Política

Hollande convenç els ecologistes per tornar al govern

Jean-Marc Ayrault, que va ser primer ministre entre el 2012 i el 2014, serà el nou ministre d'Afers Estrangers

Canvi de cares en el govern francès de François Hollande. L'Elisi va anunciar ahir l'esperada remodelació de l'executiu, que es donava per feta des de feia setmanes i ja s'havia començat a concretar dimarts, amb la marxa del ministre d'Afers Estrangers, Laurent Fabius. El substituirà Jean-Marc Ayrault, que va ser el primer ministre d'Hollande, entre el 2012 i el 2014.

Ayrault va enfortir durant la seva estada a Matignon les relacions amb Alemanya. No en va, és germanòfil i antic professor de la llengua de Goethe. Els Verds fan una tornada sorollosa a l'executiu, a la cartera d'Habitatge, que va a parar a Emmanuelle Cosse, fins ahir secretària nacional d'EELV i una de les seves cares visibles. El partit ecologista va sortir del govern quan va fer-ho el mateix Ayrault. Llavors, l'ecologista Cécile Duflot no va veure's capaç de formar part de la línia politicoeconòmica, més liberal, que el primer ministre, Manuel Valls, volia imprimir al govern. Ahir l'aparell d'EELV va criticar la decisió “personal” de Cosse.

A banda d'aquests nomenaments, dos membres més dels Verds assumeixen dues secretaries d'estat: Jean-Vincent Placé, la del primer ministre, i Barbara Pompili, la de Relacions Internacionals del Clima i el Transport, juntament amb la titular del ministeri mediambiental, Ségolène Royal, a qui s'amplien les competències. També es relleva la ministra de Cultura, Fleur Pellerin, per una altra socialista, Audrey Azoulay, i Jean-Michel Baylet, candidat a les presidencials del 2011 pel Partit Radical d'Esquerra, serà ministre d'Ordenació del Territori.

Conscient que es tracta amb tota probabilitat de l'última remodelació de govern abans de les presidencials, Hollande feia mesos que cavil·lava la reforma, amb què volia aconseguir fer entrar una altra vegada els Verds al govern. L'objectiu és clar: formar una base governamental d'esquerra més àmplia amb vista al 2017. En aquest sentit, l'entrada al govern de tres ecologistes és una victòria estratègica d'Hollande. Encara més, després del debat sobre la reforma constitucional, per incloure-hi l'estat d'urgència i la retirada de nacionalitat als condemnats per terrorisme. El text ha creat divisions en el partit socialista i el govern, fins al punt que l'única cara progressista que quedava a Hollande a l'executiu, l'exministra de Justícia Christiane Taubira, va fer pública la seva dimissió el 27 de gener. Els ecologistes podrien pal·liar-ne l'efecte.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Les protestes propalestines es traslladen als campus dels Estats Units

barcelona
Estats Units

Un editor de premsa groga reconeix que va afavorir Trump en la campanya de 2016

Barcelona
estat espanyol

La parella d’Ayuso va proposar al fiscal acceptar 8 mesos de presó pel frau fiscal

barcelona
guerra a gaza

L’ONU demana investigar les fosses comunes trobades en els hospitals de Gaza

barcelona
política

Vergés (Junts) reivindica la llengua catalana a la Diada de Sant Jordi

sant feliu de guíxols
unió europea

L’Eurocambra avala les noves regles fiscals que han de reduir el dèficit i el deute

barcelona
política

El TC avala Puigdemont de candidat contra el recurs de Cs

barcelona
regne unit

Sunak anuncia un augment de la despesa en defensa

barcelona
guerra a europa

Hezbol·là ataca amb drons una caserna israeliana a 15 quilòmetres de la frontera

barcelona