Política

Pujol es desmarca dels negocis dels seus fills

L'expresident, que ha quedat en llibertat sense mesures cautelars, ha declarat durant més de tres hores

Marta Ferrusola s'ha acollit al dret a no no fer-ho

L'expresident de la Generalitat Jordi Pujol ha insistit durant la seva declaració davant el jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata que els diners que tenia dipositats a Andorra eren fruit de l'herència que el seu pare Florenci va deixar a la seva dona i als seus fills. S'ha desvinculat dels negocis del seu primogènit i la resta de germans, i també del compte que el jutge De la Mata li atribueix a Andorra perquè –tot i que anava a nom del seu fill Jordi- existeix un document manuscrit del propi Pujol i Soley on en reconeix la titularitat. Segons ha explicat l'expresident va signar aquest document per ajudar Jordi Pujol Ferrusola durant el procés de reconciliació amb la seva exdona, Mercè Gironés (també imputada). Pujol ha declarat en castellà tot i que tenia la possibilitat de fer-ho en català mitjançant un traductor. Tal com va fer a Barcelona la seva dona, Marta Ferrusola, s'ha negat a declarar. La Fiscalia no ha demanat mesures cautelars per l'edat dels Pujol i pel fet que no s'ha mogut des que es va donar a conèixer el cas.

Segons fonts de la Defensa, durant les tres hores i mitja en què ha estat a l'Audiència Nacional ha respost l'interrogatori “exhaustiu” del jutge De la Mata i ha insistit en la versió que va donar davant la jutgessa de Barcelona el gener del 2015.

Fonts jurídiques han explicat que Pujol s'ha presentat a l'Audiència Nacional amb un guió “molt estudiat” i ha estat en tot moment “educat”, alhora que ha assegurat que no ha fet cap gestió vinculada als comptes o negocis dels seus fills, ni tampoc operacions. En més d'una ocasió ha emplaçat a De la Mata a preguntar als seus fills sobre els traspassos entre els comptes d'aquests.

Durant tota la declaració ha tingut problemes d'oïda i ha dit en alguna ocasió que no hi sentia. El jutge li ha preguntat també per la seva etapa a Banca Catalana, tot i que no ha aprofundit en la resposta.

Es desvincula dels comptes i negocis dels fills

Pujol ha assegurat que no sabia res del repartiments de diners que suposadament feia el seu primogènit i ha reiterat que mai va acompanyar la seva dona a cap banc andorrà.

Tampoc va fer operacions amb cap d'aquests comptes, i –segons ha dit- ni tan sols va intervenir en el moment en què es va designar Jordi Pujol Ferrusola com a administrador del llegat de l'avi Florenci.

Ha apuntat que si no va regularitzar el llegat del seu pare va ser “per por” –no ha concertat a que- i ha insistit que mai ha tingut comptes a l'estranger. També ha explicat que va fer el comunicat admetent l'existència d'aquest compte “per ètica”.

Nega ser el beneficiari del compte a Andorra

Pujol ha reiterat que si el seu nom apareix en un manuscrit on defensa la seva titularitat sobre el compte a Andorra del seu primogènit és perquè va pretendre d'aquesta manera ajudar a la reconciliació de Jordi Pujol Ferrusola i Mercè Gironés demostrant que el seu fill no havia amagat cap compte a la seva nora.

Segons fonts jurídiques Pujol ha declarat que no està orgullós d'aquesta “treta” –en paraules de la defensa- pensada perquè Mercè Gironés pensés que els diners del compte no eren de Jordi Pujol Ferrusola, però ha apuntat que ho va fer pel seu fill.

Aquest compte és una de les peces clau de la declaració i de la tesi de la Fiscalia. Va registrar cinc operacions entre l'any 2000 i el 2010, quan els Pujol van retirar 1.145.000 euros i va quedar amb saldo negatiu.

A la interlocutòria de la seva citació que va emetre el 30 de desembre del 2015, el jutge afirmava que l'expresident de la Generalitat era el “beneficiari real” d'aquest compte a Andorra amb diners d'origen desconegut i “no consta” que la quantitat que contenia “es justifiqui amb els ingressos ordinaris que hagués pogut obtenir per raó del càrrec públic que va ostentar durant 23 anys”.

El jutge no pregunta per comissions il·legals

Tan fonts pròximes a la Fiscalia com la defensa han explicat que el jutge De la Mata no li ha fet cap pregunta vinculada a suposades comissions il·legals, ni al 3%, ni a l'adjudicació d'obra pública a Catalunya, fet que segons la defensa indica que la tesi no té prou força com per sostenir una acusació d'aquest tipus.

L'expresident ha rebutjat l'oferiment del jutge d'un traductor per facilitar el tràmit i ha reiterat que si no va donar a conèixer l'existència del llegat del seu pare durant els anys en què va exercir a la política és perquè no va trobar el moment idoni per fer-ho.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona
política

L’Estat descarta que el Suprem actués amb “directrius”, al judici a l’1-O

BARCELONA
polònia

Detenen un home acusat de planejar un atac contra Zelenski

barcelona
Canvi Climàtic

Escòcia renuncia a reduir les emissions un 75% el 2030

Barcelona
unió europea

Brussel·les proposa un acord de mobilitat juvenil amb el Regne Unit

barcelona