Política

Pressió sobre Urdangarin

Palma

L'exdirector general d'Esports balear creu que el marit de Cristina de Borbó el va utilitzar per obtenir contractes públics

Ballester ratifica que el cunyat del rei va fer servir el Palau de Marivent per als seus negocis

L'exdirector general d'Esports del govern balear i medallista olímpic José Luis Pepote Ballester, que ha arribat a un acord amb la fiscalia per rebaixar la condemna, va afegir pressió ahir a Iñaki Urdangarin en la segona jornada del judici del cas Nóos, en què la infanta Cristina i el seu marit van tornar a seure al banc dels acusats. En la declaració a l'Audiència de Palma del primer dels acusats, Ballester va assegurar que creu que el cunyat del rei Felip VI el va utilitzar per poder accedir al govern balear –que presidia el popular Jaume Matas– i obtenir així contractes públics.

“La paraula seria utilitzat, però te n'adones amb el temps i sobretot veient com s'han acabat desenvolupant els temes; al final t'adones que ets un petit instrument”, va afirmar Pepote, que va recordar que va ser un dels convidats a la boda dels ara desposseïts del ducat de Palma i que coneix Urdangarin des del 1988. L'acusat va ratificar que tots dos, junt amb Matas, es van reunir al Palau de Marivent, la residència de la família reial a Palma, per fer negocis: que el govern balear fos patrocinador de l'equip ciclista Banesto. Posteriorment Urdangarin va proposar a Matas muntar dos fòrums sobre turisme i esports a Palma.

L'expresident balear compareixerà avui davant del jutge, per aclarir els vincles de l'executiu amb l'institut Nóos, al qual va pagar 2,5 milions d'euros. Matas també ha arribat a un acord amb la fiscalia que podria perjudicar les expectatives d'Urdangarin. En el cas es jutja la presumpta trama ordida per beneficiar amb fons públics entitats creades per Urdangarin i el seu exsoci Diego Torres, que van rebre uns 3,5 milions de les administracions públiques valencianes, i 114.000 euros en donacions de l'Ajuntament de Madrid, a part dels 2,5 milions de les illes, i d'un presumpte frau a Hisenda, pel qual l'acusació popular, Manos Limpias, demana vuit anys de presó per a la infanta i una multa de dos milions d'euros.

Cristina de Borbó continua acusada com a cooperadora necessària en dos presumptes delictes fiscals comesos pel marit en haver defraudat en les declaracions de l'IRPF del 2007 i el 2008. L'Audiència va rebutjar aplicar-li la doctrina Botín per exonerar-la. Urdangarin s'enfronta a una petició de condemna de 19 anys i sis mesos de reclusió de la fiscalia i de 26 anys i mig de Manos Limpias.

Les declaracions dels 17 acusats està previst que s'allarguin fins al 26 de febrer. La de la germana del rei serà l'última. A partir del 8 de març compareixeran els testimonis, més de 350. El judici es prolongarà en principi fins al juny.

Reclamació ‘a posteriori'

En resposta al fiscal anticorrupció, Pedro Horrach, Ballester també va admetre la falsificació d'actes per “vestir” ordres de Matas i que l'expresident va ordenar pagar a Urdangarin sense discussió el que demanava. També va declarar que Urdangarin li va reclamar per telèfon diversos pagaments pendents a l'Institut Nóos al principi del 2007, quan ja no formava part de l'entitat. El fiscal va tenir en compte en l'escrit d'acusació la col·laboració del medallista amb la justícia, amb l'atenuant de confessió, i li va rebaixar la petició de condemna a dos anys de presó.

La vista es va reprendre amb l'absolució de l'excomptable de Nóos Miguel Tejeiro. El tribunal va atendre la petició de sobreseïment plantejada per Manos Limpias. Tejeiro declararà com a testimoni.

LES FRASES

A partir del gener de 2007, la trucada de Diego [Torres] i les successives d'Iñaki [Urdangarin] cap a mi eren per cobrar, perquè els pagués
La paraula seria ‘utilitzat', però te n'adones amb el temps [...]. Al final t'adones que ets un petit instrument
José Luis Ballester
director general d'Esports balear deL 2003 aL 2007


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Manos Limpias admet que la denúncia contra la dona de Sánchez es basa en retalls de premsa

Barcelona
política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona
política

Jordi Pujol : “Ara toca Junts, votaré Puigdemont”

barcelona
Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona