Política

Sánchez i Rivera engeguen la negociació amb sintonia

Acorden que els equips negociadors es reuneixin des d'avui cada dia i prioritzen la lluita contra l'atur i la corrupció

El líder de C's veta la inclusió de Podem i exigeix incorporar el PP a l'entesa

Fidel a la seva consigna d'intentar forjar un pacte “a dreta i a esquerra”, el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, va iniciar ahir l'exploració del camí que el pot conduir cap a La Moncloa mirant a la dreta i reunint-se amb el líder de Ciutadans, Albert Rivera. En contrast amb el que afirmava en campanya electoral sobre C's –“són les Noves Generacions del PP”, va arribar a etzibar–, Sánchez es va esforçar ahir a vendre una sintonia política i generacional amb Rivera perquè ara el PSOE i C's són “forces del canvi” i des d'avui els seus equips negociadors tenen previst reunir-se cada dia prioritzant la lluita contra l'atur i la corrupció. “Veig una bona predisposició de Ciutadans a fer sortir Espanya d'una situació de bloqueig”, lloava Sánchez.

Els noranta minuts de la primera reunió amb C's des que té l'ordre formal del rei Felip VI de formar govern van servir a Sánchez per constatar que a ell i a Rivera els uneix que Espanya “tingui com més aviat millor un govern que posi en marxa reformes i polítiques de canvi”. Units en el desig d'evitar unes noves eleccions, els equips de Sánchez i de Rivera es disposen a “trobar espais comuns i discrepàncies a resoldre” al voltant de cinc eixos: ocupació, el combat contra la corrupció, la reforma constitucional, l'economia i la política fiscal, Europa i la posició d'Espanya al món.

En l'inici del que preveuen com una mesa diària, PSOE i C's es limiten a anunciar els temes sense entrar en concrecions que allunyin l'entesa. Pel que fa al combat de l'atur, per exemple, la gran recepta de C's –patrocinada per l'assessor econòmic Luis Garicano– és el contracte únic que Sánchez sempre desqualifica perquè és “l'acomiadament lliure”.

“Sense el PP, no”

Si bé l'estratègia de Sánchez és fixar el seu rumb a la investidura amb C's i Podem alhora, els al·ludits s'exclouen entre si: Rivera no està disposat a compartir el viatge si a bord hi ha Pablo Iglesias, i Iglesias, a la inversa, si hi ha Rivera. L'aritmètica, igualment, és tossuda: la suma del PSOE i C's (130 escons) necessitaria l'abstenció de Podem i l'independentisme o del PP per esdevenir una aliança de govern.

Amb els números a la mà, el líder de Ciutadans exigeix a Sánchez que no inclogui Podem en la seva equació i que, en canvi, busqui incorporar el PP a l'entesa. “Sense el PP no es pot avançar”, advertia ahir Rivera. Els populars no només són la primera força al Congrés, amb 123 escons, sinó que tenen la majoria absoluta al Senat i podrien vetar en solitari qualsevol llei que arribi de la cambra baixa o fins i tot aplicar unilateralment la suspensió de l'autonomia d'acord amb l'article 155 de la Constitució, encara que l'inquilí de La Moncloa fos el socialista Sánchez.

Els tres nos de Rajoy

Des del PP, Mariano Rajoy, que ha declinat aspirar a la investidura, va acudir al Congrés a fixar el rumb als seus diputats i senadors, que viuen amb barreja de lleialtat i perplexitat l'aposta del líder de regalar la iniciativa a Sánchez confiant que fracassi. Així va explicar Rajoy el seu triple no: “Votarem no a la investidura de Sánchez; tant si ve amb el suport de Podem i els independentistes com si ho fa amb el dels seus 90 escons, perquè amb 90 escons no es pot governar, i també si ho fa amb el suport de C's, ja que amb 130 escons tampoc no es pot governar.” “Que Rajoy dimiteixi i esdevingui passat”, va dir Sánchez.

LES FRASES

Veig una bona predisposició de Ciutadans a fer sortir Espanya d'aquesta situació de bloqueig: som forces del canvi
Pedro Sánchez
secretari general del psoe
Votarem no a Sánchez tant si ve amb el suport de Podem, com si ve sol o si ho fa amb el suport de Ciutadans
Mariano Rajoy
president espanyol en funcions


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Les protestes estudiantils als EUA generen divisió dins del Partit Demòcrata

barcelona
guerra a gaza

Israel pressiona Hezbol·là al Líban mentre continua bombardejant Rafah

barcelona
GIRONA

Junts fa una aposta per la transformació digital de les empreses

GIRONA
GIRONA

Trobada dels candidats d’ERC amb els sindicats per parlar d’habitatge

GIRONA
estat espanyol

Brussel·les expedienta Espanya per no garantir la presumpció d’innocència

barcelona
iran

L’Iran condemna a mort un raper per donar suport a les protestes de Mahsa Amini

barcelona
Política

Mor Andreu José Mestres, el batlle més longeu de Collbató (1983-1995)

política

La CUP proposa un pla de xoc a l’escola per fer front al retrocés del català

salt
rússia

Detenen el viceministre de Defensa acusat d’acceptar suborns

barcelona