Política

Felip VI es dóna temps per posar fi al'agonia de la governabilitat

El rei fixa avui la segona ronda de reunions per explorar la investidura

ERC no hi va

“Sánchez no serà president a qualsevol preu”, replica el PSOE davant la pressió del PP

La democràcia espanyola es va continuar endinsant en terreny desconegut, ahir, amb la segona visita del president del Congrés, Patxi López, a La Zarzuela per entregar al rei Felip VI els noms dels portaveus que haurà de rebre en una segona ronda de reunions després de la renúncia de Mariano Rajoy a intentar ser investit. En un intent d'enviar un missatge de calma davant el buit, el monarca informarà avui del calendari de cites que obrirà a partir de demà i es donarà de marge “un temps” per explorar si ha de proposar com a candidat el líder de la segona força més votada, el socialista Pedro Sánchez.

Seguint el protocol, el president del Congrés va visitar el rei a les cinc de la tarda per entregar-li el full amb els catorze noms dels líders que ja va rebre entre el 18 i el 22 de gener. Com ja va succeir la setmana passada, no són setze perquè ERC tornarà a plantar el rei –com a protesta pel vet de la Casa Reial a rebre la presidenta del Parlament, Carme Forcadell– i EH Bildu no hi acudirà. En l'anterior ronda, el rei va omplir la seva agenda amb tres trobades diàries –a raó d'almenys una hora per portaveu– per saber la disponibilitat de cada grup a votar Rajoy, de tal manera que –si es guia per l'ordre natural– explorarà ara el parer dels grups sobre el vot a Sánchez. “Suposarà un temps, no sé quan”, va confessar Patxi López en tornar al Congrés.

Enretirat Rajoy, el PP va redoblar ahir la pressió a Sánchez. Pablo Casado, vicesecretari de comunicació del PP, va exhibir el seu llenguatge més dur per situar el PSOE en un dilema: “Sánchez ha de decidir si puja a l'avió de Maduro [president de Veneçuela] amb Podem, els proetarres i la CUP, o bé si vol tornar a la centralitat.” Casado no oculta que el PP espera que sigui el comitè federal del PSOE l'òrgan que freni l'acostament de Sánchez a Podem en la seva reunió de dissabte.

“Governar en solitari”

Des del PSOE, el secretari d'organització, César Luena, va replicar les pressions del PP negant qualsevol desesperació per arribar a La Moncloa. “Pedro Sánchez no serà president a qualsevol preu”, avisava el número dos del PSOE. En aquest sentit, sosté que és “massa aviat” per parlar d'un ministeri de plurinacionalitat o d'una vicepresidència per a Pablo Iglesias. Luena sí que admet la preferència del PSOE de governar en solitari, tot i tenir 90 escons dels 350 del Congrés.

LA FRASE

Que Pedro Sánchez digui si puja a l'avió de Maduro amb Podem, els proetarres i la CUP, o bé si vol centralitat
Pablo Casado
vicesecretari de comunicació del Partit Popular

La Constitució no va preveure cap termini al monarca

El mapa electoral servit per les urnes el 20-D ha propiciat ja que Mariano Rajoy sigui el primer candidat a presidir el govern que renuncia a un ple d'investidura en democràcia, però cada dia que passa la Constitució del 1978 revela buits no previstos pels pares redactors. Davant la negativa de Rajoy a acudir al Congrés a explorar la investidura, el rei Felip VI es troba ara que no hi terminis que l'apressin a res.

El procés de designació de l'inquilí de La Moncloa es fixa en l'article 99 de la carta magna: “El rei, prèvia consulta amb els representants designats pels grups polítics amb con representació parlamentària, i a través del president del Congrés, proposarà un candidat a la presidència del govern.” La renúncia de Rajoy, inèdita en 39 anys de democràcia, ha obligat ara a continuar llegint l'apartat 4 de l'article 99: “Si efectuades aquestes votacions no s'atorgués la confiança per a la investidura, es tramitaran successives propostes en la forma prevista.” És a partir de la celebració d'un primer ple d'investidura que els pares de la Constitució havien previst “dos mesos” de marge abans de repetir les eleccions. En absència del primer ple, però, el cronòmetre no es posa en marxa i el temps és il·limitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Zapatero: “Hauria estat tremendament negatiu veure Puigdemont a la presó”

barcelona
alemanya

Detenen un col·laborador d’un eurodiputat d’AfD sospitós d’espiar per a la Xina

barcelona
Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona
Carles Puigdemont
Candidat de Junts+Puigdemont per Catalunya

“Si hi ha una majoria simple però sòlida hem d’intentar governar”

Perpinyà
Eugeni Pibernat i Roig
Portaveu de Tots per Begur i Esclanyà (TxBE) i cap de l’oposició local

“Sense nous permisos d’obres no hi ha marge per invertir”

Begur
estats units

Desenes de detinguts en la Universitat Yale contra la guerra a Gaza

barcelona
guerra a gaza

Detinguts dos palestins a Jerusalem per atropellament

barcelona
unió europea

Brussel·les amenaça de suspendre TikTok Lite a Espanya i França

barcelona

Boadas defensa que la Casa Pastors sigui un centre obert a la ciutadania

girona