix 12 escons. El següent pas és cosir l'entramat de la xarxa i solidificar-ne la marca.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona