Política

Romeva vol una Catalunya amb veu pròpia a l'exterior

El conseller afirma que amb la conselleria d'Exteriors el govern “crea la primera estructura d'estat”

Subratlla que les competències en projecció exterior estan reconegudes per l'Estatut

“Volem tenir veu pròpia i no dependre d'intermediaris.” El conseller d'Afers Exteriors, Relacions Internacionals i Transparència, Raül Romeva, va expressar ahir l'absoluta determinació del govern d'incrementar la participació i el pes específic de Catalunya en
el context internacional, amb l'objectiu de millorar el seu posicionament i prestigi en una legislatura clau per al futur del país. “El nostre destí és el món, però tenim només 17 mesos per endavant i haurem de prioritzar”, va afirmar en la presentació al Parlament dels plans de la seva conselleria, recorreguda pel govern espanyol al Tribunal Constitucional i que Romeva considera avalada per l'article 193 de l'Estatut, “que reconeix les competències del govern en matèria de projecció exterior”.

La Unió Europea, a la qual el conseller va acusar d'haver assistit en silenci a la nul·la voluntat de diàleg del govern espanyol sobre el procés, serà l'objectiu d'una estratègia que també passa per estrènyer els vincles amb els països de l'Arc Mediterrani, Amèrica i l'Àsia. En aquest sentit, va defensar la necessitat de reforçar els serveis exteriors del govern –que actualment disposa de set oficines i aviat obrirà la vuitena a Berlín–, com també de revisar el seu funcionament. “No cal estar a tot arreu, però cal estar ben comunicat amb tothom, i avui les noves tecnologies ho permeten”, va argumentar, subratllant que els esforços en aquesta matèria “no s'han de veure com a despesa sinó com a inversió, i cal valorar-ne el retorn”.

Romeva va anunciar la voluntat del govern d'incidir en la discussió d'aspectes que va qualificar d'“estratègics”, com ara el corredor mediterrani, el debat sobre l'Acord Transatlàntic per al Comerç i la Inversió (TTIP) o la normalització del català en les institucions europees. La intervenció del conseller en matèria d'Exteriors va ser objecte de crítiques per part de la majoria de grups de l'oposició i, singularment, de C's i el PP. En canvi, la diputada de la CUP Anna Gabriel va assenyala que el discurs de Romeva sonava a “l'excepcionalitat que de debò estem construint una república”.

Pel que fa a les Relacions Institucionals, el conseller va destacar que la prioritat serà persistir en l'intent de recuperar les relacions amb Madrid, especialment en el marc de les comissions paritàries Estat-Generalitat. En aquest sentit, va recordar que el fet que el govern espanyol no hagi convocat des de fa quatre anys cap reunió de la Junta de Seguretat ha costat a la Generalitat 265 milions, que són els diners associats a una actualització de les referències associades al traspàs dels Mossos d'Esquadra que no s'ha fet. També es va referir a la voluntat de fomentar les polítiques de recuperació de la memòria històrica i de reforçar el prestigi de la Generalitat amb una aposta decidida per la transparència.

LES FRASES DE RAÜL ROMEVA

Volem ser actius i proactius en el context internacional. Amb aquesta conselleria, estem creant una estructura d'estat
Ha arribat l'hora que la Unió Europea trenqui el silenci respecte a la falta de la voluntat de diàleg per part de Madrid
El nostre destí és el món, però tenim només disset mesos i hem de prioritzar; Europa serà el nostre espai prioritari


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Hizbulá ataca amb drons una caserna israeliana a 15 quilòmetres de la frontera libanesa

barcelona
parlament europeu

L’Eurocambra aprova el ‘dret a reparar’ per a estendre la vida útil de béns

barcelona
estat espanyol

L’AN reobre la causa de l’espionatge a Sánchez amb Pegasus

barcelona
política

Laia Estrada critica que ERC i Junts mirin més al PSC per arribar a acords

BARCELONA
política

El Senat endarrereix una setmana més el ple que vetarà l’amnistia

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca diverses regions i deixa nou ferits, entre ells quatre nens, a Odessa

barcelona
politica

Aragonès recela de la crida a la unitat de Puigdemont: “No m’en refiaria gaire”

barcelona
regne unit

El Parlament britànic aprova el pla per deportar migrants a Ruanda

barcelona
política

Zapatero: “Hauria estat tremendament negatiu veure Puigdemont a la presó”

barcelona