Política

Munté es compromet a defensar les competències del Govern davant les “sistemàtiques invasions”

Avança que el Consell Executiu començarà a tramitar aquest dimarts el Pla de Govern i els plans interdepartamentals

La consellera de Presidència i portaveu del Govern, Neus Munté, s'ha compromès aquest dilluns a defensar les competències del Govern davant les “sistemàtiques invasions” de l'Estat.

Ho ha fet davant de la Comissió d'Assumptes Institucionals del Parlament, en què ha comparegut per primera vegada per desgranar els seus objectius d'aquesta legislatura: “Una important responsabilitat de Presidència és la defensa de l'àmbit competencial de la Generalitat”.

Segons Munté, moltes de les actuacions de l'Estat “laminen l'autogovern” de Catalunya i perjudiquen els interessos dels ciutadans, administracions, entitats i empreses catalanes, per la qual cosa se centrarà a combatre-les.

“Aquest és un Govern pensat per donar compliment a l'encàrrec que ens fa la ciutadania arran de les eleccions del 27-S”, ha explicat Munté, que ha remarcat que el seu departament s'encarregarà de “coordinar” l'acció de la Generalitat i ella tindrà la responsabilitat de supervisar les polítiques vinculades a l'estat del benestar.

Tots els objectius que ha desgranat s'inclouran al Pla de Govern que el Consell Executiu té previst començar a tramitar aquest dimarts al costat dels plans interdepartamentals, per tenir-los abans de dos mesos, ha avançat.

El Pla de Govern és “el full de ruta que fixa els objectius i les actuacions més rellevants de la legislatura”, tots ells orientats a portar a Catalunya a les portes d'un estat independent, ha dit Munté apel·lant al compromís que va fer Puigdemont en la seva primera intervenció davant del Parlament.

També treballarà a coordinar el Govern i impulsar i fer seguiment de les polítiques transversals, així com a oferir suport i assistència al president, Carles Puigdemont.

Entre les polítiques transversals del Govern en les quals se centrarà, ha destacat el Pla de suport al tercer sector social; el Pla integral d'atenció a les persones amb trastorn mental i addiccions; el Pla Interdepartamental d'atenció i interacció social i sanitària (Piaiss); les polítiques dirigides a la Reforma Horària i el desplegament de la Llei de formació i qualificació professional de Catalunya.

Ha celebrat que la seva Conselleria assumeixi les atribucions en matèria de política de dones, de les quals s'encarregava en l'anterior legislatura des de la cartera de Benestar Social i Família, i ha desgranat els pilars del Govern en aquest àmbit: el desplegament de la Llei d'igualtat efectiva entre dones i homes i el desenvolupament del Pla estratègic de polítiques de dones 2016-2019.

Ha enumerat diversos projectes contra la xacra de la violència masclista, com la creació del Programa d'intervenció integral contra la violència masclista 2016-2019 i l'aplicació del Programa de mesures per a la intervenció amb filles i fills de dones en situació de violència masclista 2014-2017.

Seguretat jurídica

Munté, ha defensat aquest dilluns que el desplegament del full de ruta independentista es faci amb seguretat jurídica, i la diputada de la CUP Anna Gabriel ha replicat que “la llei mai pot ser un límit”.

“El Govern està decidit a mantenir les garanties i la seguretat jurídica en tots els passos a seguir” al llarg del procés sobiranista, ha dit Munté davant de la Comissió d'Assumptes Institucionals (CAI) del Parlament, en què ha comparegut per primera vegada per desgranar els seus objectius d'aquesta legislatura.

Gabriel ha respost que “la llei no ha de ser un impediment” si la majoria de la ciutadania vol canviar-la, cosa que, segons ella, ocorre amb l'actual relació de Catalunya amb la resta d'Espanya.

“Les lleis hauran de ser l'expressió de la voluntat majoritària” quan es construeixin les bases d'un estat català, ha dit Gabriel, que ha demanat explícitament al Govern que no se cenyeixi a la legislació vigent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Les protestes propalestines es traslladen als campus dels Estats Units

barcelona
Estats Units

Un editor de premsa groga reconeix que va afavorir Trump en la campanya de 2016

Barcelona
estat espanyol

La parella d’Ayuso va proposar al fiscal acceptar 8 mesos de presó pel frau fiscal

barcelona
guerra a gaza

L’ONU demana investigar les fosses comunes trobades en els hospitals de Gaza

barcelona
política

Vergés (Junts) reivindica la llengua catalana a la Diada de Sant Jordi

sant feliu de guíxols
unió europea

L’Eurocambra avala les noves regles fiscals que han de reduir el dèficit i el deute

barcelona
política

El TC avala Puigdemont de candidat contra el recurs de Cs

barcelona
regne unit

Sunak anuncia un augment de la despesa en defensa

barcelona
guerra a europa

Hezbol·là ataca amb drons una caserna israeliana a 15 quilòmetres de la frontera

barcelona