Política

Un “error” obliga a investir de nou l'alcalde de Girona

L'acte de presa de possessió es va haver de repetir ahir a fi que Albert Ballesta pronunciés la fórmula legal prometent la Constitució

Es va fer aprofitant la celebració del ple ordinari del gener

El ple de Girona va haver de repetir ahir al vespre la investidura del nou alcalde de la ciutat, Albert Ballesta. El motiu va ser un “error”, segons el propi candidat, en l'hora de prendre possessió del càrrec durant el ple d'investidura celebrat divendres passat. Aquell dia, Ballesta va prendre possessió llegint únicament el text que l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) havia demanat que es fes servir en prometre el càrrec de regidor i alcalde, en la constitució dels ajuntaments resultants de les darreres eleccions municipals. Prèviament, però, calia que prometés o jurés acatar la constitució. Aquesta part, però, no la va llegir ni en el moment d'acceptar l'acta de regidor ni en el de prendre possessió com alcalde. Ballesta va assumir ahir la responsabilitat de l'error i el va atribuir als nervis del moment. A més, va desmentir que hagués estat una omissió voluntària.

Durant el cap de setmana, els tècnics de l'Ajuntament de Girona han estudiat les gravacions de la sessió plenària i, finalment, han conclòs que efectivament l'error de forma existia i per tant calia repetir la presa de possessió, com ja avançar dissabte que podia passar aquest diari.

Ahir, doncs, abans del ple ordinari de gener es va haver de fer un ple extraordinari a fi que Ballesta prometés l'acta de regidor i, posteriorment se'l votés per ser nou alcalde. Com ja va passar divendres, va rebre el suport dels seus deu regidors. La regidora del PP, Concepció Veray, es va votar a si mateixa i va haver-hi tretze vots nuls dels grups d'ERC, CUP, PSC i C's) per expressar el seu rebuig a com s'ha fet la substitució de Carles Puigdemont com alcalde.

Després de les votacions, Ballesta va prometre acatar la Constitució “per imperatiu legal”, i posteriorment va tornar a llegir el text de l'AMI.

Crítiques de l'oposició

Ja sota la presidència del nou alcalde, els portaveus de diversos grups van intervenir. Prèviament, Ballesta va dir davant del ple que assumia l'error que havia comès a causa “probablement de l'emoció del moment” durant la investidura. Va afegir, però, que reivindicava “el dret que té tota persona a equivocar-se.”

La regidora del PP va acceptar les disculpes, però no es va estar de recordar al govern queen el ple d'investidura ja havia avisat que caldria repetir-lo perquè no s'havia fet correctament la presa de posessió: “Ja els ho vaig dir”, va apuntar. Va retreure també a l'alcalde que tornés a dir la fórmula de l'AMI, i va considerar que no calia: “Si alguna cosa va quedar clara l'altra dia va ser que fa seva la declaració de l'AMI. Avui s'ho podia estalviar.” La popular va concloure que l'Ajuntament de Girona és “ la riota de tot Catalunya” per la manera com s'ha dut el procés de relleu de Puigdemont. La regidora de C's, Míriam Pujola, va dir que no podia admetre l'error que s'havia comès. A més, va expressar els seus dubtes que no fos intencionat, tal com ha assegurat l'alcalde. Per la seva banda, Sílvia Paneque, del PSC, va considerar que l'error en la presa de possessió “no és el problema”, sinó que va considerar que era haver de repetir tot el ple. Va tenir paraules dures també cap a l'equip de govern, al qual va dir que havia quedat deslegitimat. La regidora Laia Pèlach, de la CUP, va assegurar que no volien “fer llenya de l'arbre caigut.” Tot i així, va dir que no era un error “sinó un cúmul d'errors. Va dir a l'alcalde que una situació com la viscuda aquests dies “no es pot repetir”, i val concloure que s'ha fet “el ridícul.”

El ple ordinari

Després de la investidura es va fer el ple ordinari, tot i que va saltar un dels dos únic punts de votació (excepte les mocions). Va ser la verificació del pla especial de les Pedreres, que de comú acord entre els grups es va deiar damunt la taula. El que sí que es va votar i aprovar va ser la rectificació del padró municipal d'habitants a 1 de gener de 2015, deixant-lo a 97.586 habitants.

Declaració contra la transfòbia de la institució

Abans de les mocions es va llegir una declaració institucional contra la transfòbia, demanant mesures per evitar situacions de discrimnació. L'havia proposat el C's al darrer ple ordinari.

El plenari acorda actualitzar el mapa d'equipaments esportius

El plenari va aprovar una declaració conjunta comprometent-se a actualitzar el mapa d'instal·lacions i equipaments (MIEM) de la ciutat. La declaració es va acordar a iniciativa d'una moció que havia presentat el PSC. El MIEM,és un instrument de planificació dels equipaments esportives municipals per detectar les necessitats de les instal·lacions. L'actual MIEM és de l'any 2007, i es vol actualitzar amb la participació d'entitats i institucions.

L'Ajuntament insta l'estat a retirar el títol de princesa de Girona

El títol de princesa de Girona va tornar a ser motiu ahir de discussió al ple de Girona. ERC-MES i la CUP van presentar una moció sol·licitant que s'insti l'estat a la retirada del títol, i demanar a la fundació Princesa de Girona que canviï de nom. Es va aprovar que l'ajuntament condicioni la participació a les activitats de la fundació al canvi de nom. Es va aprovar amb el vot favorable dels dos grups. CiU i PSC es van abstenir i el PP i C's van votar-hi en contra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença oficialment amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona