Política

La patronal CEOE no té por d'un govern PSOE-Podem

Els sindicats creuen que l'acord és “relativament senzill” i que repetir les eleccions seria “difícil d'explicar”

Fernández Díaz diu que “és el govern que vol ETA” i el PSOE li exigeix que comparegui

La mateixa patronal CEOE, que celebra totes les seves assemblees generals amb el retrat del monarca espanyol presidint l'acte i que defensa a ultrança el lliure mercat i augmentar encara més la flexibilitat laboral, va esquerdar ahir l'estratègia de la por que patrocina el PP davant un eventual govern del PSOE i Podem presidit per Pedro Sánchez. “No tenim cap por de res”, va sentenciar el president de la patronal, Joan Rosell, després d'una reunió amb Sánchez en el marc dels contactes que el líder socialista manté per forjar una investidura.

El patró de l'empresariat espanyol va beneir el full de ruta socialista com “un programa ple de bones intencions”. “Concretem ara entre tots què es pot fer, què no es pot fer i quins són els timings de tot i llavors quantifiquem-ne el cost”, va adduir Rosell. El pragmatisme de Rosell s'allunya d'alguns associats com ara Antonio Dieter Moure, que fa un mes es va estrenar com a president de la Confederació d'Empresaris de Galícia (CEG) advertint que si Podem entra en un govern del PSOE Espanya corre el risc de “convertir-se en Veneçuela, Grècia o alguna cosa semblant”. Rosell, en canvi, es va entrevistar amb Pablo Iglesias el 16 de novembre i al final de la cita va confessar que amb el líder de Podem hi tenia “diferències d'opinió però salvables”, i fins i tot “punts de coincidència”, com ara la necessitat d'elevar els salaris per acostar-los als d'Alemanya.

Tot i que Sánchez vol derogar part de la reforma laboral –mantindria en tot cas el cost de l'acomiadament de 20 dies fixat per Mariano Rajoy i no l'apujaria als 45 dies vigents fins al 2012–, el president de la CEOE no tem tampoc aquest flanc. “Derogar una llei és tremendament complicat perquè repercuteix en centenars de lleis, és molta legislació i no pot ser tota derogada d'un cop de ploma”, alerta. “Però no tenim por de la modernització laboral”, va puntualitzar. El que sí que preocupa tant a la CEOE com al president de Cepyme, Antonio Garamendi, és que hi hagi un augment d'impostos que amenaci la recuperació o que el PSOE i Podem liderin una política de despesa pública que elevi el dèficit i el deute a les portes que la UE exigeixi al futur president espanyol una retallada addicional de 10.000 milions.

L'aliança d'esquerres no només no desperta por en l'altra part dels agents socials, els sindicats, sinó que el líder de CCOO, Ignacio Fernández Toxo, jutja “relativament senzill” que el PSOE i Podem es posin d'acord i que la legislatura arrenqui. Toxo, a més, alerta que un govern de canvi no podria tenir-hi a bord C's, perquè Rivera defensa un contracte únic que “no respon a l'economia moderna”. Segons el líder de CCOO, que els partits no fossin capaços de formar un govern i forcessin una repetició de les eleccions seria “difícil d'explicar”. Més rotund era el líder d'UGT, Cándido Méndez, que reclama una entesa sense excloure C' en l'equació. “Hi ha més de 15 milions de persones que van votar el canvi i els partits que els representen haurien d'arribar a un acord”, va advertir Méndez, una figura influent en l'òrbita socialista.

ETA i l'“agenda oculta”

Qui es va aplicar de nou a agitar la por d'un govern del PSOE i Podem va ser el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz. “No és cap secret que ETA del PP no n'espera res. El que ETA espera com l'aigua de maig és un govern del PSOE, Podem, IU i PNB”, va dir a la Cope. Lluny de corregir-ho o matisar-ho, Fernández Díaz reitera que “Podem va guanyar al País Basc amb el vot de l'esquerra abertzale” i, al mateix temps, hi ha una “agenda oculta” del PNB sobre un nou Estatut “basat en la bilateralitat” i sobre “l'excarceració i l'acostament de presos d'ETA, una reivindicació que ha assumit Podem”. La secretària de relacions internacionals del PSOE, Carme Chacón, emmarca l'estirabot en la “desesperació” que viu el PP i exigirà que Fernández Díaz comparegui al Congrés, perquè “deixar anar que grups polítics defensen els assassinats d'ETA és una autèntica barbaritat”.

LA FRASE

ETA espera com l'aigua de maig un govern del PSOE, Podem, IU i PNB
Jorge Fernández Díaz
ministre de l'interior

Rajoy: “El que proposo és l'únic democràtic i sensat”

Després d'haver entregat a Pedro Sánchez la iniciativa d'explorar una investidura, l'encara president espanyol en funcions, Mariano Rajoy, va voler aplegar ahir el grup parlamentari del PP al Senat per intentar traslladar que no tira la tovallola i que manté l'oferta d'una gran coalició PP-PSOE-C's. “El que proposo és l'únic democràtic i sensat; allò altre, no”, va etzibar.

La d'ahir és la primera ocasió des del 20-D en què Rajoy qualifica obertament de “democràtic” només un govern presidit per ell amb l'aval de PSOE i C's. “Convé un govern sensat i raonable, i no una broma, que és el que alguns promouen amb enorme irresponsabilitat”, va denunciar el mandatari. “És impossible un govern que es pugui considerar com a tal sense el PP”, va reblar. Si bé es reunirà demà a la tarda amb Pedro Sánchez al Congrés, Rajoy té una cita amb Albert Rivera avui per evitar caure en fora de joc i censura, ja que el programa de Sánchez no blinda la unitat d'Espanya.

Rajoy va ser escoltat per tots els senadors excepte un: Rita Barberà, que amb la seva absència va estalviar al líder del PP una foto incòmoda.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona