Política

Mas crearà una plataforma per ampliar l'espai de centre

Vol eixamplar la majoria sobiranista més enllà del 50% de l'electorat

Apel·la a “gent de fora” de CDC perquè s'afegeixi al projecte

Carrega contra l'unionisme, però també contra l'esquerra “dogmàtica”

Refundar Convergència Democràtica de Catalunya i construir alhora una plataforma d'entesa per a entitats i ciutadans de fora
de la formació per eixamplar l'espai de centre sobiranista van ser les dues idees força expressades ahir per l'expresident de la Generalitat i president de CDC, Artur Mas. L'objectiu d'aquesta obertura de focus és, per Mas, l'ampliació de la base electoral favorable a la independència perquè quedi reflectida a les urnes amb una majoria incontestable, per sobre del 50%, que no es va assolir en les últimes eleccions.

Sobre l'abrandat discurs que Mas va fer ahir durant el consell nacional de CDC a Bellaterra, hi planava una reminiscència del que al seu moment es va batejar com “la Casa Gran del Catalanisme”. L'expresident, però, no va aportar més detalls sobre com serà Convergència després de la refundació a la qual ahir es va donar el tret de sortida. No va desvelar, per exemple, si hi haurà modificacions en la denominació o canvis en la cúpula o en el procés de selecció de lideratge per la via d'unes primàries. Tot plegat sembla que queda ajornat i que es “meditarà” de cara al congrés del partit previst per al juny.

Nou moviment

Per Mas, de moment, és imprescindible crear un “nou moviment”, que ell mateix s'ofereix a liderar, que capti l'interès i permeti la confluència d'un ampli ventall d'actors de la societat civil que puguin simpatitzar amb una ideologia de centre, i que han d'estar preparats, va alertar, per dissenyar el país “quan per fi disposem d'un estat”, o bé “quan se'n redacti la Constitució”.

“Cal que la nostra visió s'hi reflecteixi i sigui prioritària”, va subratllar, en
la documentació fundacional d'una Catalunya independent, amb la mirada posada no tan sols en
el curt termini, va precisar, “sinó en les pròximes generacions”. Com a perills immediats que podrien fer avortar aquest projecte, l'expresident va tenir paraules dures per a dos dels fronts que opina que cal combatre. D'entrada, va carregar durament contra tots els unionistes, “de dretes i d'esquerres”, sobre
els quals va dir que volen “una Catalunya residualitzada, que produeixi, que pagui, que no es queixi i que parli un dialecte, no pas una llengua”.

Dard a la CUP

I en el mateix pla de confrontació, Mas també hi
va situar el que va definir com a “esquerra populista i doctrinària catalana”, en una clara al·lusió a la CUP que va rebre una intensa ovació per part dels assistents al consell nacional. L'excap del govern català es va mostrar especialment cru amb aquest sector de l'esquerra independentista que va forçar el seu “pas al costat” i la seva renúncia a la investidura, i va assegurar que aquesta esquerra no serà capaç de construir “un país madur, pròsper i just”.

Les claus de la implicació indestriable i decisiva de Convergència en la construcció de l'estat català seran –va dir– per fer-lo “sobirà, culte, just, i amb lloc per al talent, la iniciativa i la solidaritat”, però “on no tot sigui feina
de l'administració” i on hi hagi espai “per a la col·laboració entre els sectors públic i privat”. Per l'expresident, es tracta de fer un país “modern, no ancorat en l'antigor, que garanteixi els drets, però prou flexible per no anul·lar-ne les capacitats”.

Finalment, Mas no va oblidar manifestar satisfacció pel resultat de “les decisions preses fa un mes”, al·ludint al seu relleu com a candidat a la presidència de la Generalitat per part de Carles Puigdemont, que era entre els presents i que va ser llargament aplaudit.

LES FRASES D'ARTUR MAS

Volem un país sobirà, culte i just, que garanteixi els drets, però prou flexible per no anul·lar-ne les capacitats
L'esquerra populista i doctrinària catalana no serà capaç de construir un país madur, pròsper i just
L'unionisme de dreta i d'esquerra vol una Catalunya residualitzada que produeixi, que pagui i que no es queixi

Junqueras: “El nou estat, fruit de la multilateralitat”

redacció

El vicepresident del govern català, Oriol Junqueras, va assegurar ahir que la independència de Catalunya no serà fruit de la unilateralitat, ni tan sols de l'acord de l'Estat. Pel també líder d'ERC, si Catalunya esdevé un nou estat, serà per la confluència de diversos factors, que van des de la solidesa del govern català fins a l'actitud i la capacitat de mobilització de la societat civil, passant també per la reacció de l'Estat espanyol i dels mercats financers. Una amalgama de factors que va incloure en el terme “multilateralitat”. “Caldrà veure quin és el protagonisme i el paper dels organismes internacionals, i també dels mercats financers, perquè sembla clar que el PP i el PSOE són més sensibles a aquestes exigències que a les expressades democràticament per la societat catalana”, va afirmar el vicepresident en declaracions a Catalunya Ràdio. Per Junqueras, l'actitud del govern espanyol presentant recursos al TC i retallant les partides destinades a Catalunya no fa sinó donar gruix a l'argumentari de l'independentisme i als que es miren el procés des
de fora. “Ells que facin el que vulguin; nosaltres obeirem el mandat democràtic del 27-S
i assolirem la independència”, va concloure.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona