Política

L'OTAN envia vaixells de guerra a l'Egeu

Els aliats donen llum verd a la petició d'ajuda de Merkel i Turquia

La missió, liderada per Alemanya, combatrà les “xarxes criminals que trafiquen amb el patiment humà”

Tres vaixells de guerra de l'OTAN, sota comandament alemany, ja naveguen cap al mar Egeu per ajudar els guardacostes grecs i turcs a frenar l'allau de demandants d'asil. Els ministres de Defensa aliats van donar ahir llum verd a la petició d'Angela Merkel i del seu homòleg turc, Ahmed Davutoglu, perquè intervinguin en la pitjor crisi migratòria des de la Segona Guerra Mundial. Només aquest any, 76.263 immigrants han arribat a les illes gregues (uns 2.000 al dia!) i 409 han mort ofegats en l'intent, segons l'ONU. L'objectiu de la missió, però, “no serà aturar ni retornar els vaixells de refugiats”, sinó “vigilar i recollir informació crítica per lluitar contra el tràfic de persones”, va assegurar Jens Stoltenberg, el secretari general de l'OTAN.

Demanant ajuda a l'Aliança, la UE reconeix que és incapaç de protegir les seves pròpies fronteres exteriors sense l'ajuda dels EUA. Aquest SOS de Merkel confirma el fracàs de tots i cadascun dels intents que ha fet Brussel·les per resoldre la crisi apel·lant a la solidaritat entre els Vint-i-vuit: reforçar Frontex, crear una guàrdia europea de fronteres amb 2.000 agents, imposar quotes obligatòries als governs per repartir-se els refugiats, pagar Turquia perquè no els deixi passar,... res no ha funcionat. Ni tampoc suspendre Schengen ni ressuscitar els controls policials fronterers com ara el de la Jonquera no servirà per aturar l'onada que ve: més de 50.000 persones que fugen dels bombardejos de l'aviació russa a Alep s'amunteguen a la frontera turca.

No està gens clar, encara, quin serà el rol de l'OTAN: com reaccionaran els seus vaixells quan es trobin una barcassa plena d'immigrants? Els soldats aliats reenviaran els refugiats a Turquia o els acolliran a la UE? Stoltenberg es limita, de moment, a assenyalar les “xarxes criminals que trafiquen amb el patiment humà”. I ha ordenat al seu Grup Marítim 2 que es desplegui “immediatament” a l'Egeu i es coordini amb els guardacostes grecs i turcs i amb Frontex per fer tasques de “reconeixement, monitoratge i vigilància dels creuaments il·legals”. Junts però no barrejats: les forces militars gregues i turques en cap cas no podran patrullar en aigües territorials del país veí. De moment, l'OTAN disposarà de tres vaixells, tot i que “diversos aliats han anunciat que estan disposats a reforçar el grup en un futur proper”, va dir l'exprimer ministre noruec.

Nou recompte de refugiats acollits per la UE, nova vergonya: dels 160.000 demandants d'asil que, al setembre, els governs van prometre repartir-se, només se n'han redistribuït 497, el 0,3%. I únicament 15 països han ofert places.

L'OTAN va aprovar, també ahir, enviar avions de vigilància i reconeixement Awacs per ajudar en tasques d'espionatge la coalició internacional que bombardeja Estat Islàmic a Síria i l'Iraq, a petició dels EUA.

LA XIFRA

76.263
immigrants
han arribat a les illes gregues durant aquest any i 409 han mort ofegats en l'intent.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

País Basc

El candidat del PNB rep un atac amb esprai pebre en sortir d’un míting

barcelona
estats units

El jutge adverteix que no permetrà a Trump intimidar els jurats

barcelona
política

Puigdemont: “L’independentisme ha obert camí a Europa defensant drets”

barcelona

ERC reivindica la necessitat del Campus Salut per garantir una millor atenció

SALT
orient mitjà

Els EUA i la UE preparen noves sancions contra l’Iran per l’atac a Israel

barcelona
política

Borràs i Ramis, testimonis mèdics de la brutalitat de les tortures

barcelona
estat francès

Conviden Rússia al 80 aniversari de Normandia, però no a Putin

barcelona
guerra a gaza

Israel diu haver mort al Líban un comandant de les forces especials de Hezbol·là

barcelona
política

Junts vol reforçar la competitivitat de les empreses per la via del valor afegit

sant joan les fonts