Política

El programa de govern del PSOE fia el “problema” de Catalunya a la reforma de la Constitució

El document de més de 50 pàgines només cita una vegada Catalunya per apostar pel “reconeixement efectiu de les singularitats”

El document que el PSOE ha entregat als grups parlamentaris –menys PP, ERC i DL– fia la resolució del que anomena “problema” de Catalunya a una reforma de la Constitució que ha de millorar “la convivència entre els espanyols i enfortir la unió ciutadana”. El document consta de 53 pàgines i l'últim dels punts és la reforma de la Constitució que ha de desenvolupar l'estat federal “encara que sigui mínimament”. El PSOE proposa que es comenci a redactar la Constitució a principis del 2017 i que en el termini d'un mes es constitueixi un grup de treball per modificar el sistema de finançament, per tal que es pugui incorporar als pressupostos del 2017. Només se cita una vegada Catalunya per remarcar que calen noves polítiques per resoldre els problemes de les comunitats, i especialment de Catalunya, sobre la seva participació al projecte comú i “el reconeixement efectiu de les singularitats”.

Pel que fa al sentit federal de la reforma de la Constitució, el document es limita a dir que s'ha d‘actualitzar i relegitimar el model per “millorar la convivència dels estanyols i enfortir la unió ciutadana”. Tot apuntant que la Constitució del 1978 va deixar “pràcticament en blanc” el model territorial. En aquest context, assenyala que s'ha de revisar el títol VIII de la carta magna desenvolupant el concepte d'estat federal, encara que sigui “mínimament”. Però no concreta fins a quin punt ni en quina direcció.

Pel que fa al sistema de finançament, el PSOE aposta per una reforma de la LOFCA que “corregeixi els dèficits de finançament i garanteixi els principis d'autonomia, coordinació, solidaritat i igualtat, recollits a la Constitució i definits pel Tribunal Constitucional”.

Situa en el termini d'un mes la constitució d'un grup de treball “plural” que comenci a preparar aquesta modificació amb l'objectiu que la reforma es pugui incloure als pressupostos de l'any que ve.

Renegociació del dèficit i reduir l'atur a la meitat

Entre les mesures que proposa el PSOE en l'àmbit econòmic destaca l'aposta per negociar amb les institucions comunitàries un nou camí per a la reducció del dèficit públic per arribar al voltant del 1% del PIB el 2019. Així mateix, el PSOE preveu l'aprovació d'un pal de xoc per reduir a la meitat l'atur durant la legislatura. I una reforma del sistema fiscal que acabi amb les amnisties fiscals i se centri en la lluita contra el frau. Entre les lleis que el PSOE proposa derogar hi ha l'actual reforma laboral. En contraposició, proposa recuperar el diàleg social per aprovar un nou estatut dels treballadors.

Finançament dels partits i corrupció

En l'àmbit del finançament dels partits, el document aposta per aprovar una nova llei per tal que el finançament públic estigui vinculat al grau de democràcia interna de cada partit (primàries, limitació de mandats, paritat...). Els socialistes també proposen una reforma del sistema electoral amb llistes desbloquejades i endurir el règim d'incompatibilitats augmentant el període fins als 5 anys per evitar el que s'anomena “portes giratòries”. Una altra mesura per combatre la corrupció a la política és endurir el delicte de finançament il·legal de partits polítics.

LOMQE i LRSAL

El document també aposta per aturar el calendari d'aplicació de la LOMQE i impulsar de manera “immediata” un pacte educatiu. Una altra de les lleis que el PSOE vol derogar és la llei de racionalització i sostenibilitat de l'Administració local (LRSAL). Així mateix, en l'àmbit local vol aprovar la llei de finançament local.

Mesures socials

En l'àmbit social, destaquen mesures com aprovar un ingrés mínim vital per combatre la pobresa infantil, avançar en mesures contra els desnonaments, impulsar el Pacte de Toledo per garantir el sistema de pensions, revitalitzar la llei de dependència i reconèixer a les dones un “bonus” de dos anys de cotització per a cada fill quan es faci el càlcul de la pensió.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

Cañigueral (ERC): “Hem de garantir l’accés a una educació pública i de qualitat”

GIRONA
política

Més de 100 candidatures opten al Secretariat Nacional de l’ANC

barcelona
política

Paneque: “El municipalisme, el gran damnificat pels governs nacionalistes”

girona
colòmbia

Colòmbia notifica formalment a Israel la ruptura de relacions diplomàtiques

barcelona
Política

Vergés sosté que l’estació del TAV a l’aeroport és “absolutament prioritària”

vilobí d’onyar
estats units

El jutge aclareix Trump que l’ordre de silenci només l’afecta fora del tribunal

barcelona
estat francès

Desallotgen una protesta propalestina a la Sciences Po de París

barcelona
memòria

El TSJC considera que la protesta contra la tortura no és transversal

barcelona
societat

El PSC demana al govern una resposta serena a les pintades en establiments

girona