Política

L'ANC vol mobilitzar el país per elaborar la Constitució

Sànchez insta els 72 diputats independentistes a ampliar la majoria parlamentària durant els divuit mesos de mandat

Avisa que es prendrà el carrer si l'Estat inhabilita presidents o diputats

L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) s'imposa mobilitzar el país per aconseguir el màxim de participació ciutadana en l'elaboració de la Constitució catalana, el compromís central de la majoria parlamentària de Junts pel Sí i la CUP per aquest mandat que es pretén culminar amb la independència.

Ahir, a Cornellà de Llobregat, el president de l'entitat, Jordi Sànchez, va advertir el miler d'assistents al primer acte d'afirmació després de l'acord d'investidura que el camí a fer “és tant o més difícil del que hem fet” perquè, per una banda, l'ANC vol fer possible que el debat sobre una futura Constitució arribi a tots els pobles, barris i sectors professionals de Catalunya. En aquest sentit, Sànchez demana als activistes un esforç de voluntat per arribar arreu, convicció i capacitat de raonar i enraonar amb tothom. L'ANC vol evitar que aquest sigui només un debat entre dos milions d'independentistes i crida a aconseguir que “tothom se senti formar part d'aquest procés constituent”.

Si cal, dempeus al carrer

Però, a més, demana als activistes de l'ANC, Òmnium i l'Associació de Municipis Independentistes que caldrà tornar “a alçar dempeus els homes i dones d'aquest país” si les institucions de l'Estat intenten inhabilitar el president de la Generalitat, el govern, la presidenta del Parlament o els diputats: “Serem a les portes del Parlament si algú vol inhabilitar la presidenta o els diputats”. En aquest sentit, el líder de l'ANC demana a tots els ciutadans no independentistes que participin del debat però, sobretot, que estiguin al costat de la llibertat d'expressió i la democràcia si hi ha represàlies polítiques o jurídiques.

Prou debat de calendaris

El president de l'ANC també va demanar als polítics de Junts pel Sí i la CUP que ampliïn la majoria parlamentària en suport al procés durant els mesos que vénen i que abandonin discussions estèrils “de calendaris” perquè el que cal és “discutir d'actes de sobirania”, segons ell. Només així, defensa, es podrà fer “feina ben feta i ràpida”.

Per la seva banda, la presidenta del grup parlamentari de la CUP, Mireia Boya, i el diputat de Junts pel Sí, Lluís Llach, van refermar el compromís per portar endavant el projecte independentista guanyador a les eleccions del 27-S. Així, Llach va voler recordar que el resultat electoral deixa clar, segons ell, que no existeix “la majoria silenciosa” suposadament contrària. Boya va prometre que el rumb cap a la ruptura no té marxa enrere.

LES FRASES

La Constitució per la qual aquest país trobarà la seva llibertat la faran centenars de milers de persones
Si silencien algun diputat o diputada, si tanquen algun àmbit institucional del país, no ho permetrem
Jordi Sànchez
president de l'anc
Una afirmació contundent: anem cap a la ruptura sense dilacions
Mireia Boya
presidenta del grup parlamentari de la cup

Independentisme des de Franco a la majoria del 2015

Prop d'un miler de persones es van convocar a Cornellà en un acte amb la crida “Endavant República”, que pretén ser el reinici de la mobilització ciutadana durant aquest mandat. Amb l'actuació del grup de música Riu, es van repassar diversos moments de la reivindicació d'aquests darrers anys amb la participació de cares conegudes com la de Blanca Serra, militant històrica de l'independentisme, i Carles Móra, l'alcalde d'Arenys de Munt que va organitzar la primera consulta civil sobre l'autodeterminació. Serra va recordar que durant el franquisme els militants independentistes eren pocs i, sovint, qualificats de “rarets”. Segons ella, quan va arribar la transició a la democràcia “ben aviat vam veure que era impossible reformar l'Estat espanyol”. Serra defensa que, lentament i amb obstacles, el moviment ha anant avançant. “Mai no hem anat endarrere. No hem parat de sumar gent i no ens aturarem”, va afirmar Serra, tot recordant que pels independentistes antifranquistes era impensable que el 2016 hi hauria una majoria independentista al Parlament. Per la seva banda, Carles Móra reivindica l'experiència de les consultes ciutadanes que es van anar estenent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

politica

Aragonès recela de la crida a la unitat de Puigdemont: “No m’en refiaria gaire”

barcelona
regne unit

El Parlament britànic aprova el pla per deportar migrants a Ruanda

barcelona
política

Zapatero: “Hauria estat tremendament negatiu veure Puigdemont a la presó”

barcelona
alemanya

Detenen l'assistent d’un eurodiputat d’AfD sospitós d’espiar per a la Xina

barcelona
Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona
Carles Puigdemont
Candidat de Junts + Puigdemont x Catalunya

“Si hi ha una majoria simple però sòlida hem d’intentar governar”

Perpinyà
Eugeni Pibernat i Roig
Portaveu de Tots per Begur i Esclanyà (TxBE) i cap de l’oposició local

“Sense nous permisos d’obres no hi ha marge per invertir”

Begur
estats units

Desenes de detinguts en la Universitat Yale contra la guerra a Gaza

barcelona
guerra a gaza

Detinguts dos palestins a Jerusalem per atropellament

barcelona