Política

Pors, esperances i desigualtats

Trump capitalitza el missatge del temor, mentre que Sanders se centra en el canvi, com Obama el 2008

El Partit Republicà perd l'ala moderada i es radicalitza com a reflex d'uns EUA on s'accentuen les diferències

Bruce Jentleson:“Els republicans tenen infidels a la pròpia església i han perdut l'ala moderada”

Pot Donald Trump arribar a la Casa Blanca? Després de la victòria d'ahir a Nou Hampshire ho té una mica millor. Sí. El polèmic magnat està fent forat amb el missatge de la por. Por del gihadisme i, per extensió, dels musulmans. Por de la invasió comercial xinesa i, sobretot, por de no tenir lideratge. Tornar a fer Amèrica gran és el seu lema, i el defensa amb un discurs agressiu que demonitza Obama com a culpable de tots el mals. La bel·ligerància del discurs de Trump s'ha estès a la política exterior, amb un to que recorda al de Bush fill.

I és que tot i no ser freqüent en les campanyes dels EUA, en aquesta, la política exterior hi té protagonisme. Els números parlen. El 2012, quan Obama aspirava a la reelecció, l'interès dels nord-americans pel que passava més enllà de les seves fronteres era d'un 6%. El desembre passat, la xifra s'elevava a un 32%, explica Bruce Jentleson, professor de polítiques públiques i ciència política a la Universitat de Duke i assessor de les administracions d'Obama i de Bill Clinton.

La política exterior, doncs, compta. I com que Clinton n'és conscient, “es presenta als debats demòcrates com a exsecretària d'Estat en lloc de com a exsenadora”, matisa Jentleson, que mesura el revés d'ahir a Nou Hampshire per a l'exprimera dama, tot i aclarir que la seva cursa de debò comença ara: “Si no guanya els pròxims assalts a Nevada i Carolina del Nord, Clinton suarà per obtenir la nominació.”

Hillary haurà de bregar amb una pedra a la sabata en el camí demòcrata: “La sorpresa de Bernie Sanders, un avi de 74 anys que sedueix el vot jove i de les dones de menys de 35 anys.” Sanders ven esperança, el canvi que també proposava Obama el 2008, i clama contra l'establishment perquè ha detectat el malestar “per les desigualtats creixents entre els nord-americans, com ha passat a Europa, tot i que la recuperació econòmica als Estats Units ja ha arribat i la desocupació és inferior al 5%”.

Els de Sanders i Trump són missatges que es mouen en els marges, segons la política als EUA. Missatges que són fruit d'una radicalització que afecta en especial el Partit Republicà, que “té infidels a la pròpia església, ha canviat de naturalesa i ha perdut l'ala moderada”. Costa d'imaginar avui “un candidat com Bush pare”.

Al final, però, la pregunta que es fan els nord-americans és qui triar al novembre com a comandant en cap. Qui pot recollir un llegat diplomàtic amb taques fosques com l'acció al conflicte sirià, i per extensió al Pròxim Orient? “Clinton ja ha dit que comparteix bona part de l'actuació d'Obama a Síria, però sap que cal fer-hi més. És preocupant pensar què passarà després de Baixar al-Assad”, es dol Jentleson, que es declara no optimista. “Cal tornar a mesurar l'estratègia de Washington al Pròxim Orient, repensar-la i ser conscients que els EUA no poden ser els únics que vetllin per la seguretat a la regió.” Més lluminós es presenta el balanç sobre l'acord nuclear amb l'Iran i la distensió amb Cuba. Obama visitarà l'illa aquest any, però difícilment podrà forçar el Congrés a aixecar l'embargament. Hi ha temes eterns.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Biden va enviar a Ucraïna en secret míssils ATACMS, revela la Casa Blanca

barcelona
unió europea

L’Eurocambra tanca una legislatura marcada per la covid i Ucraïna

barcelona
ADMINISTRACIONS

Pineda aprova millorar la participació ciutadana als plens

PINEDA DE MAR
política

Salvador Illa guanyaria les eleccions i l’independentisme perdria la majoria al Parlament

barcelona
estat francès

Macron entra en campanya amb un crit d’alarma: “Europa pot morir”

barcelona
Estat espanyol

L’entorn i els socis de Sánchez l’animen a continuar

Barcelona
escòcia

L’SNP trenca la coalició de govern amb els Verds

barcelona
política

La incertesa per la carta de Sánchez sacseja l’inici de campanya pel 12-M

barcelona
Estat espanyol

Feijóo diu que Sánchez fa una “operació de supervivència política”