Política

La polèmica reforma de la Constitució francesa avança

L'Assemblée Nationale vota a favor d'incloure a la carta magna l'estat d'urgència i la retirada de la nacionalitat als condemnats per terrorisme

El text crea profundes divisions dins la dreta i l'esquerra

L'Assemblée Nationale francesa va aprovar ahir per àmplia majoria (317 diputats a favor, 199 en contra i 51 abstencions) la reforma constitucional que vol incloure-hi l'estat d'urgència i la possibilitat de retirar la nacionalitat als condemnats per terrorisme binacionals nascuts a França. El projecte de protecció de la nació, com el va titular el govern del primer ministre Manuel Valls, ha fracturat les bases no només del partit socialista, molt dividit a la cambra, sinó de l'executiu. L'exministra de Justícia, Christiane Taubira, va dimitir perquè hi estava en desacord el 27 de gener passat, i el ministre d'Economia, el popular Emmanuel Macron, ha criticat en públic la retirada de nacionalitat en diverses ocasions. La darrera, ahir, dia de la votació, i de forma explícita. “No es cura el mal expulsant-lo de la comunitat nacional”, va declarar el titular econòmic al diari Le Figaro, abans de reconèixer que la mesura li provoca “incomoditat filosòfica”.

Malgrat que quan el president, François Hollande, va llançar la proposta de la reforma constitucional, només tres dies després dels atemptats del 13 de novembre, les reaccions de suport a esquerra i a dreta van ser gairebé unànimes, l'evolució del debat ha minat el pensament únic. Les fissures al partit socialista, una constant de la vida política francesa des que Valls va virar –a la dreta– el rumb econòmic del govern fa gairebé dos anys, s'han fet públiques en les darreres setmanes prèvies a la votació. Tot i això, es van explicitar definitivament dimarts, quan l'Assemblée havia de votar, abans del vot final d'ahir, només sobre l'article consagrat a la polèmica retirada de nacionalitat. El vot va ser ajustadíssim (162 a 148), fet que mostra la poca unanimitat que desperta la mesura. Entre els membres de la bancada socialista (119 a 92, tot i el nou cop de xiulet de Valls), però també a la dreta.

Malgrat la crida del líder dels republicans, Nicolas Sarkozy, a donar suport al projecte de llei del govern, la divisió va ser gairebé absoluta (32 a 30). La pilota, botant en forma de resultat, la va empalar ahir el gran rival de Sarkozy per ser el candidat conservador a l'Elisi, l'exprimer ministre Alain Juppé, que es va mostrar contrari a una llei que ha quedat demostrat que, va dir, “divideix” els francesos.

Tot i superar el tràmit de l'Assemblée, la reforma constitucional encara es troba lluny d'haver arribat a bon port. Com és habitual, ara haurà de ser aprovat pel Senat (l'examinarà a mitjan març), dominat pels conservadors. El mal que podria fer a nivell d'imatge a la dreta frenar una llei que té el beneplàcit de l'opinió pública fa preveure que la cambra alta no té perquè ser necessàriament un escull, tot i que això no evitarà, previsiblement, que apareguin noves divisions partisanes de tots els colors.

El problema pot venir després, un cop hagi passat la votació al Senat –que la pot modificar– i hagi estat reaprovada per l'Assemblée. En tractar-se d'una reforma constitucional, el procediment legislatiu és més complex, i no acabarà com és habitual a la cambra baixa.

Requerirà, per contra, que el text sigui de nou confirmat en un vot conjunt de les dues cambres legislatives, que s'efectua simbòlicament al Palau de Versalles. I en aquest cas no n'hi hauria prou amb una majoria simple, sinó que caldran tres cinquenes parts favorables a la reforma.

Un llindar que avui s'aventura estret, després de veure el cisma que la qüestió ha obert en una classe política francesa que sembla desorientada. La dretanització del debat té camí no només de confondre els socialistes, sinó també entre les files dels republicans, que cada cop tenen menys clar que donar suport a les mesures del govern sigui la millor manera d'assaltar el poder d'aquí a un any.

LES FRASES

No dubto ni un sol instant que el Senat demostrarà la mateixa responsabilitat
Manuel Valls
primer ministre francès
Hem de castigar implacablement, però dins de la comunitat
Emmanuel Macron
Ministre d'Economia francès

El ministre d'Afers Estrangers abandona l'executiu

El ministre d'Afers Estrangers francès i home clau de l'acord global pel clima de París del desembre passat, Laurent Fabius, deixa de formar part de l'executiu, segons va anunciar ahir a la sortida del Consell de Ministres. En realitat, la seva sortida estava pactada amb el president, François Hollande, des de feia mesos, i després de la COP21 era només qüestió de temps que es produís. Tant és així que l'Elisi va proposar ja ahir Fabius per ocupar la presidència del Consell Constitucional, que ha de renovar la cúpula cada cinc anys. La marxa de Fabius s'emmarca en una nova remodelació de l'executiu, que encara no s'ha produït, però que és un secret a veus des de fa setmanes. Podria ser avui mateix i podria incloure ministeris com ara Defensa, Habitatge o Agricultura. La reforma busca ampliar la base política del govern. En especial, fent-hi entrar algun membre dels Verds, un gest d'acostament que Hollande busca des de fa mesos, amb vista de la gestació d'una coalició d'esquerres per a les presidencials.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

unió europea

L’Eurocambra tanca una legislatura marcada per la covid i Ucraïna

barcelona
ADMINISTRACIONS

Pineda aprova millorar la participació ciutadana als plens

PINEDA DE MAR
política

Salvador Illa guanyaria les eleccions i l’independentisme perdria la majoria al Parlament

barcelona
estat francès

Macron entra en campanya amb un crit d’alarma: “Europa pot morir”

barcelona
Estat espanyol

L’entorn i els socis de Sánchez l’animen a continuar

Barcelona
escòcia

L’SNP trenca la coalició de govern amb els Verds

barcelona
política

La incertesa per la carta de Sánchez sacseja l’inici de campanya pel 12-M

barcelona
Estat espanyol

Feijóo diu que Sánchez fa una “operació de supervivència política”

Estat espanyol

La fiscalia demana arxivar el cas contra la dona de Pedro Sánchez

Barcelona