Política

El dèficit català del 2015 superarà el de l'any anterior

El Ministeri d'Hisenda calcula en un 2,21% el forat de les finances fins al novembre, més del triple de l'objectiu fixat

Puigdemont i Junqueras es reuniran cada dimarts després del Consell Executiu

El dèficit públic del 2015 superarà el de l'any anterior. La quadratura del cercle pressupostari, el plat fort de les negociacions entre JxSí i la CUP per garantir l'estabilitat del govern, quedarà condicionada pel forat que acumulen les arques de la Generalitat. El Ministeri d'Hisenda va calcular ahir en el 2,21% del PIB el dèficit de l'any passat fins al novembre, una quantitat que supera el llindar amb què el vell departament d'Andreu Mas-Colell va tancar el 2014, amb un 2,13%, i que triplica l'objectiu de dèficit fixat per l'Estat per als territoris i que la Generalitat ha qüestionat reiteradament com a injust, del 0,7%. La coalició independentista i la formació anticapitalista abordaran la negociació dels comptes en una comissió específica, amb la reivindicació de la CUP d'una nova reforma de l'impost de successions sobre la taula. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el vicepresident del govern, Oriol Junqueras, estrenaven ahir mateix un nou mecanisme de coordinació interna: es reuniran cada dimarts, després de la trobada setmanal del Consell Executiu, per abordar els eixos estratègics del govern.

Set dècimes de més

Fins al novembre, el govern va gastar 4.511 milions més dels que es van ingressar. Catalunya és, amb Múrcia, el territori que més s'allunya de l'objectiu establert pel govern espanyol i que l'executiu català deplora. Fonts del Departament d'Economia subratllaven que el còmput de 1.318 milions addicionals corresponents a unes despeses del 2011, com a conseqüència d'un desajust comptable per discrepàncies entre el govern i l'Eurostat, ha afegit set dècimes més al dèficit amb què comptava la Generalitat. L'aleshores conseller d'Economia ja va advertir que aquests milions equivalien al 40% de la despesa que es podia fer fins a finals d'any i que era impossible ajustar-se més el cinturó. Segons el Ministeri d'Hisenda, a més, Catalunya té un deute sanitari de 2.076 milions. Amb els números vermells, Oriol Junqueras adverteix que el pressupost del 2016 no podrà ser expansiu com exigeix la CUP. El vicepresident insisteix a subratllar com a elements positius les previsions a l'alça de recaptació fiscal i l'increment de l'activitat econòmica, amb l'afegit dels diners de més que rebrà la Generalitat per la liquidació del sistema de finançament del 2014 en relació amb les bestretes rebudes i calculades a la baixa. Però l'augment dels ingressos quedarà contrarestat per les exigències del dèficit, del 0,3%.

La formació anticapitalista reclama un increment de l'impost de successions perquè el pressupost pugui ser expansiu, tot i la negativa de l'executiu de Puigdemont a tocar-lo. Una comissió integrada pel grup de Mireia Boya, JxSí i membres del govern avaluarà les possibilitats d'apujar tributs. En declaracions a Catalunya Ràdio, el secretari d'Hisenda, Lluís Salvadó, va calcular en 50 els milions que provindran de l'impost nuclear, després que el Tribunal Constitucional en va aixecar la suspensió preventiva exigida inicialment pel govern espanyol. A més, va indicar que hi ha recorregut per incrementar l'impost turístic. La portaveu de JxSí, Marta Rovira, avançava que facilitaran a tots els grups parlamentaris una informació detallada sobre l'estat de les finances de la Generalitat. “Es necessiten noves vies d'ingressos, impositives o imaginatives”, va admetre Rovira. Junqueras, en paral·lel, contribuïa a l'intent d'internacionalitzar el conflicte català. En una entrevista al Financial Times, el vicepresident va assenyalar que els inversors internacionals poden pressionar Madrid perquè hi hagi un acord sobre la independència que, a més, situaria Catalunya com un interlocutor “eficient i de confiança” a diferència d'Espanya.

Adaptació de la pròrroga

El govern està preparat per a un escenari de pròrroga pressupostària durant tot el 2016, amb l'advertència a la CUP que si és així no es podrà aplicar la totalitat del pla de xoc social, de 270 milions. El ple del Parlament votarà dimecres vinent el decret llei de necessitats financeres que adapta la pròrroga a la realitat comptable i amb què, segons fonts d'Economia, el govern podria arribar a aguantar durant tot l'any. De fet, aquest no és un escenari nou per a la Generalitat. El govern de Mas també va resistir el 2013 amb una pròrroga.

Puigdemont i Forcadell: reunió a Palau

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, es van reunir ahir a la tarda al Palau de la Generalitat. Era el primer d'una tanda de contactes que el president estendrà als líders tots els grups parlamentaris i representants institucionals del país. Aquest matí es trobarà amb la nova cap de l'oposició i presidenta de C's al Parlament, Inés Arrimadas. El 5 de febrer ho farà amb l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ exigeix a Israel que deixi d'impedir l'accés d'ajuda humanitària

barcelona