Política

Pujol: “Mai en vaig voler saber res”

L'expresident insisteix a l'Audiencia Nacional que els diners d'Andorra tenen l'origen en la deixa del seu pare

Atribueix el creixement de la fortuna familiar a la gestió del fill gran

Declara durant tres hores i mitja en castellà, i la seva dona es nega a fer-ho

No hi va haver ni una pregunta sobre cobrament de comissions
Jutge i fiscals es van centrar en l'origen i la gestió de la fortuna

L'expresident de la Generalitat Jordi Pujol va tornar a situar ahir l'origen de la fortuna familiar a Andorra en la deixa que el seu pare Florenci hauria llegat a la seva esposa i els seus fills quan va morir, l'any 1980, i de la qual no s'ha acreditat cap constància documental. Pujol va declarar per espai de tres hores i mitja en presència del titular del jutjat central número 5 de l'Audiencia Nacional, José de la Mata, i també va respondre a les preguntes dels dos fiscals anticorrupció –Belén Suárez i Fernando Bermejo– i del seu advocat defensor, Cristóbal Martell. En tot moment es va ratificar en la versió que ja va oferir al Parlament i al jutjat d'instrucció número 31 de Barcelona, on va declarar el gener de l'any passat. Ahir, a diferència d'aleshores, ho va fer en castellà, tot i que el jutge havia previst la presència d'una intèrpret i li va recordar el seu dret a expressar-se “en qualsevol de les llengües oficials de l'Estat. “Li ho agraeixo, però ho faré en castellà per facilitar les coses”, va respondre. Els fiscals no van demanar cap mesura cautelar tenint en compte l'edat de l'investigat, de 85 anys.

Ni el magistrat ni cap dels dos representants del ministeri públic van preguntar a Pujol per la relació entre l'increment de la fortuna i el presumpte cobrament de comissions per la concessió d'obra pública, el famós 3%. Una vinculació a la qual De la Mata tampoc va fer cap referència en la interlocutòria dictada el mes de desembre, i en la qual posava de manifest que la documentació aportada per la banca andorrana “contradiu” la versió defensada per l'expresident, investigat pel delicte de blanqueig de capitals. L'interrogatori es va centrar en l'origen de la fortuna familiar i en la seva gestió.

L'expresident, que va assegurar haver-se volgut quedar sempre al marge d'aquests diners, va insistir que la deixa que el seu pare va llegar l'any 1980 era d'una xifra aproximada “de 140 milions de pessetes en dòlars americans”. Segons va explicar, en primera instància, qui la va gestionar va ser Delfí Mateu, un antic directiu de la Banca Catalana fundada per Florenci Pujol que va morir l'any 1993. Posteriorment, va ser Joaquim Pujol, cosí de l'expresident, que va arribar a tenir càrrecs de responsabilitat al govern, qui va assumir la gestió dels diners durant uns mesos abans de traspassar-la a Jordi Pujol Ferrusola.

L'expresident va arribar a l'Audiencia Nacional a tres quarts de deu del matí acompanyat de la seva esposa Marta, que va tornar a negar-se a declarar, i del seu advocat. La sessió va començar una hora més tard i va tenir un recés a un quart i cinc de dotze del migdia. Pujol va evidenciar problemes d'oïda que van obligar a repetir-li preguntes en més d'una ocasió. “Perdoni, senyoreta, però és el que meu audiòfon no detecta gairebé bé el seu to de veu”, li va arribar a indicar la fiscal, segons van apuntar ahir fonts judicials presents en la declaració. I, a diferència del que va passar al Parlament, va optar per respondre totes les preguntes amb un to amable i sense enervar-se.

Comptes i cartes

Bona part de l'interrogatori es va centrar en la titularitat dels comptes a Andorra. Un cop més, va aparèixer la carta manuscrita per l'expresident i datada del 4 de maig del 2001, en què s'atribueix la propietat dels diners del compte 63810 d'Andbank, l'antiga Banca Reig, i que Pujol sempre ha atribuït a la voluntat d'ajudar el seu fill, en aquell moment en procés de separació de la seva dona, Mercè Gironés. I també se li va preguntar per una altra carta, aquest cop de Jordi Pujol Ferrusola, datada de nou mesos abans que la primera, quan es va obrir el compte, i inclosa en la comissió rogatòria rebuda per De la Mata des d'Andorra. En la missiva, el fill gran afirma que els 1,8 milions d'euros del compte del qual és titular són en realitat del seu pare, que va respondre amb evasives a les preguntes del jutge i els fiscals sobre aquesta qüestió. Pujol va negar haver acompanyat mai la dona a fer gestions a Andorra, i va explicar que quasi sempre que ha visitat el país dels Pirineus ho ha fet convidat pel govern.

L'expresident va afirmar haver-se decidit a fer la confessió pública del 25 de juliol del 2014 tant bon punt els seus fills i la seva dona li van dir que els diners estaven regularitzats, i es va atribuir l'autoria d'un comunicat que no va consultar amb ningú. “Els en vaig informar, però no els vaig consultar res”, va declarar. Jordi Pujol també va respondre a les preguntes del seu advocat, Cristóbal Martell. Els lletrats de la defensa dels empresaris imputats en la causa oberta contra el fill gran de l'expresident, entre els quals destacava la presència de José Maria Fuster Fabra, Jordi Pina, Carles Monguilod, José Antonio Choclán o Carlos Bueren, van assistir a la declaració però no van fer cap pregunta.

LES FRASES DE JORDI PUJOL

El meu pare tenia por del que pogués passar a causa del meu activisme. Per això va deixar aquests diners a la meva dona i els fills
Agraeixo a la meva dona i els meus fills que respectessin la meva voluntat i em mantinguessin al marge d'aquesta qüestió
Aquest tema [el de la suposada deixa] sempre em va fer por i mai en vaig voler saber res
Sempre vaig ser conscient que això ho manegava el meu fill gran, que estava en contacte amb la resta
Mai vaig acompanyar la meva dona a cap banc; jo a Andorra hi havia anat principalment per reunir-me amb el govern
El comunicat [de confessió] el vaig fer quan em van dir que els diners estaven regularitzats. Els en vaig informar, però no els ho vaig consultar

El fiscal Bermejo apunta a Banca Catalana

L'expresident de la Generalitat només va treure una mica el geni quan el fiscal Fernando Bermejo li va preguntar per una eventual relació entre l'origen dels diners llegats pel seu pare i la Banca Catalana que el mateix Florenci va fundar anys abans. A Pujol, que ho va negar, tampoc li va agradar gens que el representant del ministeri públic li preguntés si Hidroplant, l'empresa de floristeria i jardineria de la seva dona, havia treballat per la Generalitat, extrem que va negar, o si Marta Ferrusola és beneficiària d'una fundació que hauria rebut diners des d'Andorra, la qual cosa va assegurar desconèixer.

Homs admet que “fa mal” veure Pujol a l'Audiencia

El líder de Democràcia i Llibertat, Francesc Homs, va admetre ahir que “fa mal” veure Jordi Pujol i la seva dona a l'Audiencia Nacional. Va destacar els aspectes positius del mandat de l'expresident, tot i que va afegir que “hi ha coses” amb les quals hem trencat i de les quals “no en volem saber res”.

Rialles pel nom d'una societat amb seu a Mèxic

A alguns dels assistents a la declaració se'ls va escapar el riure per sota el nas quan es va pronunciar el nom de la societat amb seu a Mèxic i a nom de Jordi Pujol Ferrusola a la qual es van transferir els diners d'Andorra quan es van cancel·lar els comptes, l'any 2014. La societat es diu Anzuelo de Soluciones SA.

Pujol Ferrusola compareix avui a petició pròpia

El fill de l'expresident compareixerà avui novament davant del jutge a petició pròpia, per aclarir l'origen de la seva fortuna milionària. Jordi Pujol Ferrusola –a la imatge– haurà de respondre preguntes sobre els diners que va percebre d'empreses adjudicatàries d'obra pública per tasques d'intermediació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Israel ataca el centre de Gaza amb el sistema hospitalari a la vora del col·lapse

barcelona
estats units

El Suprem examina un cas que pot eximir als assaltants del Capitoli i Trump

barcelona
política

Fiscalia del T. de Comptes desatén l’amnistia i reclama l’1-O als governs de Mas i Puigdemont

barcelona
Unió europea

Un polèmic fitxatge de Von der Leyen renuncia a ocupar el càrrec

barcelona
política

El Govern aprova el Projecte de llei de l’Estatut dels Municipis Rurals

BARCELONA

La Diputació de Girona reformula els premis Projecta’t

girona
Política

ERC, Junts, CUP i comuns registren al Parlament una declaració de suport als encausats de Tsunami

barcelona
política

Junts demana préstecs a candidats i afiliats per sufragar la campanya

barcelona
política

Doble cita d’Illa a les comissions sobre mascaretes en precampanya

barcelona