Política

Plana assumirà Turisme i Ribas durà Cultura, a Girona

El nou cartipàs municipal de Ballesta preveu una nova tinença d'alcaldia i la vicealcaldia de Berloso no suposa sobrecost

L'alcalde vol reduir el cost d'assessors i perilla la figura del gerent

La regidora Glòria Plana assumirà en el nou cartipàs de Girona l'àrea de Turisme, que se sumarà així a les àrees d'Ocupació, Empresa i Comerç que ja dirigia des del juny de l'any passat. Tot i això, l'àrea de Turisme continuarà depenent d'alcaldia, com passava fins ara i com havia decidit l'exalcalde Carles Puigdemont, en l'inici del segon mandat en el govern de Girona. Així mateix, l'altra cartera que ballava amb la marxa de Puigdemont també té sobre el paper nou regidor i, com assenyalava ahir aquest diari, recaurà en el regidor Carles Ribas.

La recomposició del cartipàs també comportarà que es creï una nova regidoria específica, la de Sostenibilitat, ja que Ribas es convertirà en tinent d'alcalde. D'aquesta manera Ribas torna a guanyar pes en l'equip de govern, ja que ara serà el responsable de Sostenibilitat i Cultura, però manté també la responsabilitat del projecte ferroviari i continuarà sent el portaveu de CiU. Amb aquest moviment, només els regidors Eva Palau i Cristóbal Sánchez no seran tinents d'alcalde, tenint en compte que eren els únics nous en la llista del 2015 respecte a la candidatura del 2011, en què la resta ja repetien. D'altra banda, la principal novetat és la creació de la vicealcaldia, que assumirà Eduard Berloso, que també mantindrà l'àrea de Serveis Socials. Això sí, en convertir-se en vicealcalde tindrà més representativitat protocol·lària, per bé que aquesta nova figura no suposarà cap sobrecost en l'estructura del govern.

La vicealcaldia es crea per l'acord entre CDC i Demòcrates per forçar la renúncia a l'alcaldia que fes possible que Ballesta hi accedís. Ara el moviment de Berloso suposarà que Muradàs caigui diversos llocs com a tinenta d'alcalde. La resta de regidors mantindrien les atribucions actuals.

Retallades en els càrrecs

Una de les voluntats d'Albert Ballesta és aprofitar la reconversió del govern i del cartipàs per reduir el volum de càrrecs de confiança de l'equip de govern. El gran volum de càrrecs era una de les crítiques habituals de la resta de grups del consistori a l'oposició i aquest moviment de Ballesta pot facilitar el suport d'algun grup, ja que necessita acords amb algun perquè li aprovin el nou cartipàs.

En aquesta remodelació podria quedar afectada la figura del gerent, que va crear Puigdemont en accedir a l'alcaldia el 2011. Una opció seria reduir dràsticament el cost del gerent, que ara cobra 72.000 euros anuals, perquè passés a tenir un sou similar al dels càrrecs de confiança de les àrees, que és de 50.000 euros i escaig. L'altra possibilitat és que la figura de gerent desaparegués i Riera continués al consistori amb la figura d'assessor a l'àrea de Cultura amb aquest sou reduït. La voluntat de reduir els costos d'aquest personal també podria fer reduir el sou d'altres assessors o que alguns desapareguessin. Cal tenir en compte que Ballesta no ocupa cap altre càrrec i, per tant, el nou cartipàs haurà de preveure un sou per a ell que amb Puigdemont no existia perquè tenia sou del Parlament. Ara toca al govern negociar amb els grups a l'oposició aquest cartipàs que han fet arribar els últims dies per buscar els suports necessaris.

LA DATA

19.02.16
És el dia
en que està previst fer el ple del nou cartipàs de l'Ajuntament de Girona i obtenir els acords necessaris perquè prosperi la proposta.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA