Política

Jordi Pujol i Marta Ferrusola arriben a l'Audiència Nacional per declarar com a investigats per blanqueig

S'espera que l'expresident respongui les preguntes del jutge i la fiscal i la seva dona s'aculli al dret de no fer-ho

L'expresident de la Generalitat Jordi Pujol i Soley ha arribat aquest dimecres a l'Audiència Nacional quan faltaven quinze minuts per les deu del matí, hora de la citació del jutge José De la Mata, que l'investiga per un suposat delicte de blanqueig de capitals. Ho ha fet acompanyat del seu advocat, Cristóbal Martell, i de la seva dona, Marta Ferrusola, que està citada a les 11.30 hores pel mateix motiu.

S'espera que Jordi Pujol i Soley s'avingui a respondre les preguntes del jutge i de la tinent fiscal anticorrupció, Belén Suárez, que volen esbrinar si la fortuna de la família Pujol a Andorra prové -com va dir l'expresident- de l'herència de l'avi Florenci, o bé si és fruit del cobrament de comissions il·legals. Per contra, Marta Ferrusola s'acollirà al seu dret de no declarar, seguint l'esquema que van utilitzar el gener del 2015 quan tots dos van ser citats pel Jutjat d'Instrucció número 31 de Barcelona en relació al cas de l'herència.

Previsiblement De la Mata preguntarà a Jordi Pujol per un compte a la Banca Reig d'Andorra que anava a nom del seu primogènit, Jordi Pujol Ferrusola, i que el jutge atribueix a l'expresident de la Generalitat per un document signat pel mateix Pujol on s'identifica com el propietari real dels diners. Va registrar cinc operacions entre l'any 2000 i el 2010, quan els Pujol van retirar 1.145.000 euros i va quedar amb saldo negatiu.

El jutge José de la Mata -que va assumir el cas al desembre després que s'inhibís la jutgessa de Barcelona- busca l'origen d'aquests diners i dels altres comptes que els Pujol tenien a Andorra i a altres països. Vol esclarir si existeixen delictes fiscals i si -més enllà del llegat de l'avi Florenci- part de la fortuna és fruit del cobrament de comissions il·legals.

A la interlocutòria de la seva citació que va emetre el 30 de desembre del 2015, el jutge afirmava que l'expresident de la Generalitat era el “beneficiari real” d'aquest compte a Andorra amb diners d'origen desconegut i “no consta” que la quantitat que contenia “es justifiqui amb els ingressos ordinaris que hagués pogut obtenir per raó del càrrec públic que va ostentar durant 23 anys”.

Segons De la Mata tampoc hi ha cap negoci jurídic que pugui justificar els “increments patrimonials” dels comptes dels Pujol, i per contra s'han detectat “moviments financers que posen de manifest operacions estranyes”. El jutge creu que els Pujol han “orquestrat durant anys una estratègia compartida i coordinada per fer diversos negocis econòmics, generar rèdits, ocultar-los i distribuir-los entre tots d'acord a criteris establerts”.

Jordi Pujol Ferrusola, dijous

Aquest dijous serà el torn del seu fill primogènit -a qui la Fiscalia assenyala com l'encarregat de repartir el patrimoni entre els germans Pujol- que compareixerà petició pròpia per respondre a les acusacions i rebatre, si pot, les acusacions per blanqueig de capitals i contra hisenda pública que pesen contra ell des de la seva imputació al febrer del 2012.

Abans de la compareixença de l'expresident, aquest dimarts van passar per l'Audiència Nacional en qualitat de testimonis quatre empresaris que havien fet tractes amb el fill gran de l'expresident. Segons fonts de la defensa, van negar que les comissions que va rebre Jordi Pujol Ferrusola per diversos projectes immobiliaris fossin il·legals, i han apuntat que no tenen res a veure amb cap adjudicació d'obra pública.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat espanyol

Un jutjat investiga la dona de Pedro Sánchez per tràfic d’influències i corrupció

barcelona
política

Montero afirma que l’Estat protegeix els “interessos de Catalunya” transferint-hi recursos “suficients”

barcelona
política

El Govern va renovar el compromís amb Hard Rock abans de pactar els pressupostos

barcelona
Maite Selva i Huertas
Alcaldessa de Begur (Sempre per Begur i Esclanyà - JxCat)

“El Conservatori del Litoral ens semblaria una eina útil”

Begur

Fragmentats a buscar un estat

Barcelona
política

Calma després de la tempesta

barcelona
la crònica

“Necessitem un conflicte amb Espanya”

política

Llibres, roses i un 12-M pel mig

Barcelona
Convergents

L’últim centre sobiranista