Política

Turquia pateix un nou èxode de sirians que fuig d'Alep

L'ofensiva de les tropes d'Al-Assad obliga a marxar de casa seva a 50.000 persones

L'ajut humanitari és escàs

Unes 50.000 persones han fugit d'Alep –segona ciutat siriana que, des de principis de setmana, pateix una ofensiva de l'exèrcit d'Al-Assad i de l'aviació russa– i es dirigeixen cap a Turquia.

Els bombardejos incessants han obligat la població a abandonar casa seva i enfilar cap a la frontera turca. Ankara assegura que la manté oberta, tot i que diferents agències d'informació asseguren que el pas fa dies que està tancat i també hi ha la denúncia de diversos activistes sirians que afirmen que els soldats impedeixen passar a territori turc.

El ministre turc d'Afers Estrangers, Mevlut Cavusoglu, explicava, ahir, que el seu país acollirà a les 15.000 persones que han arribat els últims dies a la frontera. “Ja n'hem rebut 5.000 i rebrem els altres 50.000 o 55.000 que estan de camí”, hi afegia Cavusoglu. Es calcula que a Alep i als seus voltants hi viuen unes 300.000 persones. Els qui han marxat ho han fet per por de patir el setge de les tropes governamentals. El representant turc assegurava que Turquia “no els deixarà sols perquè hi ha bombardejos i les forces del règim, amb el suport de milícies, estan atacant civils, hospitals i escoles”. Turquia denuncia que en aquesta guerra s'ha d'aturar d'immediat Rússia, l'Iran i “òbviament, el règim sirià”.

Ankara ja té al seu territori més de dos milions i mig de refugiats sirians, la majoria instal·lats en campaments i aquest nou èxode torna a posar a prova les autoritats turques, que ja han assegurat que preparen un camp en aquest pas de Bab al-Salama, que tindria capacitat per acollir unes 30.000 persones.

En aquesta zona fronterera, repartir l'ajut humanitari es fa cada cop més difícil. “És extremadament complicat fer aquestes operacions, per la inseguretat a la zona siriana”, va assegurar la portaveu regional de l'Oficina de Nacions Unides per a la Coordinació d'Afers Humanitaris (OCHA), Linda Tom. “Hem de recordar que a Alep, fa pocs dies, van morir tres treballadors humanitaris i, tot i que els desplaçats estan en molt males condicions, hem de garantir la seguretat per poder accedir a ells”, apuntava. Tom va indicar que el més urgent és donar menjar, aigua i roba d'abric als refugiats que arriben sense res.

LA XIFRA

2,5
milions
de refugiats han arribat a Turquia procedents de Síria els darrers anys. La majoria viu en campaments.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona
Carles Puigdemont
Candidat de Junts+Puigdemont per Catalunya

“Si hi ha una majoria simple però sòlida hem d’intentar governar”

Perpinyà
Eugeni Pibernat i Roig
Portaveu de Tots per Begur i Esclanyà (TxBE) i cap de l’oposició local

“Sense nous permisos d’obres no hi ha marge per invertir”

Begur
estats units

Desenes de detinguts en la Universitat Yale contra la guerra a Gaza

barcelona
guerra a gaza

Detinguts dos palestins a Jerusalem per atropellament

barcelona
unió europea

Brussel·les amenaça de suspendre TikTok Lite a Espanya i França

barcelona

Boadas defensa que la Casa Pastors sigui un centre obert a la ciutadania

girona

Xavier Garcia Albiol, ingressat per una arrítmia

Badalona
regne unit

Sunak anuncia deportacions a Ruanda en deu o dotze setmanes

barcelona