Política

Sánchez desdenya Iglesias

El candidat del PSOE arrenca una ronda de contactes només amb els partits que li podrien facilitar la investidura rebent Rivera abans que el líder de Podem

El PP i el partit morat intenten forçar el socialista a una negociació exprés

En començar la ronda, Sánchez va exclamar: “Això comença bé!”

Els gestos Pedro Sánchez a l'hora d'arrencar la negociació determinen les prioritats. Són missatges subliminars que el candidat vol enviar als seus eventuals socis a l'hora d'establir una negociació que hauria de culminar amb un suport a la investidura i l'inici del projecte de govern. El dirigent socialista va posar en marxa ahir una agenda de reunions que intenta emular –però de forma més desordenada– la ronda institucional que dimarts passat va concloure el rei Felip VI; és a dir, ha decidit rebre els grups de menor a major nombre de vots i escons al Congrés, deixant Pablo Iglesias per demà, divendres, mentre que a Albert Rivera el rebrà avui. Un cop més, doncs, el líder socialista sembla voler prioritzar el president de C's davant “l'arrogància” i els “exabruptes” dels quals ahir es tornava a lamentar el socialista durant una reunió amb el seu grup parlamentari. No hi va posar cap etiqueta, però els seus interlocutors donaven per fet que parlava de Podem.

Des del 20-D, els temptejos personals entre els dirigents del PSOE i els del partit morat han estat gairebé inexistents. Una formació i l'altra s'han dedicat a intercanviar-se retrets a través dels mitjans de comunicació. I, de fet, el to i el contingut de l'oferta de govern que Iglesias va fer a Sánchez en una roda de premsa va suposar un punt d'inflexió per a la viabilitat d'un acord entre les dues formacions d'esquerres que des de l'endemà de les eleccions s'assumia com un fet inevitable.

Rebaixar la tensió

Des del cop d'efecte d'Iglesias d'oferir a Sánchez un govern tancat i amb els ministeris repartits i arran de la pressió dels barons socialistes que en cap cas voldrien que el secretari general tingués èxit en el seu intent d'arribar a La Moncloa, la direcció del PSOE ha intensificat el setge a Podem per avisar-los que qualsevol pacte “per canvi” ha d'incloure matemàticament C's. Les dificultats per resoldre l'equació han anat escalfant l'ambient previ a la negociació i han augmentat les acusacions mútues, fins al punt que en els darrers dies s'havia vist Iglesias visiblement irritat pel fet que Sánchez s'entesti a subordinar Podem a un projecte al qual també es vol donar força protagonisme a Rivera. Ahir, però, Iglesias procurava rebaixar la tensió i assegurava que afrontarà la reunió que mantindrà demà amb la major “predisposició” tot subratllant, això sí, que “tant de bo” el diàleg s'hagués encetat molt abans.

La sensació que Sánchez durant els últims dies els hagi intentar castigar pel que es va considerar una “humiliació” no ha passat per alt entre els dirigents de Podem i les seves confluències. En aquest sentit, el líder d'En Comú, Xavier Domènech, no amagava que té la percepció que la direcció socialista, amb el seu entestament a mantenir una aliança que uneixi Podem i C's, el que realment pretén és fer veure que Rivera és el seu soci preferent. En tot cas, aquesta formació també es queixava que la negociació es pugui acabar eternitzant, tenint en compte que aquesta setmana es limitarà a un primer contacte amb les formacions que d'una manera o altra li puguin fer costat en la investidura i que conclourà dissabte amb una reunió amb la direcció del PNB.

Negociació ràpida

Tant és així que Podem preferia una negociació molt més intensa i acotada als socis amb els quals la suma de vots sigui possible. Ahir mateix, aquest grup –per motivacions diferents– va unir les seves queixes a les del PP perquè considera que el termini d'un mes pactat entre Sánchez i el president del Congrés, Patxi López, és un període massa llarg i que s'haurien d'accelerar els tràmits per convocar el debat d'investidura el 16 de febrer. “Acostumo a no pensar malament i comparteixo la preocupació d'Iglesias perquè com més aviat millor hi hagi un govern que resolgui els problemes de la gent”, ironitzava el dirigent del PSOE, que va comparèixer a la nit per proclamar que, dels primers contactes de la tarda, la seva sensació és que “això comença bé”, pel fet d'haver detectat un alleugeriment en els seus interlocutors davant l'aparent desbloqueig de la situació política. I ho va dir després de veure's amb Coalició Canària, Nova Canària, IU i Compromís.

Aquesta darrera delegació va estar encapçalada per la vicepresidenta de la Generalitat Valenciana, Mònica Oltra, que va aprofitar per lliurar a Sánchez l'acord del Botànic que va suposar l'arribada del socialista Ximo Puig al govern valencià.

Compromís, en tot cas, és l'única de les confluències que es van presentar
a les urnes amb Podem que negociarà al marge de l'equip designat per Iglesias i en el qual també s'inclourà Domènech, a banda d'Íñigo Errejón o Carolina Bescansa.

Per part d'IU també es van enviar avisos a Podem tot sentenciant que qui posi bastons a la rodes d'un acord d'esquerres “s'equivoca i ho acabarà pagant”, advertia Cayo Lara després d'haver suggerit que la coalició que representa no necessita la tutela dels morats per negociar.

D'aquesta primera ronda, doncs, s'ha exclòs expressament ERC, DL, Amaiur i el PP, les formacions amb les quals el PSOE ha dit que vol parlar més endavant, però no té la intenció de negociar-hi. Ahir, Sánchez insistia en el seu vet als grups catalans, als quals només té la intenció de traslladar-los el seu malestar pel procés independentista.

LES FRASES

Ahir Espanya va respirar alleugerida, es va generar un corrent d'esperança i d'il·lusió
Pedro Sánchez
secretari general del psoe
Aniré amb la millor predisposició per concretar com més aviat millor un govern amb el PSOE
Pablo Iglesias
secretari general de podem

Un equip experimentat en batalles

L'equip al qual Sánchez ha encarregat la lletra menuda de les negociacions que s'han iniciat amb els partits són persones de la seva màxima confiança però que, alhora, tenen molta experiència en la resolució de situacions complexes. És el cas d'Antonio Hernando, actual portaveu al Congrés i que ja havia format part del nucli dur de Rodríguez Zapatero i de Pérez Rubalcaba, i molt acostumat a la negociació amb els grups de la cambra; José Enrique Serrano, un dels homes que millor coneix la mecànica del poder i el budells de La Moncloa pel fet d'haver format part del gabinet dels dos presidents de l'executiu espanyol socialistes; el valencià Jordi Sevilla, que també va ser ministre amb Zapatero i que després del seu pas per l'empresa privada ha tornat a Ferraz per assessorar Sánchez en matèria econòmica; l'asturiana María Luisa Carcedo, que coneix a fons les polítiques socials; la catalana Meritxell Batet, coordinadora del programa electoral del 20-D i experta constitucionalista, i, finalment, Rodolfo Ares, antic conseller d'Interior del govern basc a qui va tocar negociar el cessament definitiu de l'activitat d'ETA.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid
Pròxim Orient

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona