Política

Puigdemont avisa el cos consular que “tindrà feina els propers mesos” perquè Catalunya “camina cap a la independència”

El president de la Generalitat es posa a disposició dels cònsols per aclarir qualsevol dubte i els demana que “expliquin bé” els procés als seus països

Subratlla que Catalunya vol continuar contribuint a la construcció d'Europa com a “Estat independent”

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha avisat aquest dijous el cos consular que “tindrà feina els propers mesos”, ja que Catalunya “està caminant cap a la independència”.

Puigdemont ha ofert aquest dijous al Palau de la Generalitat la tradicional recepció anual als representants del cos consular acreditats a Barcelona, encapçalats pel seu degà i cònsol general del Paraguai, Juan Alfredo Buffa. Ha començat el seu discurs desitjant que Barcelona es converteixi aviat en una capital d'Estat i ha augurat que els propers mesos Catalunya els donarà “més feina de la que se suposa en un consolat general ordinari”. “Tindran feina els propers mesos, una feina que va una mica més enllà de la seva obligació consular d'atendre ciutadans i empreses, perquè saben perfectament que aquest és un país que està caminant cap a la seva independència”, ha dit. En aquest context, ha remarcat que Catalunya no és un país ordinari, ni tampoc ho és el procés que està vivint.

Puigdemont s'ha posat a disposició dels cònsols per atendre tots els seus dubtes, demanant-los també que “expliquin bé” el què està passant, que traslladin als seus països de referència que Catalunya “és un país que vol créixer, que ho vol fer amb la seva gent, sense excepció, que vol fer-ho de forma democràtica, amb col·laboració, amb una apel·lació al diàleg permanent i una vocació indestructible d'internacionalització i de la millor Europa”. “Tenim una gran voluntat d'explicació i els ciutadans residents a Catalunya són també part important en l'explicació d'aquest procés polític”, ha defensat.

És per això que ha apostat per tenir un contacte “permanent, perquè la informació flueixi”, i perquè les dades que disposin els cònsols siguin “les més fiables, aprofundides i documentades possibles”.

El president català ha destacat la creativitat, el nivell d'internacionalització i la capacitat d'atracció d'inversions estrangeres del país. També ha reivindicat que Catalunya és “un dels cors d'Europa”, que ha ajudat a construir la seva “ànima” i que vol continuar contribuint-hi “com un estat independent”.

El conseller d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, s'ha ofert també a treballar i a col·laborar amb els cònsols en qualsevol de les vessants de la seva feina, l'econòmica, la social o la cultural. Ha avançat que el govern es proposa posar a disposició de tots i cadascun dels principals socis internacionals “tota la informació sobre el desenvolupament d'aquest projecte i proporcionar totes les garanties a l'abast sobre la seva impecable tranquil·litat, normalitat i legitimitat”. “Els obrim les portes a tractar qualsevol inquietud de manera conjunta, volem teixir encara més complicitats de les moltes que ja tenim”, ha dit.

Com Puigdemont, Romeva també ha volgut posar l'èmfasi en un procés polític “que respon a la voluntat popular i que vol articular-se mitjançant institucions democràtiques, amb clara seguretat jurídica i sempre amb el diàleg com principi”. Segons ell, aquest procés és ja “inexorable, perquè així ho desitja una majoria democràtica de catalans”, i sempre amb la voluntat de continuar formant part de la UE.

El degà del cos consultar ha fet una intervenció sense gaire contingut polític i s'ha limitat a apuntar que els cònsols estan disposats a cooperar en general amb la Generalitat més enllà dels actes protocol·laris.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia