Política

Rajoy s'impulsa amb Rivera

El líder del PP ofereix a C's i el PSOE cinc pactes d'estat, entre els quals blindar la unitat d'Espanya, obviant l'encàrrec de Felip VI a Sánchez

“Estic disposat a la investidura”, avisa

“A la reunió amb Sánchez no sé a què hi vaig”, diu l'encara president

Tot i que l'encàrrec formal d'explorar la investidura recau en Pedro Sánchez per ordre del rei Felip VI, Mariano Rajoy va irrompre ahir, 53 dies després de les eleccions, per intentar recuperar un espai que ell va entregar al líder del PSOE amb les seves dues renúncies a ser el primer a intentar-ho. “Jo sí que estic disposat a presentar-me a la investidura si aconsegueixo suports”, es va reivindicar. El trampolí de la revifalla va ser una reunió d'una hora i mitja amb el líder de Ciutadans, Albert Rivera, que també obvia que l'encàrrec reial és a Sánchez i no a Rajoy. “Per a mi no és una condició qui es presenta o no de candidat a la investidura”, avisa Rivera per obrir una negociació a dues bandes amb el PP i el PSOE. Rajoy s'ofereix ara com a presidenciable amb una oferta de cinc pactes d'estat, entre els quals hi ha blindar la unitat d'Espanya, “amenaçada” des de Catalunya.

El president espanyol en funcions accedia ahir al que era un clam al PP des de l'endemà del 20-D: fer valer que els populars són la força més votada per intentar almenys l'acostament a Ciutadans. El que Rajoy no va gosar explorar quan els focus l'apuntaven a ell, però, ho va fer ahir, el dia abans de ser rebut per Sánchez i quan és el líder del PSOE el que ha agafat la iniciativa de la governabilitat per encàrrec del rei. “Per a mi no és una condició qui es presenta o no de candidat a la investidura, sinó arribar a un acord en temes comuns. El que faig no és fàcil: estic parlant amb el PSOE i el PP, quan entre ells no volen parlar”, va justificar Rivera a l'hora d'explicar el seu rescat del protagonisme de Rajoy.

Com en cada aparició des del 20-D, Rajoy va recalcar que la seva única opció és un govern amb el suport del PSOE i C's –i ell de president– i devalua la seva presència avui en la tanda de contactes de Sánchez. “L'únic que li sento a dir és que no vol res amb mi, a la reunió no sé a què hi vaig”, resumia.

PSOE-Podem, “el pitjor”

Rebaixada l'expectativa del diàleg amb Sánchez, Rajoy va exposar què passaria si ell no fos president. “L'alternativa és un govern del PSOE amb radicals i independentistes, el pitjor que pot passar a Espanya”, va augurar. En la galeria d'exemples indesitjables, Rajoy, que ja havia invocat la tercera vaga general a Grècia, ahir va mirar cap a Portugal per alertar que la prima de risc portuguesa “ja és de 400 punts i l'espanyola és de 100”. “Quan es fa un govern de radicals, això porta problemes a la ciutadania”, va alliçonar.

Adoptant el nou rol de presidenciable, Rajoy va contraprogramar la tanda negociadora de Sánchez i va posar sobre la taula –amb Rivera cara a cara i més tard amb la resta de partits per correu electrònic– la novetat dels cinc pactes d'estat: creixement econòmic i ocupació, una reforma fiscal i del finançament autonòmic, un pacte social per als ciutadans més vulnerables, un pacte per l'educació i el blindatge d'Espanya contra qualsevol anhel de l'independentisme català.

“La unitat, amenaçada”

Entre els cinc punts, Rajoy es va aturar sobretot en la desconnexió catalana. “La unitat de la nació està amenaçada i s'encarreguen de recordar-nos-ho cada dia”, alertava. I Rivera recollia el guant: “En qualsevol acord amb el PSOE o el PP hi ha de constar expressament que no hi haurà un referèndum separatista, ni en aquesta legislatura ni mai.” Així que Rajoy no va reprotxar res a C's però sí a l'aspirant Sánchez. “No seria sobrer que en el paper que el PSOE ha enviat a tots menys al PP hi constés el compromís amb la defensa de la unitat d'Espanya, és que està amenaçada”, etzibava. Paradoxalment, Rajoy sempre ha dit que la independència de Catalunya “és impossible” i “no es produirà”, com el gener del 2014 a la Casa Blanca.

Si bé el que el mateix Rajoy anomena “el paper” no és més que plasmar per escrit els arguments que ha invocat des del 20-D perquè el PSOE li permeti un segon mandat a La Moncloa, en el seu afany ara fins i tot s'obre a un pacte d'educació després d'imposar, el novembre del 2013, la llei Wert amb l'únic aval de la majoria absoluta del PP i en contra de la resta del Congrés.

Flexibilitzar el dèficit

A Ciutadans, Rivera rebia els cinc pactes d'estat com un camí a recórrer i, alhora, va lliurar al PP el seu pla de reformes, que inclou fer un front del PP, el PSOE i C's a Brussel·les per exigir la flexibilització del dèficit i endarrerir un any, fins al 2017, la fita del 3%. El líder de C's admet que ni ha suggerit a Rajoy que s'abstingui i permeti el govern de Sánchez, perquè “no hi ha un acord del PSOE i C's”. En el nou joc de dos carrils de negociació, els equips de Rivera i de Rajoy es tornaran a reunir dimarts, el dia que Sánchez ha citat ERC i Democràcia i Llibertat. “Som un partit democràtic”, va recordar Jordi Xuclà (DL) davant el fet de ser vetats fins dimarts. Al PSOE, el portaveu Antonio Hernando mostrava l'enuig amb un Rajoy “que pren a tothom per babau” quan “actua com si fos candidat a la investidura” ara que “el seu tren ja ha passat”.

Jo ja vaig dir al rei que no hi renunciava. Jo sí que estic disposat a presentar-me a la investidura si tinc els suports
Hem de fer un front PP-PSOE-C's per dir a la UE que complirem el dèficit, però que ens cal més temps
Albert Rivera
president de ciutadans
El que estic fent no és fàcil: estic parlant amb el líder del PSOE i amb el líder del PP quan entre ells no volen parlar
En tot acord amb el PSOE o el PP hi ha de constar expressament que no hi haurà mai un referèndum separatista
L'alternativa al que proposo és un govern del PSOE amb radicals i independentistes, el pitjor que pot passar a Espanya
Democràcia i Llibertat és un partit democràtic i no s'entén que el PSOE no iniciï el diàleg
Jordi Xuclà
diputat de Democràcia i Llibertat
No seria sobrer que el PSOE hi fes constar el compromís amb la defensa de la unitat d'Espanya, que està amenaçada
A Portugal la prima de risc ja és de 400 punts i l'espanyola és de 100. Un govern de radicals porta problemes a la gent
L'únic que sento a dir a Pedro Sánchez és que no vol res amb mi, a la reunió amb ell no sé a què hi vaig
Mariano Rajoy
president espanyol en funcions
Rajoy pren a tothom per babau actuant com si fos el candidat a la investidura quan el seu tren ha passat
Antonio Hernando
portaveu del psoe al congrés
Estem en el procés d'investidura de Pedro Sánchez, però jo sempre he defensat que el PP ha de ser inclòs en l'acord
Per a mi no és una condició qui es presenta o no de candidat a la investidura, sinó els temes comuns


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLíTICA

L’extrema dreta rebenta un debat electoral a Barcelona

barcelona
guerra a gaza

El Gabinet de Guerra israelià es reuneix a Tel-Aviv per a tractar la invasió de Rafah

barcelona
guerra a europa

Biden va enviar a Ucraïna en secret míssils ATACMS, revela la Casa Blanca

barcelona
unió europea

L’Eurocambra tanca una legislatura marcada per la covid i Ucraïna

barcelona
ADMINISTRACIONS

Pineda aprova millorar la participació ciutadana als plens

PINEDA DE MAR
política

Salvador Illa guanyaria les eleccions i l’independentisme perdria la majoria al Parlament

barcelona
estat francès

Macron entra en campanya amb un crit d’alarma: “Europa pot morir”

barcelona
Estat espanyol

L’entorn i els socis de Sánchez l’animen a continuar

Barcelona
escòcia

L’SNP trenca la coalició de govern amb els Verds

barcelona